Je li Isus Krist zaista uskrsnuo dokazi

Je li Isus Krist zaista uskrsnuo? U Bibliji piše da je grob u kojem je Isus bio pokopan, bio prazan. No, štoviše, postoje dva specifična dokaza koja potvrđuju tu istinu.

Uskrs je vrijeme radosti jer je to središnji događaj kršćanske vjere. Uskrs je ujedno i dobro vrijeme za dublje razmišljanje o istinama kršćanstva, a pogotovo kada je riječ o dokazima za Isusovo uskrsnuće.

Vrlo je važno da kao kršćani budemo sigurni u uskrsnuće. Apostol Pavao govori: „Ako nema uskrsnuća mrtvih, ni Krist nije uskrsnuo“ (1 Korinćani 15,13-14).

Zbog toga je važno sagledati ova četiri dokaza da je Isus Krist uistinu uskrsnuo od mrtvih te da se zaista imamo čemu veseliti u ovo uskrsno vrijeme.

Je li Isus Krist uskrsnuo? Ovi dokazi to potvrđuju

Slijedeći dokazi služe kao potvrda uskrsnuću Isusa Krista, a objašnjeni su prema tumačenju filozofa religije Garyja Habermasa koji se specijalizirao za proučavanje Uskrsnuća. Mnogi od ovih dokaza služe kako bi osnažili našu vjeru te nas inspirirali da tražimo Istinu.

1. Prazan grob

U Bibliji piše da je grob u kojem je Isus bio pokopan, bio prazan. No, štoviše, postoje dva specifična dokaza koja potvrđuju tu istinu.

Gary Habermas, proučavatelj biblijske povijesti na Liberty sveučilištu kaže da je vrlo važna činjenica da su svjedoci uskrsnuću bile žene. Tijekom Kristova vremena žene nisu smatrali najpouzdanijim svjedocima tako da se pitamo zašto bi pobornici kršćanstva naveli da su žene bile svjedoci prazne grobnice ako to nije prava istina? Nije moguće da bi inače izabrali žene te se njihov izbor može objasniti jedino činjenicom da su ti događaji istiniti.

Nadalje, Habermas navodi „Jeruzalemski faktor“ kao još jedan dokaz. Jeruzalem je bio područje na kojem je Isus bio vrlo poznat, a rani vjernici su se često referirali na grobnicu gdje je Isus bio pokopan kako bi skeptici mogli sve to vidjeti za sebe. Ponovno, zašto bi rani kršćani rekli da je Isus uskrsnuo u Jeruzalemu kada su mogli reći da se to dogodilo u Rimu ili drugom mjestu gdje ljudi ne bi imali toliko zanimanje za grobnicu u kojoj je pokopan ako Isus nije zaista uskrsnuo, a grobnica nije zaista bila prazna?

2. Isusovi učenici su zaista vjerovali da je Isus uskrsnuo te su zbog toga bili spremni umrijeti za svoju vjeru

Habermas je naglasio da učenjaci smatraju da su učenici zaista vjerovali u glavne postavke kršćanstva – Isusa kao sina Božjeg, njegovu smrt, pokop i uskrsnuće. Habermas je rekao u intervjuu da „su učenici u nekoliko navrata vidjeli uskrslog Isusa“. Učenici su bili toliko sigurni da je Isus uskrsnuo da su bili spremni staviti svoj život na kocku, a mnogi od njih su postali mučenicima zbog vjernosti Evanđelju.

Isusovo uskrsnuće
Foto: catholiclifeministries.org

3. Čak su se i Isusovi neprijatelji obratili

Svi mi nekako vjerujemo da će prijatelji biti na našoj strani, da će potvrditi ono što smo rekli ako trebamo svjedoka i da će nas podržati. No što je s našim neprijateljima? Mnogi od nas ne bi računali na naše neprijatelje da nas podrže i svjedoče da govorimo istinu.

No dva neprijatelja Evanđelja su kasnije postali zagovornici kršćanstva. Prvi od njih je Jakov, brat Isusov za kojeg nam kažu da nije vjerovao u Isusa (Ivan 7,5; Marko 3,21), no kasnije nam je rečeno da je on jedan od apostola (Galaćani 1,19). Apostol Pavao je još jedan primjer osobe koja je bila oštar protivnik kršćanstva, a kasnije je postala jedan od stupova rane vjere.

Zašto bi autori Biblije (koji nisu surađivali dok su sastavljali evanđelja) uključili svjedočanstva Isusovih neprijatelja? Lako je pomisliti da bi svjedočanstvo neprijatelja bilo manje vrijedno, ali ako su ga autori Evanđelja odlučili prenijeti, onda su se stvari zasigurno tako i dogodile.

4. Rana objava evanđelja

Vjerojatno nam je svima poznata igra pokvarenih telefona u kojoj jedna osoba šapne nešto drugoj osobi te se to nastavlja do zadnje osobe u redu, a kada ona kaže tu rečenicu ona gotovo nikada nije jednaka kao rečenica koju je izgovorila prva osoba.

Ovo je potpuna suprotnost od onoga što se dogodilo sa svjedočanstvom uskrsnuća. Rani vjernici su odmah počeli propovijedati evanđelje. Mi naravno imamo svjedočanstvo Petra koji je propovijedao Evanđelje na dan Pedesetnice (50 dana nakon što je Isus uzašao na nebo). No, biblijski učenjaci su uspjeli pratiti propovijedanje Evanđelja najranije do trenutka neposredno nakon raspeća. Zbog toga nije vjerojatno da se ta poruka izokrenula tijekom dana i mjeseci prije nego je javno propovijedana.

Logika i razum + vjera

Ovo su samo četiri dokaza za uskrsnuće. Uz istraživanje još dokaza može biti otkriveno. Nadamo se da će oni još više potvrditi identitet Isusa. No, logika i dokazi su samo jedan dio, u jednom trenutku svi mi trebamo odlučiti želimo li položiti svoju vjeru u Isusa Krista.

Nadajmo se da će se mnogi suočiti s Isusom za ovaj Uskrs te će odabrati vjerovati u Gospodina koji je pobijedio smrt i ustao iz groba.

Autorica: Veronica Neffinger; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Christianheadlines.com

PROČITAJTE JOŠ: