Iza simbola popularnog biljnog likera stoji čovjek koji se obratio na kršćanstvo
Foto: Wilhelm Räuber, Public domain via Wikimedia Commons

Iza simbola popularnog biljnog likera Jägermeister stoji čovjek koji se obratio na kršćanstvo.

Jägermeister je popularno alkoholno piće koje neki vole sami raditi. Cijelu godinu skupljaju cvijeće i bilje kako bi na kraju dobili ovaj biljni liker koji se može kupiti skoro u trgovini. To mnoge podsjeća na medicinski pripravak s početka 19. stoljeća.

Znak iznad jelenove glave

Ako ste ikad pobliže pogledali ovu bocu, sigurno vam nije promaknuo križ koji svijetli iznad jelenove glave. Znate li odakle dolazi ovaj simbol?

Sjajni križ između rogova preuzet je iz priče o svetom Hubertu. Sveti Hubert bio je plemić iz dinastije Merovinga. Nakon što mu je supruga umrla rađajući sina, Hubert se povukao u šumu i posvetio lovu.

Jednog petka ujutro, koji je slučajno bio Veliki petak, Hubert je slijedio veličanstvenog jelena kada se životinja iznenada okrenula prema njemu. Vidio je križ iznad njegovih rogova, a zatim čuo glas: “Huberte, ako se ne obratiš Gospodinu i težiš za svetim životom, brzo ćeš dospjeti u pakao.” Hubert je sjahao konja, brzo kleknuo i odgovorio: “Gospodine, što bi htio da učinim?” Dobio je odgovor: “Idi i nađi Lamberta, on će te poučiti.”

Vizija je potpuno promijenila Hubertov život. Predao se Bogu i postao biskupom Liègea 708.

Znak iznad jelenove glave
Foto: Pexels

Simbol ostaje zaštitni znak Jägermeistera do danas

Proširio je kršćanstvo na području Ardena.

Umro je prirodnom smrću 30. svibnja 727., za vrijeme molitve Oče naš. Pokopan je u crkvi sv. Petra u Liègeu, a kasnije su prenijeli tijelo u benedintinsku opatiju Amdain. Za vrijeme vjerskih ratova, tijelo mu je nestalo. Vjeruje se da su ga redovnici pokopali na tajnom mjestu u šumi.

Spomendan mu je 3. studenoga, a po njemu je prozvana jedna pasmina pasa – pas sv. Huberta.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare