Kako izbjeći grijeh bluda?

Isus nas potiče na poduzimanje posebnih mjera u izbjegavanju grijeha. Njegovo učenje odnosi se na sve grijehe. On nigdje ne ističe da je grijeh bluda najozbiljniji grijeh od svih, ali njegovo naučavanje odnosi se na taj grijeh. On kaže:

”Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.” (Mt 5,29-30)

Isus ne želi da mi tumačimo njegovo učenje sasvim doslovno. Origen, rani kršćanski teolog (186.-255. poslije Krista), dao se kastrirati da ne bi bio izložen kušnji. Međutim, takvo nešto koncil u Niceji je zabranio 325. godine. Isus nije mislio na doslovno fizičko sakaćenje, već na nemilosrdno moralno nijekanje sebe. Mi ne smijemo flertovati s grijehom, već se trebamo s njime suočiti. Neki su skloniji ovoj kušnji od ostalih. Možda moramo sagledati svoje živote iskreno i u molitvi, da bi otkrili gdje smo ranjivi i onda odgovorno postavili sebi vlastite vodilje.

Isus posebno svraća našu pozornost na tri područja, u kojima se traži naša samokontrola. Prvo moramo kontrolirati svoje oči i u što gledamo. Job je rekao:

”Sa svojim očima savez sam sklopio da pogledat neću nijednu djevicu… ako mi se srce za okom povede, ako mi je ljaga ruke okaljala… ako mi zavede srce žena neka… djelo bestidno time bi počinio, zločin kojem pravda treba da presudi, užego vatru što žeže da Propasti i što bi svu moju zažgala ljutinu.” (Job 31,1.7.9.11-12)

Kao što je rekao C. H. Spurgeon: ”Bolje slijepi svetac nego grešnik dobra vida. U svijetu koji je prepun seksualnih poticaja, trebamo povesti računa o tome kakve filmove, TV programe i videa gledamo, kakve knjige i časopise čitamo, pa čak i kakve reklame pratimo.

To opet ne znači da ne smijemo pogledati u lijepu osobu. Biskup Taylor Smith rekao je kako on uživa gledati u lijepu ženu. Međutim, on takvo svoje uživanje pretvara u molitvu. Zahvaljuje Bogu što ju je napravio tako lijepom i moli da joj Bog dade još više snage da se odupre većoj napasti!

Kao drugo, moramo se vježbati kontrolirati svoje ruke. To se odnosi na ono što njima uzimamo za čitanje, kao i način kako ih koristimo kada dodirujemo neku osobu. Dodir je sam po sebi dobar i zdrav, iako dvosmisleni zagrljaji, dodiri i kontakti mogu biti manipulativni. Naime, intimni dodir je dio predigre, kojem je za cilj vođenje ljubavi predviđene u braku. To je razlog zbog kojeg ‘dodirivanje’ vodi u najboljem slučaju prema frustraciji i može dovesti do grijeha.

Kao treće, Isus nas upozorava na mogućnost toga, da nas i noge mogu povesti u grijeh (Matej 18,8). Možda ćemo morati pažljivo birati mjesta gdje provodimo svoje vrijeme.

Neka određena mjesta u gradu kao što su dućani i mjesta, tzv. zabave i nisu baš čedna mjesta. Isus nam kaže da sve ono što nas može zavesti u grijeh treba biti iskorijenjeno iz naših života. Nije mudro dugo čekati, pa dospjeti u situaciju, gdje ćemo se nalaziti na rubu pohote i preljuba. Vrijeme za preventivno djelovanje mnogo je prije u lancu kušnje. Moramo paziti kakva prijateljstva sklapamo. Naravno da su naši životi obogaćeni prijateljstvima s osobama suprotnog spola, ali nije mudro za vjenčanu osobu previše se zbližiti s nekim suprotnog spola, bilo da je to kolega na poslu, suigrač u tenisu, tajnik ili povjerenik. Osobno smatram da nije mudro da muškarci savjetuju ili pomažu ženama sami ili obrnuto. Uveo sam pravilo, kako nikada sam ne smijem moliti s nekom ženskom osobom.

Ima tako mnogo kršćana koji su poklekli preljubu, i kažu, sve im je počelo kada su stupili u bliži kontakt dijeljenja savjeta nesretnoj ženi. Moj odgovor može zvučati pretjeran ili preoprezan, ali moje razumijevanje Isusova naučavanja govori mi da vrijedi poduzeti stroge mjere. Ovakve mjere opreza ne proizlaze iz nedostatka vjere u Boga ili naše partnere, nego zbog spoznaje da su mnogi od nas ranjivi u tom području.

Autor: Nicky Gumbel; iz knjige ”Izazovni životni stil” (EPC Split)

NAJNOVIJE!