Koga god nađete, pozovite na svadbu
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za nedjelju, 15. listopada 2023. godine: Koga god nađete, pozovite na svadbu. (Matej 22, 1-14)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus ponovno prozbori svećeničkim glavarima i starješinama naroda u prispodobama: »Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!’«
»Ali oni ne mareći odoše — jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi ubojice, a grad im spali.«
»Tada kaže slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’«
»Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše — i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju. Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.« (Matej 22, 1-14)

Evanđelje dana – komentar

Isus nije završio sa svećeničkim glavarima i farizejima. Prispodobom o svadbenoj gozbi ponovno je Izraela prikazao kao odbačenog, a prezrene pogane kao goste za stolom. Rekao je da je kraljevstvo nebesko kao neki kralj koji pripravi svadbu sinu svojemu. Pozivalo se u dvije faze. Prvo: pozivi unaprijed što su ih prenosili sluge, koji su naišli na glatko odbijanje. Drugi je poziv oglasio da je svadba pripravljena. Neki, koji su bili prezaposleni sa svojim njivama i poslovima, prezreli su ga, a drugi su odgovorili nasilno tako što su uhvatili, zlostavljali i ubili sluge.

Kralj se tako razgnjevi da pogubi one ubojice, a grad njihov spali. Podere prvi popis gostiju i posla opći poziv svima koji hoće doći. Ovaj puta u svadbenoj dvorani nije bilo praznog mjesta.

PROČITAJTE: Lude ili mudre djevice: Kojoj skupini pripadamo?

No međutim, među gostima se našao jedan koji ne bijaše odjeven u svadbenu opravu. Na upit zašto je neprikladno odjeven, on zanijemi. Kralj naredi da ga se bavi van u tamu, gdje će bit plač i škrgut zubi. Poslužitelji u stihu 13 nisu isto što i sluge u stihu 3.

Naš Gospodin je prispodobu završio riječima: “Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.”

Što se tiče značenja prispodobe, kralj je Bog, a njegov sin je Gospodin Isus. Prva faza prikazuje Ivana Krstitelja i dvanaestoricu učenika koji dobrodušno pozivaju Izrael na svadbeni pir. Ali narod je odbio prihvatiti. Druga faza poziva govori o objavi evanđelja Židovima u knjizi Djela apostolskih. Neki su poruku prezreli, neki su napali glasnike, a većina je apostola mučena. Sada je Izrael ostavljen po strani, a evanđelje odlazi poganima, i lošima i dobrima. Ali iskušava se zbiljnost svakog pojedinca koji dođe. Čovjek bez svadbene oprave jest onaj koji govori da je spreman za Kraljevstvo, ali koji nikada nije bio odjeven u Božju pravednost po Gospodinu Isusu (2. Korinćanima 5, 21).(William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, hvala što si dao svoj život kao otkupninu za mnoge grešne živote. Vjerujemo u Tebe kao svog Spasitelja i želimo biti izvršitelji Tvojih riječi. Svakoga dana nas ispuni Duhom Svetim i vodi nas do onih koji još trebaju čuti Radosnu vijest i obratiti se. Amen!