Poligamija u Bibliji: Zašto je u Starom zavjetu postojala poligamija?

Poligamija u Bibliji upada u oči svima koji čitaju Stari zavjet. Zašto je Bog dozvolio poligamiju u Starom zavjetu? Je li to bila zapovijed ili zabrana?

Što je poligamija?

Poligamija je bračno stanje koje se sastoji od više od jednog partnera, bez obzira ima li jedan muškarac mnogo žena ili jedna žena ima više muškaraca.

Obično je muškarac taj koji ima mnogo žena, i to nije samo slučaj iz prošlih vremena, jer je poligamija još uvijek legalna u 25% dijelova svijeta, uglavnom u Sjevernoj Africi, Bliskom istoku i dijelovima Indonezije.

U većem dijelu svijeta, protuzakonito je imati više od jednog supružnika, ali neke kultne crkve još uvijek ovo prakticiraju, jer vjeruju da njihov autoritet dolazi iz Biblije. Dozvoljava li stvarno Biblija poligamiju, odnosno uči da nije pogrešna?

Budući da mnogi koriste Bibliju kao svoj izvor koji im daje dozvolu da imaju više od jednog supružnika, mogli bi se iznenaditi kada vide da Biblija zapravo ovo zabranjuje.

Jedno je ono što je propisano, a drugo je ono što je opisano

Mnogi se zbune kada čitaju Bibliju i vjeruju da je ono što su pročitali zapovjeđeno. Na primjer, imamo crkve koje rukuju zmijama jer uzimaju doslovno stih iz Marka, gdje kaže da će Isusovi učenici „zmije uzimati — i popiju li što smrtonosno, neće im nauditi; na bolesnike polagat će ruke, i bit će im dobro“ (Marko 16,18).

Neki čak po crkvama piju otrov jer to vide kao zapovijed, ali to je čitanje Biblije na način kao da se nešto „propisuje“, a ne da se „opisuje“. Što mislim pod time da se nešto propisuje, a nešto opisuje?

Isus je bio razapet na križu (opisano), ali neki to ipak prakticiraju premda vjernicima nije zapovjeđeno (propisano). Petar je hodao po vodi (opisano), ali to ne znači da Isusovi učenici trebaju biti u stanju hodati po vodi (propisano).

Pavao je jednom prilikom podvrgnuo Timoteja obrezanju kako bi mogao ući u židovski hram. Kad je nešto propisano, to je kao kad liječnik propisuje nekome lijekove koji se specifično odnose na njega i njegovo stanje.

Liječnik ne daje recepte nasumično, stoga je poanta u tome da se poligamija opisuje kao praksa nekih izraelskih patrijarha i kraljeva; to nije nešto što je propisano ili određeno kršćanima da isto tako čine.

Jakov i Rahela naljepša ljubavna priča iz Biblije

VIDI OVO: Zašto je Bog dopustio Salomonu da ima 1.000 žena i priležnica?

Zašto je poligamija bila dozvoljena?

Na samoj prvoj ceremoniji vjenčanja Bog je rekao: „Nije dobro da čovjek bude sam; načinit ću mu pomoć kao što je on“ (Post 2,18). „Zbog toga će čovjek ostaviti svoga oca i majku svoju i prionuti uza svoju ženu, i bit će dvoje jedno tijelo“ (Post 2,24). To je jednina, a ne množina. Ne kaže da čovjek treba prionuti uz svoje žene, već svoju ženu, a to je jednina.

U cijelom Starom zavjetu ne postoji niti jedan zakon ili dopuštena okolnost u kojoj je Bog rekao muškarcu ili ženi da sebi uzmu više od jednog supružnika, zašto je onda Bog to dozvolio?

Dio Božje volje je Njegova dopustiva volja; On nam dopušta da slobodno izaberemo i dozvoljava nam da donosimo pogrešne odluke, ali za naše postupke snosimo posljedice. Samo zato što Bog dozvoljava zlo ne znači da ga i odobrava.

Koje su bile posljedice?

Zakoni u vezi izraelskih kraljeva svakako su morali biti primjenjivi na ostatak naroda, i zapovijed kraljevima je bila da „neka sebi ne gomila ni žena, da mu srce ne zastrani; ni srebra i zlata neka sebi ne gomila previše“ (Pnz 17,17), a kada su gomilali žene, kao u slučaju Salomona, posljedice su bile katastrofalne. Te su žene ili strankinje uvijek uzrokovale da kraljevi upadaju u poganske religije i idolopoklonstvo.

Čak i kada je Abraham, na Sarin nagovor, uzeo drugu ženu Hagaru, postojao je stalan sukob između njih dvije u obitelji. Nisam mogao naći niti jedan primjer u kojem je druga žena time pomogla obitelji, ali nikakav mi problem nije bio naći stihove u kojima je uzimanje više od jedne žene dovelo do velikih problema za obitelj, kao s Jakovom i njegovim dvjema ženama, Rahelom i Leom. Izazivam svakoga da pokuša pronaći biblijski stih u kojem Bog dopušta ili odobrava uzimanje više od jedne žene.

VIDI OVO: Tko su bile konkubine? Zašto je Bog u Bibliji dopustio muškarcima da imaju konkubine?

Zaključak

U Bibliji, osobito Novom zavjetu, vidimo da je dobro imati samo jednu ženu (1 Tim 3,2.12; Titu 1,6), i da umnožavanje žena samo donosi probleme, a budući da Bog zapravo ovo u Pismu kraljevima zabranjuje, znamo da zabranjuje i vjernicima danas.

Oni koji prakticiraju poligamiju i tvrde da je Biblija njihov autoritet trebaju sveobuhvatno čitati Bibliju i vidjeti da umjesto dopuštanja, On zabranjuje poligamiju, a ono što zabranjuje uvijek je u našem najboljem interesu.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!