Ogovaranje, klevetanje i šaputanje
Foto: Pixabay

Premda se riječ “tračanje” ne pojavljuje u prijevodima Biblije, njeno značenje je sigurno uključeno u pojmove kao što su ogovaranje, klevetanje i šaputanje. Ne treba niti spominjati da se takva praksa jednoglasno osuđuje.

Tračati znači otkriti informaciju o drugoj osobi s ciljem da se tu osobu prikaže u lošem svjetlu. Drugim riječima, iznosi se loša i neugodna informacija. Obično u ovome postoji element tajnovitosti ili povjerljivosti; osoba koja širi trač ne želi da se nju spominje.

Dvije žene razgovarale su u Brooklynu. Jedna je rekla: “Tilly mi je rekla da si joj kazala ono što sam ti o njoj govorila, a ja sam ti bila spomenula da joj to ne kažeš.” Druga je odgovorila: “Baš je jadna. Rekla sam Tilly neka ti ne kaže da sam ti rekla.” Prva je odgovorila: “Znaš, rekla sam Tilly da ti neću reći da mi je kazala – zato joj neću reći da jesam.”

VIDI OVO: 5 znakova da su vaši „nedužni“ komentari zapravo grešno tračanje

Rijetki su oni koji o drugom nikad ne kažu nešto negativno. Poznavao sam takve i divim im se više nego što to mogu opisati. Jedan od njih spomenuo je da, ako o drugome ne može reći ništa pozitivno, onda neće ništa reći. Drugi je rekao da u ostalim vjernicima uvijek pokušava vidjeti nešto što ga podsjeća na Gospodina Isusa. Treći je zaustio reći nešto negativno o nekom drugom, zatim je zastao usred rečenice i rekao: “Ne, ne bi bilo na izgradnju.” (Otada umirem od znatiželje.)

Pavao je čuo da među Korinćanima ima svađa. Suočavajući ih s tom činjenicom, rekao je da su ga o tome obavijestili Klojini ukućani (1. Korinćanima 1,11). Jasno je da Klojini ukućani u ovome nisu postupili kao ogovarači. Oni su iznijeli informaciju kako bi se problem mogao riješiti.

VIDI OVO: Ogovarate, klevećete, prepričavate priče? Evo što Bog misli o tome!

Apostol je također napisao neke oštre riječi protiv Himeneja, Aleksandra i Fileta (1. Timoteju 1,20; 2. Timoteju 2,17) jer su nanosili štetu Kristovoj stvari. Također je Timoteja upozorio na Figela, Hermogena i Demu (2. Timoteju 1,15; 4,10), ljude koji su se očito obazreli nakon što su ruku stavili na plug. Ali to nije bilo ogovaranje. Bila je to važna obavijest za vjernike uključene u zajedničko ratovanje.

Kad bi netko sa sočnim tračem došao k jednom poznatom propovjedniku, on bi izvadio crnu bilježnicu, rekao da će u nju sve to zapisati, potom dati tužakalu na potpis i proslijediti informaciju osobi koja je bila predmet trača. Priča se da je na stotine puta otvorio bilježnicu, ali nikad u nju ništa zapisao.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com