NaslovnicaŽivotJe li ono što piše u Efežanima 4,26 recept za savršeni brak?

Je li ono što piše u Efežanima 4,26 recept za savršeni brak?

Postoji li recept za savršeni brak? Ovaj biblijski stih mnogi smatraju najboljim savjetom koji se može dati bračnim parovima.

Uobičajeni savjet, kojeg prijateljice daju budućoj mladenki na predbračnom druženju jest, kako učiniti da ovaj brak funkcionira doživotno. Popularan savjet jest da muž i žena ne trebaju ići ljuti na spavanje. Ovaj savjet zapravo dolazi iz Biblije.

Efežanima 4, 26 uči: Srdite se, a ne griješite, sunce neka ne zađe nad srdžbom vašom!“ Ovaj biblijski stih daje vjernicima naputke o tome kako živjeti kršćanskim životom.

Daljnji stihovi isto tako naglašavaju potrebu za iskrenošću, da se ne smije krasti, da se treba naporno raditi, izbjegavati isprazne razgovore, potrebom za ljubaznošću, suosjećanjem i da trebamo nuditi oprost. To je lijep popis koji nama pomaže u razumijevanju kršćanskog života, kojeg Krist želi da živimo.

Ovi stihovi isto tako nude lijepe savjete o tome kako biti supružnik koji iskazuje ljubav. Ljutnja, neiskrenost, neljubazne riječi, bijes, neopraštanje, nedostatak empatije, sve to ima moć uništiti naše odnose. Potrebna nam je sila Duha Svetoga, kako bismo mogli živjeti naše živote na ispravan način.

Je li u redu čekati na jutro kako bi se riješila ljutnja, kada dođe do sukoba u vašem braku?

Udata sam za čovjeka koji je nebrojeno puta izrazio da ako stvari postanu užarene tijekom razgovora, najbolje je ostaviti malo po strani i kasnije to riješiti. Kao vrlo osjećajna osoba, imam problema s napuštanjem sukoba. Kroz naš brak, morali smo napraviti kompromise oko toga kako ćemo se nositi sa svađama. Ovo još uvijek izgleda kao da je nešto na čemu radimo.

Evo nekoliko zamisli u vezi toga kako se na biblijski način nositi s bračnim svađama.

1. Složite se oko toga da je dobro uzeti predah od raspravljanja

Ponekad vidite da se nalazite u žučnoj raspravi i osjećate kao da nema izlaza iz ovoga. To može dovesti do eskalacije svađe, što ne vodi prema dobrome. No, kao osoba koja voli govoriti o stvarima, uvidjela sam da ćemo se ponovno morati vratiti na ovu temu, a ne ju samo ”baciti pod tepih”, jer je o njoj preteško za razgovarati.

Jedan od dobrih načina kako umiriti situaciju, zbog koje vam je uzavrela krv jest zajedno odabrati privremeno ne razgovarati o ovoj temi do dogovorenog vremena, kada ćete opet otvoriti ovaj razgovor. Korak unatrag može vam pružiti priliku za bolju kontrolu nad osjećajima. Nakon što ste u raspravi otišli predaleko, logika se više ne čuje; umjesto toga osjećaji su ti koji vladaju situacijom.

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći da je ova strategija implementirana na dobar način.

  • Unaprijed odlučite da su predasi prihvatljivi. Nemojte čekati dok se nađete usred svađe kako biste rekli da vam je potreban predah. Poduzimanje koraka unatrag usred svađe, bez prethodnog komuniciranja ovoga, može djelovati kao izbjegavanje ili napuštanje situacije i može stvari još više pogoršati.
  • Recite da vam je potreban predah. Ako vidite da počinjete biti uzrujani, odaberite način kako ćete mirno reći da vam je potreban predah. Nemojte samo ljutito izaći.
  • Neka predasi budu kratki. Poanta iz Efežana u vezi toga da ne trebamo dopustiti da Sunce zađe nad našom ljutnjom jest da ne trebamo dopustiti da se svađe odvlače, bez rješavanja problema. Naši odnosi su najdragocjenija stvar koju imamo u ovome životu, a briga za to da živimo u skladu jedni s drugima trebala bi nam biti naš glavni prioritet.
  • Uzmite si vremena kako biste se smirili i došli s novim pristupom. Nemojte ovo vrijeme koristiti kako biste ljutito razmišljali o tome da vaš suprug nije u pravu. Umjesto toga, iskoristite ovaj predah u razgovoru kako biste smirili svoj um i tijelo, kako biste se mogli vratiti na istu stranicu na kojoj je vaš muž.
  • Vratite se u razgovor i riješite problem. Nakon što se vratite u razgovor, mirno razgovarajte o problemu koji je ispred vas. Sjetite se: u istoj ste momčadi. Cilj nije svađanje, nego zajednički rad, kako bi se pronašlo razumno rješenje, koje će biti u najboljem interesu za vaš brak.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

