Isus razvod braka
Foto: Unsplash

Isus naglašava svetost i stalnost braka te nikako ne odobrava razvod. U ovom tekstu doznajte što Isus doista misli o razvodu braka. 

Farizeji su propitivali Isusovo gledište braka time što su citirali, pa čak i pogrešno citirali, Ponovljeni zakon 24,1 (Matej 19,7). Čini se da je to sasvim uobičajeno pogrešno ponavljanje, a Isus ističe: ”Rečeno je također: ‘Tko otpusti svoju ženu, neka joj da otpusnicu.”’ (Matej 5,31). Ovaj citat podržava razvod.

Originalan kontekst u Ponovljenom zakonu bio je sasvim drugačiji. Mojsijev zakonik bio je napisan na način da se zaštiti žena i zabrani ponovno sklapanje braka i to zabranom muževljeva razvoda i ponovnom ženidbom, ukoliko njegov drugi brak propadne. Drugim riječima ako se on odluči na rastavu sa ženom, to mora onda biti zauvijek.

Razvod se rijetko dozvoljavao

Isus naglašava kako Izraelcima nikada nije bilo naređeno da se rastavljaju od svojih supruga pa ni u ekstremnim situacijama. Razvod se vrlo rijetko dozvoljavao, bila je to dozvola zbog tvrdoće srca vašega(Matej 19,8). Božja namjera nije bila da brak završi razvodom i On kaže: ”Ja mrzim razvod” (Malahija 2,16).

Imajući ovo na umu Isus nastavlja s pričom o jednakosti razvoda i preljuba (Matej 19,9; 5,32). On ima jedan izuzetak, koji je uzrokom mnogih rasprava. Jedan izuzetak, koji se pojavljuje u Matejevom evanđelju, a to je bračna nevjera (r 9). Što je time mislio reći? Oni koji prihvaćaju autoritet Pisma podijeljeni su u svojim tumačenjima. Gledišta koja ću iznijeti u ostatku ovog teksta su moji vlastiti zaključci.

Neki dovode grčku riječ (porneia) koja je ovdje upotrebljena u vezi s krvnim incestom koji je zabranjen (Levitski zakonik 18,6-18). Takav brak bi bio zabranjen i prema tome ne bi ni bio brak. Oni shvaćaju Isusa kao nekoga, koji zabranjuje sve razvode, i kao takvi brakovi su neraskidivi.

Neki shvaćaju riječ ”porneia” kao seksualni odnos prije braka, razotkriven poslije. Koristi se kao riječ, koja u sebi sadrži preljub. U Starom zavjetu oba slučaja kažnjavala su se smrću (Ponovljeni zakon 22,20-22), za razliku od rimskog zakona gdje to nije bilo na snazi. Naime, preljub je značio stvaranje jedinstva i razvod je bio samo nužni rezultat kraja braka.

VIDI OVO: Razvod i kršćani: Ove su 4 situacije u kojima razvod može biti moguća opcija

Što Isus misli o razvodu braka
Foto: Vimeo

Isus potvrđuje da je brak neraskidiv

Isus potvrđuje stalnost braka. Brak je raskidiv samo u nekim ekstremnim slučajevima. Neki tumače Isusovo učenje doslovno poput farizeja. Jedan preljubnički čin je dovoljan da bi se drugom partneru servirao razvod ‘po biblijskim temeljima’. To nije u skladu s duhom Isusova naučavanja, niti je u skladu s ostatkom Novog zavjeta.

Pavao u Korinćanima potvrđuje stalnost braka i navodi drugi primjer, koji okončava brak. Kada partner, koji nema vjera otiđe i ne želi se pomiriti, tada vjernik mirne savjesti može pustiti svog partnera. Pavao tu ne bi ništa pridodavao, a da nije mislio da to nije u skladu s Isusovim naukom.

Ono što Isus i ostatak Novog zavjeta potvrđuju je stalnost braka i razvod se dozvoljava u nekim najekstremnijim slučajevima, gdje postoji neizdrživo loše ponašanje, koje podriva cijeli bračni odnos.

Ako primjerice jedan od partnera ode i stvori dom i djecu drugdje s novim partnerom i ne vrati se supruzi i kao rezultat, preljub je ono što je okončalo prvi brak. Ako nevjerni partner ode i ne želi se pomiriti, vjernik ga treba pustiti. Još jedan ekstreman slučaj je kada se netko dugo mentalno ili fizički zlostavlja. U ovakvim slučajevima nema drugog rješenja.

Isusovo naučavanje sličnije je onom Šamalijevom, nego Hillelovom i izazvalo je burnu reakciju Njegovih učenika: ”Ako je tako između muža i žene, bolje je ne ženiti se” (Matej 19,10). Bili su iznenađeni Njegovom strogošću. No, Isus je poznavao štetu uzrokovanu razvodom. Razdvajati ono što je Bog združio neizbježno će uzrokovati veliku štetu barem jednom od partnera ili čak oboma. Nadalje, ako ima djece, to će bitno djelovati i na njih, pa čak i tijekom cijelog njihovog života.

Autor: Nicky Gumbel; iz knjige ”Izazovni životni stil”