NaslovnicaZanimljivostiJe li Isus imao tetovažu na bedru?

Je li Isus imao tetovažu na bedru?

Mnogi se pitaju, čitajući Otkrivenje, je li Isus imao tetovažu na bedru?

U Otkrivenju 19 apostol Ivan piše da se Isus pojavljuje odjeven u ogrtač natopljen krvlju. Stih 16 dodaje da je “Kralj kraljeva i Gospodar gospodara” napisano na njegovom ogrtaču i bedru.

Na ogrtač, o boku, napisano mu ime: “Kralj kraljeva i Gospodar gospodara.” (Otkrivenje 19, 16)

Mnogi kršćani raspravljaju o tome je li biblijski tetovirati se i ističu ovaj stih kao dokaz da je Isus imao tetovažu, pa je stoga u redu da je i oni imaju.

Je li Isus imao tetovažu na bedru?

Isus je bio, i jest, Židov. Židovski zakon upozorava:

“Ne urezujte zareza na svome tijelu za pokojnika; niti na sebi usijecajte kakvih biljega. Ja sam Jahve!” (Levitski zakonik 19, 28)

Isus, kao poslušan Židov, vezan Mojsijevim zakonom, nije se tetovirao. Isus je došao na Zemlju da ispuni Mojsijev zakon, a ne da ga prekrši (Matej 5, 17).

Što onda znači da je na Isusovom ogrtaču i na bedru bilo napisano “Kralj kraljeva i Gospodar gospodara“?

Knjiga Otkrivenja puna je simbolike, a opis u Otkrivenju 19,16 je simboličan. U istom odlomku za Isusove oči se kaže da su poput plamenog ognja (stih 12), a iz Njegovih usta izlazi oštar mač (stih 15). Očito, nijedan od ovih opisa nije doslovan; naslov napisan na Isusovu bedru vjerojatno je također figurativan.

Drevni kraljevi utisnuli bi svoje titule na svoje haljine i na bilo što drugo što bi mogli. Isusov ogrtač, kako ga je Ivan vidio i opisao, moguće da ima utisnut naslov “Kralj kraljeva i Gospodar gospodara” i prebačen je preko Njegovog bedra. Ili se možda naslov vidi na koricama Njegovog mača, pojasu ili bilo čemu drugom. Ali Isus vjerojatno nije pokazao svoje bedro ili prekršio Levitski zakonik tako što je imao tetovažu.

Je li grijeh tetovirati se?

1. Korinćanima 6, 19-20 govori nam da su naša tijela hramovi Duha Svetoga, koji je u nama i kojeg smo primili od Boga. Pavao nas podsjeća da nismo svoji, da smo skupo kupljeni i da zbog toga trebamo proslavljati Boga svojim tijelima.

PROČITAJTE: Je li grijeh tetovirati se?

Kršćani tradicionalno gledaju na tetovaže kao na nebiblijske, ali ne postoji odlomak u Bibliji koji naređuje kršćaninu da se ne tetovira. Kao i u svemu, svodi se na srce i na motiv osobe koja želi tetovažu.

“Sve je slobodno!” Ali – sve ne koristi. “Sve je dopušteno!” Ali – sve ne saziđuje. (1. Korinćanima 10, 23)