Je li grijeh donirati krv
Foto: Pexels

Neki vjeruju da Crveni križ zarađuje od donirane krvi. No je li to istina? Je li grijeh donirati krv Crvenom križu?

Spašava živote

Da, Crveni križ ostvaruje zaradu od njihove prodaje donirane krvi, no taj se novac primarno koristi za njihove troškove djelovanja. Ne ”nabijaju” cijene bolnicama i klinikama prilikom prodaje krvi. Većina doza krvi, koja se donira Crvenom križu, koristi se ondje gdje je potrebno: kod starijih kojima je potrebna spasonosna doza koja će im spasiti život, kod djece na odjelu za tumore i na hitnoj pomoći, gdje donirana krv spašava živote tisućama.

Crveni križ nije idealan, no koja organizacija koju vode ljudi jest? Čuo sam izjave da su ”zli”, no Bog koristi zlo za dobro. (Postanak 50, 20; Ivan 3, 16) No ovdje točno raspravljamo samo o tome trebamo li donirati krv, ako to možemo. Jasno je da iz različitih razloga, ne može svatko donirati krv.

Čini dobro

U pravilu, Biblija naučava da je doniranje krvi način kako se spašavaju životi. Čineći tako, poslušni smo drugoj od najvećih zapovjedi, koja glasi da trebamo voljeti naše bližnje kao nas same.

Naravno, ljubav prema bližnjima ističe se po puno toga više od doniranja krvi, no zbog ovakvog davanja drugi mogu živjeti. Kada je Isus prolio svoju krv na Kalvariji, prolio ju je za spas čovječanstva od naših grijeha i Božjeg gnjeva i kroz pružanje mogućnosti za spasenje svakom onom tko povjeruje u Krista. Krist je dragovoljno dao vlastitu krvi ostavio nam je primjer, kako bismo i sami mogli davati požrtvovno.

Davanje na takav način znak je nesebične ljubavi, o kojoj je Isus govorio da je znak prepoznavanja Isusovih istinskih učenika. (Ivan 13, 34-35) Jakov je napisao sljedeće: „Znati dakle dobro činiti, a ne činiti – grijeh je.“ (Jakovljeva 4, 17)

Ne kažem da činite grijeh ako ne donirate krv, ali ako ste vidjeli nekoga tko krvari nasmrt i imate mogućnost donirati krv kako biste spasili život tog čovjeka, donirali biste krv, zar ne?

Požrtvovno

Kada doniramo krv, time nudimo dijelove naših vlastitih života kako bismo spasili život nekog drugog; nekoga koga dosad nismo upoznali. Živjeti požrtvovnim životom sam je razlog zašto je Isus došao na Zemlju. To je i naš poziv, kako bismo mogli uvjeriti druge na predavanje svojih života Kristu. Nadalje, Biblija uči da krv simbolizira oprost ili pokrivanje grijeha. Na primjer, u Levitskom zakoniku 16, 14 piše da je krv poprskana na Pomirilište.

Mreža za darivanje Iowe potiče kršćane na to da postanu darivatelji organa, krvi i tkiva kao dio svoje službe prema drugima, u Kristovo ime, koji je dao svoj život, kako bismo mi mogli živjeti život u punini. Ja sam i sam darivatelj. Iako Biblija ne kaže ništa izravno o darivanju krvi ili transfuziji krvi, to je postao alat za spašavanje života u medicinskim procedurama, koje nisu bile moguće u biblijsko vrijeme. Sigurno jest da možemo primijeniti i druga pravila iz Božje Riječi o krvi i životu i da možemo izvući snažne pouke, o onome što Bog misli u vezi darivanja krvi.

transfuzija krvi grijeh
Foto: Pexels

Izokretanje Pisma

Neke sljedbe, kao što su Jehovini svjedoci, pogrješno vjeruju da Biblija zabranjuje transfuziju krvi. Oni citiraju starozavjetne citate, no vade ih iz konteksta i stvaraju lažno opravdanje. Ne možemo izokretati ono što piše u Bibliji, samo kako bismo opravdali ono u što vjerujemo. U Bibliji je jasno napisano da je konzumiranje krvi grijeh, no ne piše da je grijeh donirati krv.

Neke religije stavljaju ne biblijski naglasak na samu krv, umjesto na duh koji se krije iza zabranjivanja doniranja krvi. Jedan primjer iz učenja Jehovinih svjedoka glasi da Biblija zabranjuje da ne smijemo konzumirati krv te stoga ne smijemo niti prihvaćati krv u bilo kojem obliku, bez obzira na to radi li se o hrani ili kroz transfuziju. Ovo je poprilično rastegnuto, ako mene pitate. Oni su skočili od ”ne smije se jesti ni piti” do ”ne smije se obavljati transfuzija”.

No Biblija ne podupire njihova vjerovanja. Suprotno onome što tvrde Jehovini svjedoci i druge takve lažne religije, nigdje se u Bibliji ne brani doniranje ili primanje donirane krvi, trombocita ili organa u svrhu spašavanja života.

Davanje života

Doniranje krvi zapravo je predodžba onoga što je Isus učinio za nas. Doniranje vlastite krvi može samo spasiti tjelesni život, no ono koji povjeruju u Krista mogu imati vječni život, zahvaljujući Isusovoj prolivenoj krvi. Kada dajemo krv, mi nudimo dijelove naših života, kako bismo spasili život nekog drugoga. To je jedan od načina kako iskazujemo poslušnost prema drugoj najvećoj zapovijedi, koja glasi da trebamo voljeti druge kao što volimo sebe same. (Marko 12, 31)

Isus je rekao: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Ivan 15, 13) Ako smo pozvani na polaganje naših života za druge, onda sigurno možemo i dati malo naše krvi, kako bismo spasili druge. Ako bi život vašeg bližnjeg mogao biti spašen doniranjem vaše krvi ili transfuzijom, ne obavezuje li vas to s obzirom na ono na što nas je Isus pozvao, u svojoj drugoj najvećoj zapovijedi? Izgleda da obavezuje.

Zaključak

Molim za to da povjerujete u našeg Gospodina i Spasitelja, Isusa Krista. Ako to još uvijek niste učinili, prijatelji nalazite se u stvarnoj opasnosti od paklene vatre. Mislim, neposrednoj opasnosti. Udaljeni ste jedan udah, jedan otkucaj srca, jednu nesreću od vječnosti, kada će biti prekasno za kajanje. Danas je najbolji dan za povjerovati, budući da nitko ne može jamčiti sutra. (2. Korinćanima 6, 2) Ako bi se Isus Krist vratio danas, ovo bi bila vaša sudbina: Matej 7, 21-23. Zato vas preklinjem, dok čitate ovo, pokajte se danas, sada. Povjerujte u Isusa Krista. Ako to ne učinite, suočit ćete se sa zajamčenim Božjim sudom, koji se može dogoditi nakon vaše smrti (Hebrejima 9, 27) ili nakon Isusovog povratka (Otkrivenje 20, 12-15), što bi se moglo dogoditi svakog trenutka.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Adam L.
27 dani prije

Ne! To sam Jehovllini svjedoci tvrde.