Je li Isus bio tesar?

Isusov zemaljski otac Josip bio je tesar. To znamo iz izvještaja kada je Isus počeo poučavati u svom rodnom gradu Nazaretu, a susjedi su se pitali o Njegovim sposobnostima. Je li Isus također bio tesar?

Matej 13, 54–55 kaže: “Dođe u svoj zavičaj, i učio je u sinagogi njihovoj Puni udivljenja pitali su: “Odakle ovome ta mudrost i moć čudesna? Nije li ovo sin tesarov? Ne zove li se majka njegova Marija, i braća njegova Jakov, Josip, Simon i Juda?'”

Čini se da se u Markovom evanđelju na malo drugačiji način opisuje taj isti događaj: “‘Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?” I sablažnjavahu se o njega.” (Marko 6, 3).

VIDI OVO: Isusovo djetinjstvo: izgubljene godine?

Riječ ”tesar” se može odnositi i na druge zanate

Riječ u oba evanđeoska izvještaja koja se prevodi kao “tesar” također može značiti stolar, graditelj ili majstor. Dakle, moguće je da su “tesari” bili tip ljudi koje ste zvali kad je trebalo nešto popraviti, bilo od drveta, kamena ili nekog drugog materijala.

Također je moguće da je “tesar” funkcionirao kao tip građevinskog inženjera, možda čak projektirajući mostove ili druge građevine.

Isus kao tesar?

Ne znamo sa sigurnošću da je Josip poučavao Isusa tesarskim vještinama, ali to je bila uobičajena praksa u to vrijeme na tom mjestu. Iz tog razloga je moguće da je Isus također bio tesar.

Nevjerojatno je pomisliti da je Isus – Stvoritelj svemira, naš Spasitelj i Gospodin, Riječ Božja, Sin Božji – učen kako graditi stvari pomoću samih materijala koje je stvorio svojom Riječju. Još je nevjerojatnije da On trenutno gradi svoju Crkvu (Matej 16, 18) i priprema mjesto za sve koji vjeruju u Njega (Ivan 14, 1–3).

Prema članku objavljenom na portalu Compellingtruth.org