Izjave sotona koristi da spriječi molitvu
Foto: Canva

Sile pakla će učiniti sve kako bi spriječile našu molitvu. Sotona govori laži kako bi nas spriječio da se molimo. Koristi zadovoljstva, dezinformacije i našu lijenost kako bi nas spriječio da se molimo. Koristi lažne učitelje, čini nas zauzetima i televiziju kako bi nas spriječio da se molimo.

Također je poznato da koristi istinu.

Koliko čudno to izgledalo, mračni princ se ne ustručava govoriti istinu ako će nas to uvjeriti da ne bi trebali molimo.

Slijede osam istinitih izjava koje Sotona koristi da zaustavi najmoćniju silu u svijetu, molitvu Božjega naroda …

  1. Bog već zna što vam je potrebno. Nema svrhe tražiti to.
  2. Bezvrijedni ste.
  3. Slabi ste.
  4. Vaša vjera je mala.
  5. Nemate pojma hoće li Bog odgovoriti na vaše molitve.
  6. Ti si samo jedna osoba, kakvu silu mogu imati tvoje molitve?
  7. Ne znate kako se molite.
  8. Vaši grijesi mogu blokirati vaše molitve.

U pravu je, naravno. Ali izjave – iako su u potpunosti točne – ne govore sve.

“Bog već zna što vam je potrebno.”

U Mateju 6,8, Isus je rekao: “Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.” I što je učinio sljedeće? Nastavio je dajući nam molitvu Oče Naš.

To što Bog već zna moju potrebu, nije izgovor da izbjegnem molitvu; već je to motivacija za molitvu.

“Bezvrijedni ste”

Čovječe, to je točno. Na sreću, to nije bitno. Psalam 130,3 nam govori da ako bi Bog gledao na grijeh, nitko ne bi preživio. Bog se ne bavi savršenim ljudima. Svi su zgriješili; nitko nije pravedan, nijedan. (Rimljanima 3,10; 23) Predivna stara himna govori: “Krist prima grešnike, čak i mene s mojim grijesima.”

Dakle, bezvrijednost nije izgovor.

“Slabi ste.”

Jesam. Međutim, postoji Radosna vijest. “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje … Jer kad sam slab, onda sam jak.” (2. Korinćanima 12,9-10)

Dakle, slabost nije izgovor.

“Vaša vjera je mala”

To je istina. Ali u Luki 17,6 Isus kaže da vjera mala kao gorušičino zrno može činiti čuda. Zato pitanje nije koliko je velika moja vjera, već da li je koristim. Isus je pitao uspaničene učenike: “Zašto se plašite? Gdje je vaša vjera?”(Marko 4,40)

Mala vjera nije izgovor. Vjera je kao tiha voda koja brege dere.

Osam istinitih izjava koje Sotona koristi da spriječi našu molitvu
Foto: Stocksnap.io

“Nemate pojma hoće li Bog odgovoriti na vaše molitve”

To je istina, jer je On svemudar, a ja nisam. Gledam kroz staklo kroz koje se slabo vidi, a isto tako i molim. Ali na kraju kažem: “ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.” (Matej 26,39)

Savršeno sam zadovoljan da izgovorim moje molitve, a odgovor da ostavim Gospodinu. Ono što ne smijem učiniti je unaprijed pretpostaviti da Gospodin “hoće” ili “mora” dati mi ono što tražim, jer je u pitanju Njegov integritet. Psalam 115,3 kaže: “Naš je Bog na nebesima, sve što mu se svidi to učini.” A poznavajući Njegov predivan znak, to je ono što želim.

Dakle, nepoznavanje onoga što će Bog odgovoriti nije razlog da ne molim. Vjerujem mu.

“Ti si samo jedna osoba, kakvu silu mogu imati tvoje molitve?”

Na ovo se nasmijem. Ovo je bila moja reakcija kada mi je Gospodin zatražio da se molim za Billya Grahama (koji je sjedio na stolici pored moje u to vrijeme). Rekao sam: “Gospodine, ljudi diljem svijeta se mole za Billya Grahama, a ja sam samo jedna osoba.” Potpuna apsurdnost toga me je pogodila u tom trenutku, i skoro da sam se nasmijao naglas. Poznajete li osobu koja je dvije osobe? Tri osobe? Gomila? Svatko tko se moli je jedna osoba. Sve što se dogodi je radi te jedne osobe koja se molila, zatim sljedeće i tako dalje.

To što ste jedna osoba – smijem se – nije razlog da ne molite. Da je to istina, onda nitko ne bi trebao moliti!

“Ne znate kako da molite”

Ovo je čest slučaj. Ipak, imamo podršku iz Rimljana 8,26. “Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sâm Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima.”

S obzirom da Gospodin prihvaća moje slabe pokušaje molitve i pretvara ih u nešto moćno na Nebu, to što ne znam kako točno da molim nije izgovor. Vjernici nalaze posebno zadovoljstvo u saznanju da u Rimljanima 8,26 Duh posreduje za nas, a u Rimljanima 8,34 piše da Isus posreduje za nas. Kako je to dobro!

“Vaši grijesi mogu blokirati vaše molitve.”

Ovo je točno ono što kaže Izaija 59,2. “Nego su opačine vaše jaz otvorile između vas i Boga vašega. Vaši su grijesi lice njegovo zastrli, i on vas više ne sluša.”

Međutim – i zbog ovoga se radujemo! – “Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.” (1 Ivanova 1,9). Stoga, nema izgovor ni za jednog od nas da nastavimo s grijehom koji nas odvlači i blokira naše molitve (Hebrejima 12,1), makar još jednu minutu.

Nema razloga zbog kojeg ne bi molili. I imate svaki mogući razlog da molite.

Isus je rekao nevjernim saducevima da su krivi za dvije stvari, iste dvije koje su mnogi (takozvani) Isusovi učenici, koji nisu molili, činili: 1) Ne poznajete Pismo, 2) niti znate moć Božju (Matej 22,29).

Kada bismo poznavali Riječ, imali bi odgovor na ove neprijateljske napade.

I ako bi vjerovali Gospodinu, vjerovali bi smo Njegovoj riječi, i nastavili s moljenjem!

Voljeni, molimo se.

Ništa ne pokazuje našu vjeru kao molitva. “Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?” (Luka 18,8)

Autor: Joe McKeever; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Joemckeever.com