ispunjenje proročanstava
Foto: Pixabay

Židovski proroci stoljećima su proricali dolazak Mesije – Mesije koji će ispuniti nade svijeta, koji će uspostaviti pravdu i mir na svijetu, koji će pomiriti sve narode svijeta s Bogom.

Proroci su vrlo detaljno govorili o Mesiji. Prorekli su njegovo porijeklo, okolnosti njegovog rođenja, njegove postupke i stavove, čak i reakcije drugih na njegov dolazak. Isus je na nevjerojatan način ispunio sva njihova proročanstva!

Ispunjavanje svih tih proročanstava bilo je ni manje ni više nego čudo! Kako bi nam pomogao u predočavanju čudesnosti ovoga, dr. Peter Stoner u svojoj knjizi Science Speaks, (Znanost govori; op. prev.) izračunao je matematičku vjerojatnost da Isus slučajno ispuni samo osam od mnogih proročanstava. Stoner nije odabrao nejasna ili vrlo kontroverzna proročanstva za izračun vjerojatnosti.

Umjesto toga, odabrao je sasvim određena proročanstva 52 koja su jasno razumljiva, koja nisu kontroverzna i za koja bi se većina ljudi složila da ih je Isus ispunio.

Evo tih osam proročanstava:

  1. Bit će rođen u Betlehemu (Mihej 5,2)
  1. Prije njega doći će glasnik (Izaija 40,3)
  1. Ući će u Jeruzalem na magarcu (Zaharija 9,9)
  1. Bit će prodan za 30 srebrnika (Zaharija 11,12)
  1. Novac dobiven za njegovu izdaju bit će bačen u Dom Jahvin i zatim upotrijebljen za kupovinu lončareve njive (Zaharija 11,13)
  1. Šutjet će pred svojim tužiteljima (Izaija 53,7)
  1. Njegove ruke i noge bit će probodene (Psalam 22,16)
  1. Bit će razapet sa zločincima (Izaija 53,12).

Najprije je dr. Stoner izračunao vjerojatnost slučajnog  ispunjavanja svakog od proročanstava i zatim je vjerojatnosti  pomnožio da bi dobio vjerojatnost slučajnog ispunjavanja svih njih u jednoj osobi. Kolika je vjerojatnost? 1:1018!

Kako predočiti tako velik broj? Stoner je to ilustrirao tako što je izračunao koliku površinu bi prekrivalo 1018 dolarskih kovanica.

Što misliš, kolika je to površina? Dakle, veća je od prostorije u kojoj se sada nalaziš, veća je od kuće ili zgrade u kojoj se možda sada nalaziš. Veća je od bilo kojeg grada ili pokrajine u kojoj se sada nalaziš. Broj kovanica je tako velik da bi zapravo prekrio cijelu američku saveznu državu Teksas – slojem debljine 60 cm!

Razmisli o tome! Vjerojatnost da bilo tko slučajno ispuni 53 samo osam proročanstava koja je Isus ispunio jednaka je vjerojatnosti da hodajući kroz sloj kovanica debljine 60 cm koji prekriva cijeli Teksas slučajno i od prve odabereš baš odgovarajuću kovanicu! Teksas je velika savezna država  (gotovo dvaput veća od Njemačke; op. prev.) i vjerojatnost da ćeš odabrati odgovarajuću kovanicu je praktički nepostojeća. Ne bih se usudio kladiti o svoju vječnu dušu na temelju nje!

Autor: Tom Shart; prema poglavlju iz knjige ”Odgovori na pet egzistencijalnih pitanja”