ispraviti loše odluke
Foto: Pixabay

Prije nekog vremena napisao sam članak o 8 načina kako donijeti ispravne odluke. Međutim, shvaćam da je većina nas već donijela loše odluke. Pa što možete učiniti ako ste jedan od onih koji su već donijeli loše odluke. Kako ih ispraviti? S tim pitanjima u mislima želio sam ponuditi pomoć za ona vremena kada shvatimo da smo ”zabrljali”.

Kako ispraviti loše odluke

Prvi korak je odgovoriti na sljedeće pitanje:

Je li ta loša odluka i moralno loša odluka (dobro protiv zla), ili je to bila samo jedna od onih nepromišljenih odluka? Način na koji ćete ispraviti lošu odluku ovisi o odgovoru na ovo važno pitanje.

Kako ispraviti moralno lošu odluku

1) Priznajte Bogu

  1. Ivanova 1,9

Prvi korak u ispravljanju moralno loše odluke jest da ju izravno priznate Bogu. Pod “priznati“ mislim na to da dođete pred Boga i kažete Mu koliko je ta odluka bila loša i zamolite Ga da vam oprosti što ste ju počinili. Začuđujuće je da kada priznate grijeh Bogu, On će ga odmaknuti od vas kao što je istok daleko od zapada i više ga se neće sjećati ni spominjati.

2) Prestanite raditi tu lošu stvar

Mudre izreke 28,13

Jedna je stvar priznati grijeh Bogu, a sasvim druga napustiti taj grijeh. Morate učiniti sve kako biste se odvratili od njega. Sve započinje predanom odlukom da ćete učiniti sve da biste se promijenili.

3) Zaokupite svoj um svime što je Bog u Pismu rekao o toj tematici

Jošua 1,8

Vrlo je bitno naučiti sve što Bog ima za reći o toj grešnoj stvari koju ste napravili. Kada saznate sve što je Bog rekao, raščistit ćete put da se odmaknete od tog grijeha i istovremeno otvoriti put za obnovu. Ali ne možete samo letimično proći kroz proučavanje, morate proučavati Pismo kako bi se zaista urezalo u vaš um kakvo je Božje stajalište o tom grijehu.

4) Zamolite oprost svaku osobu koja je bila povrijeđena vašom odlukom

Matej 5,23.24

Kada sagriješimo često puta povrijedimo i druge. Ponekad, dok smo još u grijehu ni ne shvaćamo koliko smo povrijedili druge. Zato uzmite vremena i iskreno promislite koliko su vaši grijesi povrijedili druge. Zatim pođite onima koje ste povrijedili i ispričajte im se. Pokušajte napraviti sve što možete kako biste ispravili posljedice grijeha. Možda nećete biti u mogućnosti potpuno ispraviti grijeh, a možda vam osobe neće ni oprostiti grijeh, ali ono što morate svakako učiniti jest dati sve od sebe da ispravite posljedice grijeha.

5) Postavite granice u životu koje će vam pomoći da više ne činite isti grijeh

Mudre izreke 27,12

Mudre izreke 26,11

Svi imamo grešne želje – stoga moramo postaviti granice koje će nas spriječiti da odlutamo s puta duhovnosti ka putu grešnosti. Ako se borite s grijehom koji činite na Internetu, zamolite nekoga da nadgleda vaše online aktivnosti. Ako imate problema s bijesom, zamolite dobrog prijatelja da vam pomogne da pravedno postupite i ispravite krive odluke. Postavite granice koje će vam onemogućiti da počinite taj isti grijeh pa čak i ako biste to htjeli.

6) Potražite Božja rješenja kako ponovno činiti dobro

Mudre izreke 11,14

Potrebne su nam i druge osobe u životu koje će nam dati novu perspektivu kako popraviti naše probleme. Nitko od nas nije sposoban u potpunosti sam riješiti sve svoje probleme. Kada pronađete bogobojaznog prijatelja koji će biti s vama zadivit ćete se koliko dobrih ideja može predložiti kako biste ostvarili pobjedu nad grijehom. Oni će primijetiti stvari koje vi ne vidite. To je nešto slično kao kada vam netko, bez da primijetite, na leđa stavi papirić s natpisom “UDARI ME“. Drugi jasno vide taj znak, dok ga vi sami ne možete primijetiti. Bogobojazan prijatelj vam može pomoći da uklonite taj znak s leđa.

7) Okružite se grupom prijatelja koji će vas podržati da postupite ispravno

Osim jednog ili dvoje bliskih prijatelja, potrebna vam je podrška cijele grupe prijatelja koji su kršćani da činite ispravne stvari u životu. A neka od najboljih mjesta za pronalazak takvih prijatelja jesu crkva, mala grupa ili kada se priključite nekoj službi. Te veze će napraviti veliki utjecaj time što će vas ohrabriti i pomoći vam da ostanete na pravome putu.

8) Donesite dugoročnu odluku za promjenom

Matej 16,24-26

Kako biste se promijenili morate donijeti čvrstu dugoročnu odluku. Mnogi u privatnim životima puno griješe, zatim se pojavljuju u crkvi kako bi pronašli “brzo rješenje“ za svoje pogreške. Ali nakon par tjedana ili mjeseci, ti se ljudi opet vraćaju starom načinu života. Vraćaju se dobro poznatom putu grijeha radi kojeg su na početku zapravo i upali u nevolje. Dakle, malo upozorenje unaprijed, odluka za promjenom mora biti dugoročna i morate biti predani da ćete mijenjati svoj život tokom dužeg vremenskog perioda. Kršćanski život nije nekakva brzinska utrka na 10 metara, već pravi maraton.

