Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac

Evanđelje dana za četvrtak, 10. kolovoza 2023. godine: Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac. (Ivan 12, 24-26)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

»Zaista, zaista, kažem vam:
ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre,
ostaje samo;
ako li umre,
donosi obilat rod.
Tko ljubi svoj život, izgubit će ga.
A tko mrzi svoj život na ovome svijetu,
sačuvat će ga za život vječni.
Ako mi tko hoće služiti,
neka ide za mnom.
I gdje sam ja,
ondje će biti i moj služitelj
Ako mi tko hoće služiti,
počastit će ga moj Otac.« (Ivan 12, 24-26)

Evanđelje dana – komentar

Sjeme nikada ne donosi ploda ako ne padne na zemlju i ne umre. Ovdje je Gospodin mislio na sebe kao zrno pšenice. Ako ne umre, ostat će sam. Tada bi sam uživao i slavi Neba; ondje ne bi bilo grešnika da s njime dijele njegovu slavu. Ali ako umre, otvorit će put spasenja kojim će se mnogi moći spasiti.

PROČITAJTE: Što znači odreći se sebe?

Mnogi tvrde da su u životu važni hrana, odjeća i zadovoljstvo. Oni za to žive. Ali dok tako vole svoj život, ne dolaze do spoznaje da je duša važnija od tijela. Zanemarujući dobrobit svoje duše, gube svoje živote. No, s druge strane, ima i onih koji smatraju da su sve te stvari gubitak za Isusa. Da bi Mu služili, odriču se stvari koje ljudi visoko cijene. Mrziti svoj život znači voljeti Krista više od vlastite koristi.

Kako bi služio Kristu, čovjek mora ići za njim. Njegovi učenici moraju slušati njegove riječi i moralno mu nalikovati. Sve ono što čovjek doživljava zbog sramote i poniženja bit će neznatno u usporedbi sa slavom kada ga Bog Otac javno pohvali u Nebu. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oprosti mi, Oče. Priznajem da ponekad želim da se moje učeništvo i moja služba obavljaju na moj način. Želim umrijeti svojoj volji i da Tvoja volja oživi u meni. Neka moje služenje za Tvoje kraljevstvo bude iskreno i neka svojim riječima i djelima potvrđujem Tvoju Riječ. Amen.

NAJNOVIJE!