Inteligentno dijete
Foto: Pixabay

Inteligentno dijete se može prepoznati po određenim znakovima. Je li i vaše dijete među njima? Ovih šest znakova ukazuje na inteligenciju kod djece (prema Mensa-i)

Mnogi (pre)ponosni roditelji smatraju da je njihovo dijete supernapredno ili da barem napreduje brže, pametnije je i nadarenije od ostale djece.

Međutim, većina djece su „wunderkindi“, genijalci i budući dobitnici Nobelove nagrade jedino u očima svojima roditelja. Ali, naravno, uvijek postoje iznimke, odnosno, doista nadprosječno nadarena i inteligentna djeca, piše Miss7.

Je li i vaše dijete među njima? Ovih šest znakova ukazuje na visoki kvocijent inteligencije kod djeteta (prema Mensa-i).

1. Dijete jako rano zna čitati

Je li vaše dijete počelo čitati već u dobi od četiri godine? Djeca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši kvocijent inteligencije (IQ). Većina djece počinje čitati oko šeste godine života.

2. Inteligentno dijete je muzikalno

Svejedno radi li se o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti ka pjevanju – dijete koje pokazuje sklonost glazbi i muziciranju obično je vrlo inteligentno.

Inteligentno dijete 1
Foto: Pixabay

3. Ima dobro sjećanje

Tvoje dijete sve upamti i priča ti o stvarima koje su se dogodile prije nekoliko tjedana ili mjeseci? To je dobro! Znači da ima dobro sjećanje – i visoki IQ.

VIDI OVO: 5 znakova po kojima se razlikuju inteligentni od načitanih

4. Znatiželjno je

Prema časopisu „Harvard Business Review“ je znatiželja također važna kao i inteligencija. Djeca koja puno pitaju žele u pravilu puno naučiti te često imaju viši IQ od druge djece.

5. Inteligentno dijete ima smisla za humor

Tvoje dijete stalno smišlja neke šale? Ako ti to ide ponekad na živce – smiri se i pisti ga da se zeza. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.

6. Rado razgovara – pa i s odraslima

Inteligentno dijete se ne gasi te rado priča čak i s odraslim osobama. To je također jedan od znakova inteligencije kod djeteta.