Što je Isus mislio kada je rekao da trebamo iskopati oko i odsjeći ruku?

Trebamo li iskopati oko i odsjeći ruku? Što je Isus mislio kada je to poručio slušateljima u svom poznatom Govoru na gori?

U Propovijedi na Gori Isus je rekao nešto što je sigurno moralo privući pažnju Njegovih slušatelja: “Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.”

Isus ponavlja ovaj ukor i u Mateju 18,8-9, osim što dodaje potrebu odsijecanja stopala kao i ruke i oka.

Trebamo li doslovno shvatiti Isusove zapovijedi?

Ove slikovite riječi iz Mateja 5 i 18 privlače pozornost i dan danas, i postavljaju pitanje koliko doslovno trebamo shvatiti Isusove zapovijedi u ovim odjeljcima. Misli li stvarno Isus da trebamo izvaditi oko i odsjeći ruku ako nas pozivaju na grijeh? Može biti utješno znati da Isusova upute u ovim specifičnim stihovima nisu namijenjene da se bukvalno shvate.

Ne trebamo amputirati dijelove našeg tijela kao kaznu za grijeh. Umjesto ovoga, Isus je mislio da moramo biti spremni na teške žrtve ako ga želimo slijediti (vidi Matej 16,24).

Isus je malo prije ove izjave upozorio svoje slušatelje da ne gledaju na požudne stvari (Matej 5,28), pa je zato prepisao lijek za požudu – iskopati oko – to ima smisla, na radikalni način. A radikalna priroda ove izjave je čini toliko upečatljivom.

Isus koristi hiperbolu 

Kada nam Isus savjetuje da iskopamo grešno oko ili odsiječemo neposlušnu ruku, On se koristi stilskom figurom govora poznatom kao hiperbola. Hiperbola je očito pretjerivanje ili namjerno naznačivanje.

Primjeri hiperbole u modernom govoru uključuju izjave poput: “Ove namirnice su teške tonu”, “Čekam te sto godina” ili “To svi znaju”. Apostol Pavao koristi hiperbolički jezik u Galaćanima 4,15. Hiperbola kao i druge stilske figure se ne trebaju shvaćati ozbiljno.

Iskopati oko ili odsjeći ruku – prava namjera

Isusova namjera u ovoj tvrdnji, da grješnici trebaju iskopati oko ili odsjeći ruku, je da uveliča u mislima svojih slušatelja gnusnu prirodu grijeha. Grijeh je svaki čin ili misao koji se protivi Božjem karakteru. Rezultat grijeha je smrt, od koje nas Isus želi spasiti (vidi Hebrejima 2,9). Isus upozorava na pakao, jer ne želi da ljudi završe tamo (Matej 5,29-30).

Grijeh šalje ljude u pakao (vidi Otkrivenje 21,8) i zbog toga bi ga trebali izbjegavati pod svaku cijenu. Isus govori da trebamo poduzeti drastične mjere kako bi odbacili sve što nas navodi na grijeh. “Bolje ti je ući u život kljastu ili hromu nego s obje ruke ili s obje noge biti bačen u oganj vječni … Bolje ti je jednooku u život ući nego s oba oka biti bačen u pakao.” (Matej 18,8- 9). Ništa nije vrijedno toga da propustimo raj. Ništa.

Grijeh je ozbiljna stvar

Bog shvaća grijeh ozbiljno – dovoljno ozbiljno žtrvuje svog jedinorođenog Sina kako bi ga uništio. I mi također moramo grijeh shvaćati ozbiljno. Nedostatak pokajanja je zločin kažnjiv smrću.

Bolje da se odreknemo našeg tijela – bilo iskopati oko i odrežemo ruku – nego riskirati da zgriješi protiv Boga. Bog zahtijeva svetost (1. Petrova 1,15), ali mi po prirodi težimo da previše mazimo i opravdavamo sebe. Zato nam je potrebna Isusova šokantna i radikalna hiperbola da nas probudi iz našeg duhovnog samozadovoljstva.

Izvor: Gotquestons.org; Prijevod: Ivana R.