isil uništio grobnicu
Screenshot: YouTube

Kada su uništili grobnicu proroka iz Starog zavjeta, Islamska Država (ISIS) je slučajno otključala biblijsko blago: povijesni dokaz o postojanju kralja koji se spominje u Bibliji, piše Christian Today.

Nakon nedavnog oslobođenja grada Mosula od strane iračke vojske, irački su arheolozi objavili otkriće palače biblijskog kralja Senaheriba. Čini se da je palača zakopana ispod grobnice proroka Jone u biblijskom gradu Ninivi, izvijestili su Breaking Isreal News.

Otkriće ne bi bilo moguće da ISIS-ovi militanti nisu uništili zagrobno mjesto Jone, koji je poznat kao Nabi Yunis u Kuranu, u srpnju 2014. Godine, u sjevernom iračkom gradu Mosulu.

Arheolozi su prvotno bili u nevjerici nakon što su militanti ISIS-a uništili mjesto pomoću dinamita. Džihadisti su isto tako kopali duge tunele kojima su odnijeli stotine dragocjenih artefakata, da bi ih prodali na crnom tržištu.

No nakon što su ušli u tunele, arheolozi su se iznenadili kada su pronašli neočekivano blago – 2300 godina staru palaču asirskog kralja Senaheriba, koji je vladao oko 720. do 683. godine prije Krista.

Biblija kaže da je tijekom vladavine Židovskog kralja Ezekije Senaherib pokušao pokoriti Jeruzalem, no da je „Anđeo Gospodinov (sam Gospodin)“ zaklao 185 000 njegovih vojnika koji su napadali. „Kada se vratio u Asiriju, njegovi su ga vlastiti sinovi umorili“, navodi Bible History.

Grobnica koju su uništili pripada Joni, proroku Gospodinovom koji je pozvan da donese poruku iskupljenja gradu Ninivi, glavnom gradu Asirskog carstva.

Prema Bibliji, Jona je odbio poslušati Božji zahtjev i pokušao je pobjeći morem. Međutim, razvila se strašna oluja, i ljudi na brodu nisu imali izbora doli baciti Jonu u more, po njegovom nalogu. „Jonu je tada progutala velika morska neman, koju je Gospodin pripremio za svoje namjere“, navodi Bible History.

Arheolozi su potvrdili da su destruktivne namjere ISIS-a uzrokovale pozitivne rezultate, koliko god ironično to bilo. Prije nego su islamski militanti došli na mjesto, ono je bilo uglavnom neistraženo, rekli su. Zadnja su iskapanja na ovom području obavljena još u davnim 1950-ima, no istraživači nisu nikada došli toliko duboko, do Senaheribove palače.

„Dolje se nalazi značajan komad povijesti, a ne samo ukrasno kamenje“, izjavila je iračka arheologinja Layla Salih, koja nadgleda tim koji obavlja ovo izvanredno istraživanje, izvijestio je The Telegraph.

„Ovo je prilika da se napokon napravi karta nalazišta blaga prvog velikog svjetskog carstva, iz razdoblja njegovog najvećeg uspjeha“, dodala je.