NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeIzgubio je novčanik s dokumentima: Nekoliko dana kasnije iznenadila ga je anonimna...

Izgubio je novčanik s dokumentima: Nekoliko dana kasnije iznenadila ga je anonimna pošiljka

Mladi student je izgubio novčanik s dokumentima. Nekoliko dana kasnije iznenadila ga je anonimna pošiljka.

“Ja sam libanonski student koji živi u Hagenu u Njemačkoj i štedi novac svaki mjesec kako bi jednom godišnje mogao posjetiti svoju obitelj i prijatelje u Libanonu. Kao student mogu imati samo honorarni posao, pa mi je teže skupiti novac za put. Rezervirao sam let prije nekoliko mjeseci i bio sam tako uzbuđen što ću letjeti 31. srpnja sa svojom sestrom i bratom. Moja sestra također živi u Njemačkoj, a brat je student u Francuskoj. Pokušavamo organizirati svoje rasporede kako bismo mogli putovati svi zajedno i ponovno se okupiti kao obitelj. Tako se dogodilo prošle godine kada smo iznenadili moje roditelje i došli svi zajedno. Nakon što sam godinu i pol dana bio odsutan od svoje obitelji zbog Covida, bio je nevjerojatan osjećaj ponovno ih vidjeti i zagrliti.”

Ne zna kako je izgubio novčanik

“Radost i uzbuđenje putovanja odjednom su se pretvorili u paniku, stres i strah nakon što sam prošli tjedan, samo tjedan dana prije putovanja, izgubio novčanik. 20. srpnja, dok sam išao u kupovinu pripremajući se za let, izgubio sam ga. Nosio sam ruksak i dvije torbe u ruci. Novčanik mi je bio u ruci kada sam plaćao stvari koje sam uzeo u dućanu pokraj autobusne stanice. Zatim sam odmah otišao do autobusne stanice, čekao autobus oko 2 minute i otišao na 5-minutnu vožnju do supermarketa po povrće. Kad je došlo vrijeme za plaćanje, nisam mogao pronaći novčanik. Žurilo mi se pa nisam šetao po supermarketu. Mora da se izgubio na putu. Tražio sam ga posvuda, vratio sam se na autobusnu stanicu i u oba dućana koja sam posjetio. Otišao sam u autobusni centar i dao im podatke o autobusu koji sam koristio. Obavili su pozive i ništa nije pronađeno.

Ne zna kako je izgubio novčanik
Lamar i dio obitelj (Foto: lovewhatmatters.com)

Ovaj novčanik sadrži doslovno sve, sve važne papire; bankovnu karticu, studentsku kartu, karticu osiguranja i što je najvažnije, moju boravišnu dozvolu. Jedina stvar bez koje ne mogu letjeti. Uspaničio sam se znajući da ne mogu dobiti novu za manje od 3 mjeseca. Da stvar bude još gora, od 18. do 30. srpnja zatvoren je i ured za izgubljene stvari. To znači da čak i ako ga netko nađe, ne bih ga mogao dobiti natrag prije 1. kolovoza. Pokušao sam doći do njih na toliko načina, ali uzalud. Nakon 3-4 dana, moje nade da ću ga pronaći su se smanjile i obuzimao me osjećaj tuge i straha. Bio sam prestravljen što moram otkazati let jer to znači da neću moći vidjeti svoju braću, sestre i roditelje još godinu dana, a to je velika stvar ne samo za mene nego i za moje roditelje.

Neočekivani čin ljubaznosti

Zvao sam i tražio ga posvuda. Činilo se da je nemoguće izvući se iz ovog, sve dok nekoliko dana kasnije, 26. srpnja, u poštanskom sandučiću nisam pronašao kovertu u kojoj je bio moj novčanik i anonimno pismo koje je glasilo:

“Pozdrav gospodine Lamar, našao sam vaš novčanik na autobusnoj stanici Volme Galerie!. Šaljem vam novčanik jer mislim da ima važne papire. Nažalost, u njemu nije bilo ni telefonskog broja ni novca! Nadam se da sam vam pomogao s ovim.”

Neočekivani čin ljubaznosti
Foto: lovewhatmatters.com

U novčaniku je bilo oko 100 dolara, i koliko god ova brojka zvučala velika za studenta, to je bilo zadnje do čega sam mario. Skoro sam morao otkazati let i to je bio moj najveći strah. Nisam mogao vjerovati svojim očima i ponavljao sam ‘o moj Bože’ 10 minuta zaredom. Sjedio sam na stepenicama do poštanskog sandučića, pokušavajući shvatiti što se upravo dogodilo. Ne moram otkazati let! Sada mogu putovati! To je sve za što sam se molio cijeli tjedan.

Ovo pismo i čin dobrote nisu mi samo uljepšali dan, već cijelu godinu. Osoba koja ga je pronašla vjerojatno ne zna važnost onoga što je učinila. Mogao je misliti da to nije ništa strašno i da ću dobiti nove papire, ali ne bi znao koliko želim posjetiti roditelje i kako bih se užasno osjećao propustiti put. Dijelim ovo kako bih rekao da dobri ljudi još uvijek postoje.