Međutim, što ako loše odluke koje ste donijeli nisu nužno grijeh, već su samo nepromišljene?

Kako ispraviti nepromišljene odluke:

1) Preuzmite potpunu odgovornost

Mudre izreke 28,13

Ukoliko ste napravili pogrešku preuzmite potpunu odgovornost. Nemojte se opravdavati, umanjivati njen značaj ili prebacivati krivnju na druge. Priznajte da ste zabrljali i preuzmite svu odgovornost. Ukoliko odgovornost ne preuzmete u potpunosti, drugi će propitkivati vaš integritet i to će samo povećati broj vaših problema. Potrebno je imati pravu i čvrstu osobnost kako biste priznali da ste pogriješili.

2) Dobro u Bibliji proučite što Bog misli o toj specifičnoj situaciji

Jošua 1,8

Iskoristite riznicu mudrosti, Bibliju, koja vam može pokazati kako da hodite putovima života. Uskladite svoj um s Božjim. Dozvolite da Njegove misli postanu vaše. Načela Božje riječi vodit će vas da se vratite na pravi put.

3) Dobro proučite situaciju kako biste u potpunosti shvatili gdje je pošlo po zlu

Mudre izreke 10,23

Jedna je stvar napraviti pogrešku, a druga je stvar tu pogrešku iznova ponavljati, tjedan za tjednom. Kako biste zaustavili takav razvoj događaja, potrebno vam je vrijeme da zastanete, procijenite situaciju i shvatite gdje je pošlo po zlu. Napravite sve u svojoj moći kako biste stekli znanje i razumijevanje koje će vas spriječiti da iznova radite iste pogreške.

4) Prestanite raditi tu nepromišljenu stvar (ako je moguće)

Mudre izreke 26,11

Znam da se čini čudno što naglašavam ovaj korak, ali … Morate pod hitno prestati raditi tu stvar koja vas je dovela u nevolju. Razlog zašto naglašavam ovaj korak je taj što sam, kroz godine i godine savjetovanja, shvatio da osobe nemaju problema sa shvaćanjem da su krivo postupile, ali ih to ne priječi da i dalje griješe. Dakle, prestanite raditi tu nepromišljenu stvar! To znači PREDANU odluku da ćete je prestati činiti. Morate je htjeti prestati činiti toliko da ste spremni sve napraviti kako biste krenuli novim putem. Odmah sada donesite takvu odluku!

5) Tražite oprost od svih koje ste možda povrijedili svojom odlukom

Matej 16,24-26

Iako vaši postupci nisu bili grešni, ipak je moguće da ste nekoga povrijedili. Ukoliko je tako, učinite sve u svojoj moći da ponovno izgradite te odnose. Ponizno preuzmite odgovornost i tražite oprost. Isprici nemojte nadodavati neke svoje kvalitete. Drugim riječima, nemojte reći nešto poput: ”Oprosti što sam to napravio, ali…”  Samo se ispričajte i tražite oprost što ste pogriješili.

6) Učinite sve kako biste pružili nadoknadu svima koji su patili radi vaše loše odluke

Izlazak 22

Osim što govori o priznanju i oproštenju, Biblija govori i o nadoknadi štete. Ukoliko je vaša loša odluka nanijela štetu drugima, vaša je odgovornost da im nadoknadite štetu. Ukoliko šteta nije nešto što se može materijalno iskazati, onda trebate učiniti sve u svojoj moći kako biste popravili problem koji ste uzrokovali. To se ponekad čini preteškim, ali je to ispravna stvar koju morate učiniti. Ukoliko nadoknadite štetu onima koje ste povrijedili, Bog će i vas osobno blagosloviti.

7) Potražite mudri savjet kako biste pronašli pametno rješenje (oformite posebni odbor za svoj život)

Mudre izreke 11,14

  1. Korinćanima 15,33

Srdačno preporučam da pronađete nekoliko pobožnih savjetnika i oformite poseban odbor za svoj život. Ne, nećete se sastajati na redovnoj osnovi i glasovati, ali tim ljudima ćete moći otići kada trebate donijeti pravilnu odluku ili riješiti neki problem. Ti pobožni prijatelji vam mogu pomoći da donesete dobre odluke i da  razriješite probleme koji su nastali donošenjem nepromišljene odluke.

8) Osmislite plan kako da se vratite na put na kojem želite biti

Mudre izreke 21,31

Mudre izreke 16,9

Jako je važno uz molitve osmisliti plan kako da se vratite na pravi put i tada dopustiti Bogu da vodi svaki vaš korak na tome putu. Razmislite koji najbolji mogući učinak može proizaći s obzirom na okolnosti. Zatim razmislite o konkretnim koracima koje morate poduzeti da bi došli do toga cilja. Zapišite te korake i postavite si rokove do kada morate ostvariti pojedini korak. Kada napišete plan, možete ga podijeliti sa svojim najbližim savjetnicima. Oni vam mogu još dodatnim savjetima poboljšati plan i provjeravati držite li se koraka i vremenskih ograničenja koje ste si zadali.

Autor: Chris Russell; Prijevod: Marija Miljković; Izvor: Biblestudytools.com