Isus mrtav tri dana

Postoji nekoliko razloga zašto je bilo bitno da Isus bude mrtav tri dana prije svog uskrsnuća.

Prvo, uskrsnuće nakon tri dana smrti je dokazalo Isusovim protivnicima da je On zaista ustao iz mrtvih. Zašto? Po židovskoj tradiciji, duša/duh osobe je ostajala u s tom osobom tri dana. Nakon tri dana, duh/duša su odlazili.

Da se Njegovo uskrsnuće dogodilo istog dana ili čak sljedećeg dana, bilo bi bolje da Njegovi neprijatelji govore da nikada nije umro. Na isti način, Isus je čekao nekoliko dana nakon što je Lazar umro prije nego što je došao da ga uskrsne tako da nitko ne bi mogao poreći to čudo (Ivan 11,38-44).

Drugi razlog zbog čega je bilo bitno da Isus bude mrtav tri dana je da bi se ispunilo biblijsko proročanstvo. Isus je sam govorio da će biti mrtav tri dana (Matej 12,40; 16,21; 27,63; Ivan 2,19). Također, neki ukazuju na Hošeino proročanstvo 6,1-3 kao proročanstvo Mesijinog uskrsnuća nakon tri dana: “Hajde, vratimo se Jahvi! On je razderao, on će nas iscijeliti: on je udario, on će nam poviti rane; poslije dva dana oživit će nas, trećeg će nas dana podignuti i mi ćemo živjeti pred njim. Težimo da upoznamo Jahvu: k’o zora pouzdan mu dolazak. On će nam doći poput dažda jesenskog, poput kiše proljetne što natapa zemlju.” Ovo je možda odjeljak na koji se Pavao poziva u 1. Korinćanima 15,4 da Isus” bî pokopan i uskrišen treći dan po Pismima”.

Tri dana su bili značajni i na druge načine. Isus je umro u Petak, 14. Nissana, dan kada je pashalno janje žrtvovano. Njegova smrt predstavlja smrt savršene žrtve bez mane umjesto nas. Njegovo uskrsnuće trećeg dana se dogodilo prvog dana u tjednu, oslikavajući nov početak i nov život svima koji vjeruju u Njega.

Pa zašto je bilo važno da Isus bude mrtav tri dana prije uskrsnuća?

1) Kako nevjerni Židovi ne bi mogli poreći da je Isus doista bio mrtav.

2) Jer je to sam Isus prorokovao.

Pored ova dva razloga, riječ Božja ne govori konkretno zbog čega je bilo potrebno da prođu tri dana od Isusove smrti do uskrsnuća.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.