vrijeme nasamo s Bogom
Foto: Stocksnap.io

Tiho vrijeme s Bogom je kao i mnoge druge aktivnosti koje možete raditi u životu – barem u jednom pogledu. Da bih bio uspješan, potreban mi je plan. Biblija kaže: „Namisli marljivih streme samo k obilju, a svakoga tko je nagao, samo k oskudici“ (Izreke 21,5).

Ako nikada niste dnevno prakticirali tiho vrijeme s Bogom, možda nemate dobar, jednostavan plan za to. Jednostavnost je važna za svaki plan kojeg razvijate. Ako ga zakomplicirate, vjerojatno ćete skrenuti s puta. Sve što trebate za učinkovito tiho vrijeme s Bogom jest Biblija, bilježnica, a možda i neko tiho slavljenje ili pjesmarica.

Dakle, kako svakodnevno mirno vrijeme s Bogom izgleda?

Prvo, umirite se pred Gospodinom. Biblija to naziva čekanje na Boga. Započnite jednostavno tako da sjednete i utišate se.

Drugo, kratko se pomolite. Započnite s kratkom uvodnom molitvom. Zamolite Boga da vam otvori um i da vas vodi. Tražite ga da vam očisti um.

Polako pročitajte dio Pisma. Ovo je mjesto gdje počinje vaš razgovor s Bogom. On počinje razgovarati s vama kroz svoju Riječ, a onda mu odgovarate kroz molitvu. Čitajte Bibliju polako. Nemojte pokušati čitati prebrzo ili previše. Što polaganije čitate Bibliju, više ste prisiljeni razmišljati o tome što čitate.

Meditirajte na Riječi. Provedite neko vrijeme razmišljajući o onome što Bog govori. Žvačite Riječ kao što krave žvaču kad preživaju. Razmišljate i borite se s riječima u svom umu. Postoje brojne metode za razmišljanje o Riječi. Određene ideje o tome kako razmišljati o Bibliji možete pronaći u mojoj knjizi Metode proučavanja Biblije.

Zapišite ono što ste otkrili. Kad vam Bog govori kroz svoju Riječ, neka vam bude stalo do toga što govori i zapišite to. Pisanje nam omogućuje da zapamtimo ono što nam je Bog rekao i zabilježimo naša otkrivenja.

Ponovno molite. Budite tiho. Zamolite Boga da vam otkrije svoju Riječ. Razgovarajte s Bogom o tome što vam je rekao. Recite mu što mislite o tome što vam govori. Razgovarajte s njime o svemu što vam padne na pamet.

Ne postoji samo jedan način za tiho vrijeme, ali slijediti plan sličan ovome može vas potaknuti da započnete korisno predano putovanje.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Pastorrick.com