Isusov povratak je blizu

Biblija kaže da je Isusov povratak blizu i da ćemo s nestrpljenjem čekati na njega. Riječ „blizu” znači da se nešto može dogoditi u svakom trenutku; neočekivano.

„A o onome danu i času nitko ne zna, ni anđeli na nebu ni Sin, nego samo Otac. Pazite, bdijte i molite — jer ne znate kada je to vrijeme” (Marko 13, 32-33).

Riječ „blizu” znači da se nešto može dogoditi u svakom trenutku; neočekivano. Kad govorimo o skorašnjem Kristovom povratku, znači da se može vratiti u bilo kojem trenutku. Nema više nekih biblijskih proročanstava koja se moraju dogoditi prije nego što Isus ponovno dođe do uznesenja crkve.

Skori Kristov povratak općenito se podučava među evanđeoskim kršćanima, s dozom neslaganja u vezi gledišta na dispenzacionalizam i vjerovanja hoće li uzeće biti prije, usred ili poslije nevolja.

Isus je više puta govorio o svom povratku tijekom svoje službe, što je prirodno potaknulo pitanja Njegovih učenika. Jedno od njihovih pitanja glasi: „Reci nam kada će to biti i koji će biti znak kad se sve to ima svršiti?” (Marko 13,4).

Bog ne želi da u potpunosti razumijemo vrijeme Njegovih planova

Isus je odgovorio: „A o onome danu i času nitko ne zna, ni anđeli na nebu ni Sin, nego samo Otac. Pazite, bdijte i molite — jer ne znate kada je to vrijeme” (stihovi 32-33). Važno je zapamtiti u svakoj raspravi o eshatologiji da Bog ne želi da u potpunosti razumijemo vrijeme Njegovih planova.

VIDI OVO: VRIJEME JE KRATKO: Nitko ne može izbjeći Kristov skori dolazak!

Međutim, Biblija kaže da je Isusov povratak blizu i da ćemo s nestrpljenjem čekati na njega (Rimljanima 8,19-25; 1. Korinćanima 1,7; Filipljanima 3,20; Judina 1,21). Jakov nas potiče: „Strpite se i vi, učvrstite srca svoja, jer se dolazak Gospodinov približio” (Jakovljeva 5,8). Otkrivenje 1,3 i 22,10 također kažu da je „vrijeme blizu”.

Kroz cijeli Novi zavjet crkvi se govori da bude spremna

Isus je učio svoje učenike da paze na Njegov povratak. „I vi dakle budite pripravni, jer u čas u koji i ne mislite Sin Čovječji dolazi” (Luka 12,40). Zapovijed da „budemo pripravni” podrazumijeva skori Kristov dolazak.

Kroz cijeli Novi zavjet crkvi se govori da bude spremna (Matej 24,42. 44; 1. Solunjanima 5,6). Ako su učenici i rana crkva mogli očekivati Gospodinov dolazak u bilo koje vrijeme, koliko tek mi trebamo biti spremni u čeznutljivom iščekivanju?

VIDI OVO: Dan Kristovog povratka je upravo pred nama

Naše spasenje je „spremno da se objavi u posljednjemu vremenu” (1. Petrova 1,5). Isus se može vratiti po svoje u svakom trenutku, i taj će događaj pokrenuti niz događaja detaljno opisanih u Otkrivenju 6–18. Poput pet mudrih djevica u Isusovoj prispodobi (Matej 25,1-13) moramo biti spremni. „Bdijte dakle jer ne znate ni dana ni časa u koji dolazi Sin Čovječji” (Matej 25,13).

Izvor: Gotquestions.org