ISIS
Screenshot: YouTube

Mnogi kršćani se pitaju je li uspon ISIS-a (Islamske države Iraka i Sirije), također poznatog i kao ISIL (Islamska država Iraka i Levanta) i IS (Islamska država), znak posljednjih vremena.

ISIS je privukao veliku pozornost zbog svoje brutalne taktike u stjecanju i održavanju kontrole nad teritorijem u Iraku, Siriji i zbog njegovog terorizma u drugim dijelovima svijeta (od kojih je najpoznatiji napad u Parizu 13.11.2015.).

ISIS-ova ubojstva bliskoistočnih kršćana naročito su odvratna. Način na koji ISIS odrubljuje glave kršćanima (i drugim žrtvama) mnoge podsjeća na Otkrivenje 20,4, u kojem se predviđa način pogubljenja koji će Antikrist koristiti tijekom Velike nevolje; „I vidjeh […] duše obezglavljenih zbog svjedočanstva Isusova i zbog riječi Božje […].“ I naravno, činjenica da ISIS pokušava uspostaviti svoj islamski kalifat tako blizu granice Izraela definitivno je razlog za brigu.

Ne postoji biblijsko proročanstvo koje izričito predviđa uspon ISIS-a. Biblija proriče umnoženje ratova i glasova o ratovima (Matej 24,6), a Isus je izjavio da će progonstvo biti iskustvo svakoga tko ga želi slijediti (Ivan 15,18-20). Nadalje, može se smatrati da opis iz 2. Timoteju 3,1-4 u mnogočemu nalikuje ISIS-u: „A ovo znaj: u posljednjim danima nastat će teška vremena. Jer ljudi će biti sebeljupci, srebroljupci, hvalisavci, oholice, hulitelji, roditeljima neposlušni, nezahvalni, nesveti, bešćutnici, nepomirljivci, klevetnici, neobuzdani, surovi, nedobroljubivi, izdajice, nepromišljenici, umišljenici, ljubitelji užitaka više nego ljubitelji Boga.“

No ovi odlomci ne predviđaju izričito ISIS. Umjesto toga, obavještavaju nas kakva će biti posljednja vremena. Kao rezultat toga, ne bismo trebali biti iznenađeni usponom ISIS-a. Svijet će se pogoršati prije posljednjih vremena, a onda će svijet u posljednjim vremenima eksponencijalno postajati sve gori (vidi Otkrivenje 6-18).

Je li ISIS definitivan znak posljednjih vremena? Ne. Je li ISIS mogući znak posljednjih vremena? Da. Mogu li akcije ISIS-a dovesti do većeg sukoba koji ispunjava jedno od biblijskih proročanstava o ratovima posljednjih vremena? Da. No, danas je svijet ujedinjen protiv ISIS-a. Postavlja li to jedinstvo pozornicu za svjetsku vladu, kao što je predviđeno u Pismu? Može li ujedinjenje svijeta protiv velikog zla kao što je ISIS na kraju dovesti do uzdizanja najvećeg zla koje će svijet ikada vidjeti – Antikrista? Može li današnji vođa ISIS-a, Abu Bakr al-Bagdadi, biti Antikrist? I opet, moguće je.

U konačnici, morat ćemo pričekati i vidjeti kakvu ulogu, ako uopće ikakvu, ISIS igra u posljednjim vremenima. U ovom trenutku, ISIS je jednostavno dokaz onoga što Biblija kaže o tome kako čovječanstvo bez Krista može postati zlo (Jeremija 17,9; Rimljanima 3,10-18).

Prijevod: Aleksandar J.

IZVORGotquestions.org