Bog obećanje braka
Foto: Pexels

2. Usredotočite se na poboljšavanje vaših vještina komunikacije

Rad na pozitivnim komunikacijskim vještinama u braku podsjeća na rad, kako bismo u životu mogli pokazati plodove duha. Ove vještine trebamo vježbati svakodnevno prije nego što dođe do svađa, kako bismo bolje znali smiriti situaciju, kada do svađe dođe. Neki od korisnih izraza, koje vam mogu pomoći u boljem izražavanju sebe kako biste smirili napetost u razgovoru uključuju korištenje izjava koje počinju sa ”osjećam se, trebam se smiriti”, kao i ”žao mi je” i ”zahvaljujem na”.

Kada tijekom teških trenutaka koristimo ”ja” umjesto ”ti”, to nam pomaže u izbjegavanju okrivljavanja našeg partnera, kada pokušavamo komunicirati o situaciji, u vezi koje smo zabrinuti. Riječi okrivljavanja, kao što su ”uvijek” i ”nikada” mogu brzo doliti ulje na vatru.

Sukob je neizbježan kada se spajaju životi dvoje nesavršenih ljudi. No priprema za način kako najbolje razgovarati jedno s drugim kada do ovakvih situacija dođe, može nam pomoći u izbjegavanju toga da u našim brakovima rastu ljutnja i gorčina. Kada dopustimo ljutnji da raste, tako dajemo đavlu uporište, odakle on može polagano uništavati naše domove.

3. Radite na empatiji prema vašem supružniku

Svađe se događaju kada osjećamo da su nas naši bračni partneri napali. Naša ljutnja raste jer osjećamo da su nas naši bračni partneri uvrijedili, ugrozili ili da nas nisu uvažili. Empatija pomaže u nesebičnom odlaganju naših vlastitih osjećaja za trenutak, kako bismo mogli čuti i vidjeti stanje u kojem se nalaze naši supružnici. Kada osjećate da vaš krvni tlak počinje rasti zbog nečega što je vaš partner rekao ili učinio, duboko udahnite i zastanite; zamislite kako se oni osjećaju sada u ovome trenutku.

Što je ono što vam oni zaista žele reći? Jesu li razdražljivi zbog toga što su pod stresom ili zbog toga što su iscrpljeni? Možete li odgovoriti tako što ćete ih pitati kako su, umjesto odgovaranja na isti način? Empatija nam pomaže da vidimo izvan naših osjećaja ili povreda i da vidimo ono što je zaista problem u tom trenutku.

Iz osobnog iskustva znam da ništa, u vezi čega smo se moj suprug i ja svađali, nije bilo vrijedno da oboje budemo toliko ljuti. Grozne svađe su nastajale iz iscrpljenosti, stresa, anksioznosti, nedostatka komunikacije ili neopreznosti. Da je jedno od nas imao sposobnost vidjeti drugoga u tim trenucima, te velike svađe bile bi riješene. Da je jedno od nas bilo spremno odložiti naše pravo da budemo uvrijeđeni i da je jedno od nas postavilo pitanje kako je drugome, do svađa nikada ne bi došlo. Radimo na ovome, no i dalje se borimo s ponosom, koji nam otežava uspješan bračni život.

Možemo primijeniti Efežanima 4 na naše brakove na jedan ključan način: nikada ne bismo smjeli dopustiti da ljutnja i gorčina, koju osjećamo jedni prema drugima, raste u našim srcima. Ako se odlučite pomiriti prije odlaska na spavanje ili ako o tome odlučite razgovarati ujutro, ono što je najvažnije jest ne dopustiti da ovi trenuci ljutnje i svađe ukradu svu radost i osjećaj povezanosti iz vašega braka. Zajedništvo, koje treba obilježavati naš brak, ne može rasti kada ljutnja, neopraštanje, neljubaznost, neiskrenost i nepravednost nekontrolirano bujaju u našim životima. Kršćansko življenje i milosrdna sila Duha Svetoga koji djeluje u našim životima, ono što je potrebno kako bi naši brakovi uspjeli.

Autorica: Amanda Idelman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com