NaslovnicaZanimljivostiIsus na križu: Koliko je dugo bio na križu dok nije izdahnuo?

Isus na križu: Koliko je dugo bio na križu dok nije izdahnuo?

Isus je bio na križu oko šest sati dok nije izdahnuo

Isus je na križu proveo oko šest sati, a sam odgovor na pitanje koliko je dugo bio na križu je složen zbog činjenice da se u evanđeljima koriste dva sustava vremenskog označavanja.

„A slično i velesvećenici s knjižnicima i starješinama, rugajući se govorahu: Druge je spasio, a sebe ne može spasiti! Ako je kralj Izraelov, neka sad siđe s križa pa ćemo mu povjerovati! Uzdao se u Boga! Neka ga sad izbavi ako mu je po volji! Jer reče: ‘Božji sam Sin’“ (Matej 27,41-43).

Razapinjanje je bila metoda koju je prakticiralo drevno Rimsko carstvo za izvršenje smrtne kazne nad onima koji su proglašeni krivima za kriminalno djelo. Raspeće je obično bilo rezervirano za robove, strance, pobunjenike i one koji su bili krivi za najgore zločine.

Židovski teokrati, kako bi eliminirali Isusa i zadržali svoju moć, osmislili su plan uvjeravanja rimskih vlasti da Isus mora biti ubijen (Marko 14,1; usp. Ivan 19,12.15).

Židovski vođe optužili su Krista da potiče pobunu i proglašava se Kraljem. Zbog ove optužbe za poticanje pobune Isus je završio na rimskom križu umjesto da je kamenovan do smrti, što je bio drevni židovski način smaknuća.

Razapinjanje nije samo osmišljeno da ubije, već da odvrati druge od kriminalnih djela. Žrtve razapinjanja morale su biti ponižene, često ih ostavljajući da vise potpuno razodjeveni. Križ je nosio stigmu, a židovski Zakon govori da donosi prokletstvo (Galaćanima 3,13; 5,11).

Pojam „mučenje“ doslovno znači „razapinjanje“; raspeće je bilo „mučki“ način umiranja jer je vrlo spor i bolan način smrti. Ovisno o okolnostima, neki su mogli živjeti danima nakon što su bili pribijeni na križ.

VIDI OVO: 7 Isusovih izjava s križa i njihovo zadivljujuće značenje

Koliko je dugo Isus bio na križu
Foto: Maxpixel

Koliko je dugo Isus bio na križu?

Odgovor na pitanje koliko je Isus dugo bio na križu je komplicirano zbog činjenice da se u evanđeljima koriste dva sustava vremenskog označavanja. Matej, Marko i Luka koriste židovski sustav obilježavanja vremena. Ivan koristi rimski sustav.

Koristeći židovski sustav, Marko kaže: „I kad su ga razapeli, stadoše dijeliti haljine njegove bacajući za njih kocku — tko će što uzeti. A bijaše treća ura; i razapeše ga“ (Marko 15,24-25). Prema tome, Kristovo raspeće počelo je u 9 sati ujutro.

Također, koristeći židovski sustav obilježavanja vremena, Matej kaže da „od šeste ure nasta tama po svoj zemlji — sve do ure devete“ (Matej 27,45). To znači da je tama trajala od 12 h (podne) do 15 h (popodne). To su bila Isusova posljednja tri sata na križu.

Na kraju tog vremena, „Isus opet povika snažnim glasom i ispusti duh“ (Matej 27,50). Nakon toga se rimski vojnik pobrinuo za Njegovu smrt (Ivan 19,34) i skinuli su Isusovo tijelo. Isus je bio na križu od otprilike od 9:00 ujutro do 15:00 sati, znači ukupno šest sati.

Ivan dodaje detalj da je Isusovo suđenje pred Poncijem Pilatom, prema rimskom vremenu, bilo „oko šeste ure“ (Ivan 19,14). Budući da su Rimljani počeli računati svoje vrijeme u ponoć, „šesta ura“ započinje u 6:00 sati ujutro.

Dakle, koristeći rimski sustav:
„Oko šeste ure“ = oko 6:00 (ujutro) Pilat je osudio Isusa.

Zatim, koristeći židovski sustav:
„Treća ura“ = 9:00 (ujutro) počinje raspeće.
„Šesta ura“ = 12:00 (podne) počinje tama.
„Deveta ura“ = 15:00 (popodne) Isus umire.

Povezujući sve skupa, Isusovo suđenje završilo je oko 6:00 sati ujutro. Njegovo raspeće počelo je oko tri sata kasnije, a umro je oko šest sati nakon toga.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.