Isus dolazi uskoro: Čeznete li za Njim?

Mnogi se ne brinu što ovaj svijet ide svome kraju. Mnogi se ne brinu gdje će provesti vječnost. Isus dolazi uskoro! Čeznete li za Njim?

Nažalost, sadašnja generacija zna manje o Kristovu povratku od bilo koje druge generacije u prošlosti. Isusov dolazak sada se u crkvama rijetko propovijeda. Čak i mnogi oni koji se nazivaju kršćanima ne žele slušati o toj temi. Zašto?

Za većinu ljudi, uključujući kršćane, život je dobar i njihove oči usredotočene su na to kako da sačuvaju to stanje. Poput Lotove žene, mnoge posjeduje njihov imetak. Postali su ovisnici o stvarima ovoga svijeta i misle da bi Isusov povratak to poremetio.

Nezainteresiranost za Isusov drugi dolazak

Čuo sam polaznike crkava kako se izruguju iz mogućega Isusovog “povratka u bilo koje doba”. Ismijavaju se iz ideje da bi se on mogao ubrzo vratiti. Postoji nauka koja govori da se naš Gospodin neće vratiti još tisućama godina. Ta ideja govori da će sve to vrijeme biti dano Crkvi da evangelizira svijet i uspostavi novi poredak prije Kristova povratka da vlada kao kralj.

O tome govori apostol Petar: “Na koncu vremena pojavit će se izrugivači, koji će živjeti prema vlastitim požudama i pitati: ‘Gdje je njegov obećavani dolazak? Otkada su umrli naši očevi, i dalje sve ostaje kako je bilo od početka stvorenja” (2 Petrova 3,3-4).

Svima onima koji namjerno to ignoriraju Petar upućuje oštru riječ: “Ali će doći dan Gospodnji kao lopov; u taj će dan nebesa iščeznuti s velikom lomljavom, počéla će se u ognju rastopiti, a zemlja se sa svojim ostvarenjima neće više naći” (2 Petrova 3,10).

Bog će suditi grešnicima

Štoviše, Petar nam govori da postoji razlog zašto se Isus još nije vratio te piše: “Ne odustaje Gospodin od izvršenja obećanja, kako to neki misle, nego vas strpljivo podnosi jer neće da se itko izgubi, nego da svi pristupe obraćenju” (2 Petrova 3,9). Naš Gospodin pun je strpljenja prema bezbožnima.

Osobno sam zapanjen nad Božjim strpljenjem prema nama u ovoj generaciji. Strahovito srozavanje morala šokantno je i svjetovnim promatračima. Čak ako i pokušate sačuvati čistu savjest, um vam je neprekidno natapan izvješćima o zlu koje se događa svakoga dana. Neke stvari tako su odvratne da su neshvatljive: ubojstva u školama, silovanja, zlostavljanje djece, militantni homoseksualizam, neiskazana zvjerstva.

Naše srce često vapi: “Gospodine, kad će doći do pravde? Kad ćeš počinitelje zla dovesti na sud?” Pitamo se zašto Bog tako dugo čeka da se pozabavi neiskazanom pokvarenošću koja danas tako buja. I zamišljamo prizor kad će počinitelji zla konačno kleknuti pred Gospodinom suočeni s njegovom svetošću.

Ali Petar govori da Isus sada nije usredotočen na sud, čak ni za najgore grešnike. Naprotiv, naš Gospodin zauzet je milošću. On strpljivo podnosi i najgore zlikovce. I čeka da pokaže milosrđe svakom nepokajanom grešniku, slijedeći ga i vabeći.

“Budući da će se ovo sve tako raspasti, kakvi sve onda morate biti svetim življenjem i pobožnošću dok očekujete dolazak dana Božjega, dolazak kojim će se nebesa u plamenu raspasti, a počela u ognju rastopiti! Ali mi očekujemo, prema njegovu obećanju, nova nebesa i novu zemlju, gdje prebiva pravednost. Zato, ljubljeni, dok ovo čekate, revno nastojte da bez ljage i mane budete u njegovim očima u miru” (2 Petrova 3,11-14).

Svoje dane možemo provoditi zaokupljeni znacima vremena na Bliskom istoku ili negdje drugdje. Ali Bog govori: “Gledaj u svoje vlastito srce. Trudi se marljivo držati moju Riječ.” Pavao dodaje: “Svaki će od nas dati Bogu račun sam za se” (Rim 14,12). Zatim nas upozorava da ne osuđujemo druge i da budemo pažljivi da ne postanemo kamen spoticanja bratu i uzrokom njegova pada.

Isus dolazi uskoro: Čeznete li za Njim?

Sigurni smo da će Bog suditi grešnike. Nije upitno da dan naplate dolazi. Kad to vrijeme stigne, svi izrugivači, mrzitelji Boga i zlikovci bit će pozvani dati račun. Otvorit će se knjige i pokazat će se svako zlo djelo, otkrivajuću sve što su ti zlikovci radili protiv Božje vlasti. Njihova djela oštro će se osuditi, a zlikovci će za svu vječnost biti izbačeni iz Božje nazočnosti.

Isus je uvjerio svoje učenike: “Pa da Bog zbilja ne obrani svoje izabranike koji dan i noć vapiju prema njemu?” (Lk 18,7). Govorio je: “Da, jednoga dana Bog će se pozabaviti onima koji se izruguju i koji progone, zatvaraju i ubijaju njegov narod. Vapaj progonjene Crkve se čuje i Bog će se brzo osvetiti.” Međutim, odmah u sljedećoj rečenici Isus govori: “Ali, kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?” (Lk 18,8).

Kristovo pitanje na kraju ovog odlomka znak je njegove velike zabrinutosti. On govori: “Kad se vratim, tražit ću one koji su vjerovali mom obećanju da ću se vratiti po njih. Pitanje je hoće li ti ljudi biti spremni i čekati me? Hoće li se odbiti od svijeta i čeznuti za mnom da ih kao zaručnicu odvedem kući? Hoće li biti besprijekorni ili će biti umrljani duhom svoga vremena? Hoću li ih kad dođem naći kako vape: “Dođi, Gospodine Isuse!”?

Autor: David Wilkerson

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!