Smrt i život su u moći jezika
Foto: Unsplash

Što znači biblijska izreka: “Smrt i život su u moći jezika”? Koliko smo odgovorni za naše riječi?

Riječi koje izgovorimo imaju nevjerojatnu moć oblikovanja naših života i života drugih. Naše se riječi mogu koristiti kao oruđe za ohrabrenje, utjehu i nadu ili smrt – širenjem bolnih laži, tračeva i negativnosti. Svaka riječ koju izgovorimo nosi sa sobom duboku odgovornost.

“Smrt i život su u moći jezika.” (Mudre izreke 18, 21)

U Mateju 12, 37 Isus je rekao: “Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi.” Ovaj stih nas uči da smo u konačnici odgovorni kakve riječi koristimo i kako one utječu na nas, kao i na druge.

Snaga riječi

Naše riječi imaju moć podići ili srušiti – unijeti život ili smrt u situaciju. Uvijek se trebamo sjetiti da smo odgovorni za svoje riječi i dobro razmisliti o tome kako i kada ih koristimo. Kada odlučimo govoriti o životu, a ne o smrti, to ima moć unijeti svjetlo i nadu u situaciju – i može čak dovesti do čudesnih preobrazbi

Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima. (Efežanima 4, 29)

Trebamo izgovarati riječi koje su poučne i pune života. U našim razgovorima s drugima trebali bismo nastojati unijeti nadu i radost, a ne očaj.

Jakovljeva 3, 10 kaže: “Iz istih usta izlazi blagoslov i prokletstvo. Ne smije se, braćo moja, tako događati!” Ovaj nas stih upozorava da ne govorimo jedno u jednom trenutku, a zatim nešto sasvim drugo u drugom trenutku. Naše riječi uvijek trebaju odražavati integritet i promišljenost.

Smrt i život su u moći jezika

Sve što želimo reći trebamo shvatiti vrlo ozbiljno. Pogledajmo specifične načine na koje govorimo o životu i neke od načina na koje govorimo o smrti.

Govorimo o životu ohrabrujući druge

Možemo koristiti svoje riječi ohrabrujemo i potičemo one oko nas. Možemo odlučiti govoriti riječi koje izgrađuju umjesto da ruše.

I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela. (Hebrejima 10, 24)

Naše riječi imaju moć donijeti pozitivne promjene, nadahnuti druge, pa čak i obnoviti prekinute odnose. Svojim riječima možemo promijeniti nečiji život – govoreći mu o vječnosti s Bogom.

Govorimo o životu govoreći istinu

Također je važno govoriti istinu. To znači izbjegavanje manipulacije, pretjerivanja i izmišljanja s našim riječima. To znači reći ono što je istinito i korisno i ne koristiti svoje riječi za manipuliranje drugima ili širenje laži.

Ne varajte jedni druge! Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima i obukoste novoga, koji se obnavlja za spoznanje po slici svoga Stvoritelja! (Kološanima 3, 9-10)

Govorimo o životu moleći se za druge

Također bismo trebali koristiti svoje riječi moleći se za druge. Možemo moliti za one koji trebaju ohrabrenje, iscjeljenje i nadu u svojim životima. Kada molimo, molimo samoga Boga da intervenira u nečiji život. Tražimo od Svemogućega da nekome učini dobro. Ima li išta bolje od toga?

Govorimo o smrti kada smo kritični ili kada ogovaramo druge

Jedan od najčešćih načina na koji unosimo smrt u živote drugih je stalno kritiziranje. Možemo upotrijebiti svoje riječi da srušimo i obeshrabrimo one oko sebe. Kada to činimo ne koristimo moć svog jezika za dobro.

PROČITAJTE: Ogovaranje, klevetanje i šaputanje: Što Biblija govori o ovim grijesima?

Stoga, budimo oprezni sa svojim riječima – da onima oko nas donesu život, a ne smrt. Neka odlučimo upotrijebiti svoje riječi za dobro i napraviti razliku u nečijem životu!

Ogovaranje i klevetanje još su jedan uobičajeni način na koji možemo izgovoriti smrt u živote drugih. Nikada ne bismo trebali širiti glasine ili sudjelovati u tračevima, jer to ima moć uništiti nečiju reputaciju i nanijeti mnogo boli.

Himben čovjek zameće svađu i klevetnik razdor među prijatelje. (Mudre izreke 16, 28)

Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja da budete besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu. (Filipljanima 2, 14-15)

Naše riječi mogu biti svjetlo onima oko nas ili mogu biti izvor tame. Upotrijebimo svoje riječi mudro i nastojmo unijeti život u svaku situaciju.