Izraelka odlučila donirati bubreg dječaku iz Gaze: Ubrzo se dogodilo nešto posebno

Nadahnuta pričom o svom pokojnom djedu, koji je preživio holokaust, Idit Harel Segal donijela je odluku o doniranju bubrega dječaku iz Gaze.

Navršiti 50 godina poseban je trenutak za mnoge ljude. Neki organiziraju veliku zabavu, drugi odlaze na izlet, ali ova Izraelka odlučila je donirati bubreg. Nadala se da će ta gesta potaknuti velikodušnost drugih, što nije uvijek dobrodošlo u Izraelu – zemlji koja neprestano prolazi kroz politička i vjerska previranja.

Djed Segal usadio joj je misao da “nema ništa važnije u životu od spašavanja nečijeg života”, rekla je za AP News. Segal, koja je predškolska učiteljica, kontaktirala je centar koji traži donatore i primatelje transplantata. Cijeli proces, koji je trajao deset mjeseci, završio je tako što je Segal donirala bubreg trogodišnjem dječaku iz pojasa Gaze.

Idit Harel Segal donira bubreg, no nailazi na protivljenja

U pismu dječaku koje je prevedeno na arapski, Segal je napisala:

“Ne poznajete me, ali uskoro ćemo biti vrlo bliski, jer će moj bubreg biti u vašem tijelu. Svim srcem vjerujem da će operacija biti uspješna i da ćete živjeti dug, zdrav i vrijedan život. A ako bude više ljudi poput nas, neće biti više razloga za borbu.”

Da stvar bude gora, Segal se morala suočiti i s neodobravanjem svojih najmilijih. Ne samo zato što su strahovali za nju, već i zato što su već izgubili jednog od svojih najmilijih u palestinskim napadima. Otac je prekinuo kontakt s njom, a suprug i jedno od djece bili su protiv transplantacije.

VIDI OVO: Donirala je koštanu srž nepoznatom dječaku, a sada ga je konačno srela

Segal je odlučila da će identitet primatelja držati u tajnosti od obitelji. Činjenica da je primatelj bio iz Gaze dodatno je zakomplicirala cijeli postupak transplantacije. Dječakova obitelj dobila je informaciju da bi se operacija mogla ubrzati ako jedan od članova njihove obitelji donira bubreg izraelskom državljaninu.

Uzvraćeni dar

Dakle, na dan kada je Segal donirala bubreg dječaku, njegov otac (koji nije mogao sam donirati svom sinu) donirao je bubreg 25-godišnjoj Izraelki, majci dvoje djece. U mnogim zemljama ova vrsta “razmjene organa” je nezakonita jer se smatra oblikom prisile. Međutim, u ovom je slučaju međusobna “razmjena” bila dobrovoljna.

Matnat Chaim, nevladina organizacija iz Jeruzalema, koordinirala je razmjenu, rekla je izvršna direktorica grupe Sharona Sherman.

Uzvraćeni dar
Idit Harel Segal uoči operacije u lipnju 2021.; Foto: Idit Harel Segal via The Times of Israel

Za Segal je cijeli ovaj događaj bio poseban rođendanski poklon. Zahvaljujući njezinu stavu spašeni su životi dvoje ljudi. Ona sama održava kontakt sa svojim primateljem i njegovom obitelji. Rekla je da njezin muž sada bolje razumije, kao i njezina djeca.

VIDI OVO: Maleni dječak postao heroj nakon što je donirao svoje organe i spasio 3 bebe

A uoči operacije nazvao ju je njezin otac.

“Ne sjećam se što je rekao jer je plakao”, rekla je Segal. Zatim mu je rekla da njezin bubreg ide palestinskom dječaku. Na trenutak je zavladala tišina. A onda je progovorio njezin otac:

“Pa”, rekao je, “i njemu je potreban život.”