Smije li vjernica nositi izazovno donje rublje za svog muža?

Donje rublje koje vjernica nosi za svog muža je nešto što spada u slobodu izbora, no ponekad može otići i u krajnost.

Donje rublje je kategorija ženske odjeće pod koju spada rublje koje žena može nositi i danju i noću. Pod donjim rubljem ne smatramo spavaćice od flanela ili tople ogrtače. Sintagma donje rublje označava nešto ukrašeno, čipkasto i provokativno što netko nosi radi seksualnog zadovoljstva svoga partnera.

S obzirom na to da je velika većina komada donjeg rublja dizajnirana na način da provocira seksualan podražaj, bi li kršćanska supruga trebala nositi takvu vrstu rublja za svoga muža?

Kada govorimo o intimnim odlukama između muževa i žena, uvijek na umu trebamo imati biblijske upute iz 1. Korinćanima 7, 3-5, koja nas podsjećaju na to da tijela supružnika pripadaju jedno drugome.

Je li u redu nositi izazovno donje rublje za muža?

Supruga koja nosi izazovno donje rublje za svoga muža je nešto što se nalazi unutar stvarnosti kršćanske slobode. U našemu, seksualno-prezasićenome društvu teško je misli imati čistima i usmjerenima samo na supružnika.

Oštroumna supruga će misli svoga muža držati podalje od drugih stvari tako što će mu kreirati mentalne slike nje same na seksualno prihvatljiv način. I njezin suprug treba biti oprezan jer će puno puta biti vizualno ”bombardiran” slikama drugih žena koje se odijevaju u istu vrstu odjeće. Dosjetljiva supruga će razgovarati sa svojim suprugom u vezi toga što mu se sviđa i nakon toga će kupiti takvu odjeću i tako će njegove misli usmjeriti na sebe.

No, to kada žena nosi izazovno rublje može ići u krajnost. Požudan, sebičan suprug može inzistirati na tome da žena zauzme ulogu koja bi zadovoljila samo njega i koja bi nju na neki način degradirala. Čineći da se supruga odijeva poput prostitutke, inzistirajući na tome da nosi rublje koje njoj ne odgovara i ako ju se prisiljava na uloge koje su joj neugodne, ništa od toga nije u skladu s Pavlovim uputama za obostranu pokornost.

VIDI OVO: SEKS U BRAKU: Što je ono s čime se Bog slaže?

Neke žene vrijeđa ponašanje njihovih muževa

Muževi i žene bi trebali biti slobodni u eksperimentiranju u smislu seksualnog uživanja jedno s drugim kako to njima odgovara. Ipak, neke kršćanke se osjećaju pod pritiskom zbog toga što njihovi muževi od njih očekuju da se u spavaćoj sobi ponašaju na način koji njih vrijeđa. Mudar i muž koji voli pokornost svoje supruge nikada neće iskoristiti kao ispriku kako bi kršio njezinu savjesnost. Ako supruga i nosi izazovno donje rublje, to bi trebalo biti samo jer se oboje složilo oko toga. (Efežanima 5, 21)

Ponekad će kršćanska supruga opravdati nošenje seksualno izazovne odjeće u javnosti govoreći kako njezin suprug to voli. Ipak, neke stvari su rezervirane samo za spavaću sobu. Ako njezin suprug neće biti jedini koji će je vidjeti tak odjevenu u tom slučaju treba do izražaja doći skromnost. (1. Timoteju 2,9)

Žena koja svojim tijelom želi častiti Gospodina će se i odijevati i ponašati u skladu s time. (Mudre izreke 31, 11-12) Niti zapuštena i nemarna, ali niti ona supruga koja se odijeva provokativno nije na čast svome suprugu. Cilj kršćanskog supruga za njegovu suprugu je da se njegovoj ženi drugi muškarci dive, a ne da flertuju i žude za njom.

Bog je kreirao seks i odredio ga da će to biti čin ljubavi između vjenčanih muškaraca i žena. (Postanak 2, 22-25) Ipak, pobunjeno čovječanstvo je okaljalo svetost seksa i poremetilo ga mnoštvom grijeha od kojih su neki vidljivi i kroz izazovno rublje.

Kršćanski par koji želi sačuvati svetost njihovog bračnog saveza će čuvati svoja srca od svega onoga što Bog ne odobrava. Ako izazovno donje rublje ili neki postupci onečišćuju ili izazivaju čistoću srca supruga ili supruge, izbori koji su do toga doveli se trebaju promijeniti na način da jedno drugome budu podčinjeni.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.