Jair u Bibliji

Jair u Bibliji je bio službenik sinagoge u Galileji. Prišao je Isusu u vjeri i zamolio Ga neka iscijeli njegovi umiruću kćer.

Većina poglavara sinagoga u ono vrijeme bila je protiv Isusa. Isus je kritizirao njihovo prakticiranje Šabata, istjerivao je demone koje nitko drugi nije mogao istjerati i izgleda kao da je privlačio ljude gdje god da bi išao. No neki od židovskih poglavara bili su spremni uzeti u obzir Isusova učenja i cijenili su Njegova čudesa.

Među njima su bili Josip iz Arimateje, Nikodem i Jair. Jair je, nakon što se suočio s mogućnosti smrti svoje kćeri, zamolio Isusa za pomoć. Njegova je priča zabilježena u sinoptičkim evanđeljima i možemo je pročitati u Matejevom evanđelju 9, 18; Markovom 5, 21-43 i Lukinom 8, 40-56.

Jair je odlučno krenuo prema Isusu

Nedugo nakon što je Isus prešao Galilejsko jezero, okužila Ga je velika gomila. No Jair je bio očajan i krenuo je jasno prema Isusu, kroz mnoštvo. Taj javni prikaz vjere bio je izravno u suprotnosti s ”Josipom iz Arimateje, koji je bio Isusov učenik, ali potajno, u strahu od Židova”. (Ivan 19, 38)

Nakon što je ugledao Isusa, Jair je pao na svoja koljena i rekao: „Kćerkica mi je na umoru! Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu!“ (Marko 5, 23) Jair je ponizno pao ispred Isusa na koljena i hrabro je izrekao svoju molbu u vjeri, da Isus može svaku ispuniti svaku njegovu molitvu. Isus je na Jairovu molbu odgovorio tako što je pošao s njim.

Putem, susreli su ženu koja je patila od krvarenja dvanaest godina, koja je „mnogo pretrpjela od pustih liječnika, razdala sve svoje i ništa nije koristilo; štoviše, bivalo joj je sve gore.“ (Marko 5, 26) Ona je prolazila kroz mnoštvo, dotaknula je rub Isusovog ogrtača i bila je iscijeljena. Isus je nakon toga zaustavio mnoštvo, koje je ometalo Isusov put prema Jairovoj kući, kako bi javno iscijelio ovu ženu i pohvalio njezinu vjeru. U međuvremenu, netko je došao iz Jairove kuće i obavijestio ga da je njegova kćer već umrla, da je situacija beznadna, što bi značilo da Isusove usluge više nisu bile potrebne. „Čuo to Isus pa mu reče: “Ne boj se! Samo vjeruj i ona će se spasiti!“ (Luka 8, 50) Nakon toga, Isus, Jair i Isusovi učenici nastavili su do Jairove kuće.

VIDI OVO: Isusova čuda: Koliko je čuda učinio Isus tijekom svog života?

Jair je dobio odgovor na svoje molitve

Nakon što su stigli ondje, Isus je naložio neka samo Jair, tri Isusova najbliskija učenika, Petar, Jakov i Ivan, zajedno s Isusom budu prisutni ondje gdje je djevojka ležala. Ljudi u Jairovoj kući su se rugali Isusu, nakon što im je On rekao neka ne plaču, jer su znali da je ona umrla i mislili su da Isus gubi vrijeme. „Primi dijete za ruku govoreći: “Talita, kum!” što znači: “Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku. On im dobro poprijeti neka toga nitko ne dozna; i reče da djevojci dadnu jesti.“ (Marko 5, 41-43)

Istoga dana, Isus je služio obredno nečistoj ženi, koja nije imala financijski niti društveni status, proglašavajući tako mnoštvu čudo koje je učinio za nju. Služio je i ”pravednom” poglavaru sinagoge, koji je zasigurno bio čovjek od velikog financijskog i društvenog statusa, nakon čega je rekao obojima neka ne govore o čudesima koja je učinio. Jairova interakcija s Isusom demonstrirala je ne samo da Isus voli siromašne i potlačene, nego da je također došao služiti bogatašima i moćnicima.

Svatko može doći k Isusu. Svatko, nakon što postane svjestan svog očajnog i teškog stanja može doći u vjeri Isusu, jer Isus Jedini ispunjava sve naše potrebe i ujedinjuje nas u vjeri. Ponekad Bog čuda u našim životima radi javno. U drugim situacijama ta su čuda tajna. No možemo očekivati to da Isus želi djelovati u našim životima, jer nam govori: „Ne boj se, samo vjeruj“. (Marko 5, 36)

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.