Jakov i Rahela naljepša ljubavna priča iz Biblije
Jakov i Rahela

Najljepša ljubavna priča ikada ispričana u Bibliji je zasigurno ona između Jakova i Rahele. Bila je to ljubav na prvi pogled koja je izdržala sve prepreke.

Biblija sadrži neke od najljepših biblijskih priča koje su ikada ispričane. Jedna od takvih je nadahnjujuća priča ljubavi muža i žene, odnosno Jakova i Rahele. U stvari, to je jedna od najljepših ljubavnih priča svih vremena.

Jakov je otac dvanaestero plemena Izraela i značajna je figura biblijske povijesti. Bog je kasnije promijenio Jakovljevo ime u Izrael, odakle je nastao naziv naroda. Jakovljevo prvo ime znači ”prevarant” ili ”onaj koji hvata”. On je uhvatio petu svoga brata po rođenju.

Ime njegovog brata bilo je Ezav; on je rođen prvi, no Jakov se uhvatio za petu svoga brata kada je on bio rođen. Ezav je Izakov prvorođenac, no izgubio je pravo prvorodstva zbog Jakova. Ezav je otac današnjih arapskih plemena.

Postojalo je prirodno, gorko neprijateljstvo između Jakova i Ezava, koje se danas vidi kroz neprijateljstvo između Izraela i arapskih naroda, koji okružuju Izrael.

Zašto je ljubavna priča Jakova i Rahele toliko posebna?

Jakov i Rahela – ljubav na prvi pogled

Jakova je poslao njegov otac Izak kako bi si uzeo ženu iz rođakove obitelji. Sreo je Rahelu ispred zdenca i za njega, to je bila ljubav na prvi pogled. Otišao je do zdenca i sam je maknuo veliki kameni pokrov s njega, možda kako bi zadivio Rahelu.

Možete pretpostaviti da Jakovu nije trebalo puno vremena da zavoli Rahelu, što je bilo zabilježeno u Postanku 29, 10-11: „Kako Jakov ugleda Rahelu, kćer Labana, brata svoje majke, sa stadom svoga ujaka Labana, Jakov se primače i odvali kamen s otvora studenca te napoji stado svoga ujaka Labana. Zatim Jakov poljubi Rahelu, a onda briznu u plač“.

VIDI OVO: Koje je značenje Jakovljevog hrvanja s Bogom?

Ono što je zanimljivo, nije Rahela bila ta koja je briznula u plač, već Jakov. Izgleda da je on bio siguran u to da će Rahela biti njegova mladenka. Rahela je otrčala svome ocu i ispripovijedala mu o mladom putniku. Rahelin otac Laban, požurio je kako bi upoznao Jakova i kako bi ga pozvao neka ostane s njima.

Jakov je ostao s Labanovom obitelji mjesecima. Još se više zaljubio u Rahelu i odlučio je oženiti je. Kako bi je mogao oženiti, Laban je uvjerio Jakova da treba najprije raditi za njega sedam godina. Jakov se složio. Volio je toliko puno Rahelu da je za nju teško radio sedam godina, ”no za njega je izgledalo kao da je prošlo tek nekoliko dana, zbog velike ljubavi koju je gajio prema njoj”. (Postanak 29, 20) Ljubav ponekad čini stvari podnošljivijima, kao što je učinila za Jakova.

Labanova prevara

Nakon sedam godina rada, Laban je dopustio Jakovu da oženi Rahelu. U židovskim svadbenim obredima, mladenka obično treba imati lice prekriveno velom tako da se samo oči mogu vidjeti. Nakon što je Jakov oženio ženu i s njom proveo prvu bračnu noć, probudio se prestravljen jer je uvidio da je prevaren.

Jakov je mislio da je oženio Rahelu, no umjesto toga oženio je Leu. Jakov je bio bijesan i kada je pitao Labana za razlog njegove prijevare, Laban je odgovorio Jakovu da je običaj najprije dati najstariju kćer za udaju. Laban je rekao Jakovu da će mu dopustiti da oženi Rahelu ako bude radio za njega još sedam godina.

Jakov i Rahela – ljubav koja je izdržala sve prepreke

Jakov, zaslijepljen Rahelom, brzo se složio i radio dodatnih sedam godina za Labana. Dodatnih sedam godina nisu mogle zaustaviti Jakova jer, ”njegova ljubav prema Raheli bijaše veća od ljubavi koju je imao za Leu te je radio još sedam godina”, (Postanak 29, 30) kako bi dobio Rahelu za ženu. Jakov je nekoć prevario svog brata Ezava i na prijevaru ga lišio prava prvorodstva. Sada je bio red na Jakovu da bude prevaren.

Rahela umire

Jakovljeva druga žena Lea rodila je sedmero djece, no Rahela je bila neplodna. Rahela je jednom rekla da ako ne rodi dijete, da će umrijeti. (Postanak 30, 1) Ironično, umrla je nakon što je rodila svoje drugo dijete, Benjamina.

Rahelih prvi sin, Josip, kasnije će biti od kritične važnosti za preživljavanje Izraela, jer će on cijelu svoju obitelj dovesti u Egipat, kako bi preživjeli tešku glad koja je vladala svijetom. To je važno jer je u to vrijeme Bog promijenio Jakovljevo ime u Izrael, što znači ”Božji princ”.

Kada su se Jakov i Rahelina obitelj preselili iz Betela, „Rahela je počela rađati, ali uz velike muke. Kad su joj porođajni bolovi bili najteži, reče joj babica: “Ne boj se jer ti je i ovo sin! Kad se rastavljala s dušom – jer umiraše Rahela – nadjenu sinu ime Ben Oni; ali ga otac prozva Benjamin“. (Postanak 35, 16-18)

VIDI OVO: Prekrasna ljubavna priča koja će vas ganuti do suza

”Ben-Oni” znači ”Sin mojih muka”, no Jakov, sada nazvan Izrael, nazvao ga je Benjamin, što znači ”Sin moje desne ruke”. Ovako je imenovan vjerojatno iz razloga što je Jakov više volio Rahelu ili zbog njegove ”desne ruke” njemu, zbog čega je Rahelin sin dobio ime Benjamin, što znači ”Sin moje desne ruke”.

„Tako umrije Rahela. Sahrane je na putu u Efratu, to jest Betlehem. A na njezinu grobu Jakov podigne spomenik – onaj što je na Rahelinu grobu do danas“. (Postanak 35, 19-20) Rahela je umrla, no Jakovljeva ljubav prema njoj nije nikada. Smrt ne znači kraj ljubavi jedne osobe prema drugoj; u stvari kaže se da ljubav može preživjeti čak i smrt. Jakov je volio Rahelu od prvog do posljednjeg pogleda. Toliko da je podigao spomenik kako bi označio mjesto za Rahelinu grobnicu. Stup, koji je bio uspomena na Rahelu za Jakova. Mjesto, gdje bi se Jakov vratio kasnije, nešto poput današnjih nadgrobnih spomenika. Danas, njih dvoje je zajedno, u raju; žive zajedno i nikada neće umrijeti.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com