Stvari sotona ne može učiniti
Foto: Pexels

Neke stvari sotona ne može učiniti nijednom vjerniku. „Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.“ (Ivan 10, 10)

Ako sotona može krasti, ubijati i uništavati, kako ga možemo pobijediti? On mi može ukrasti Božja obećanja iz glave, i oduzeti mi sredstva za borbu. Može izazvati smrtonosne situacije i ubiti me. Može uništiti odnose s ljudima i stvari koje njegujemo. Što možemo učiniti?

Mogu se okrenuti Isusu i voljeti Boga svim srcem, dušom i snagom. Tada te strašne stvari koje Sotona može učiniti postaju malen problem. Obilna i potpuna Božja ljubav ispunjava me i daje mi snage da izdržim u borbi sa sotonom.

Ovih 10 stvari sotona ne može učiniti:

1. Natjerati me na grijeh

„Neka nitko u napasti ne rekne: »Bog me napastuje.« Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga. Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću.“ (Jakov 1, 13-15)

Moja slobodna volja izvor je grijeha. Sotona nas ne može natjerati na išta. Sotona nam može dati loše ideje, ali naša je krivnja ako ih provedemo. Ponekad uvidim posljedice tek nakon što posustanem.

2. Davati strah od smrti

Ne znam koliko ću dugo živjeti i ne znam kada će doći moj kraj. Strah od smrti je prirodan, možda će biti bolan i mukotrpan. Bit će bolan zato što gubimo dobre stvari koje smo stekli na zemlji, i vjerojatno ćemo zažaliti zbog trenutaka u kojima nismo bili dobri kršćani.

Ali te će se negativnosti dogoditi tek kada se dogodi smrt, a ne poslije. Žalac smrti više ne postoji zbog Isusa. On će obrisati moje suze i bit će toplo utočište ljubavi.

3. Oduzimati mi snagu

Bog će mi uvijek davati snagu da se oduprem kušnjama, ako ga to zatražim. Ali moram se sjetiti da to treba moliti i tražiti od Boga.

Ponekad mislim da sam snažan, a zapravo se oslanjam na vlastiti ponos. To je recept za pad. Kada se oslanjam na Boga i njegovu snagu, On je vjeran u svome obećanju da će mi pomoći u mojim kušnjama (1. Korinćanima 10, 12-13).

4. Daviti me nakon što se oduprem

Sotona može šaptati da zaslužujem bolje, može me pozvati da uzmem ono što želim na najlakši i najbrži način. Laži se mogu činiti istinitima.

Međutim, kada se odlučim da ću ići Božjim putem, Isus će mi dati snagu da održim svoju odluku, a sotona tada mora pobjeći. U Jakovljevoj poslanici 4, 7 stoji kako Sotona bježi ako se podredimo Bogu.

5. Sotona me ne može kontrolirati

Kada prihvatim Isusa u svoje srce, Sotona me više ne može kontrolirati. Da, može mi dolaziti nakon što mu se oduprem. Može mi i dalje govoriti laži koje se čine istinite, ali me nikada ne može kontrolirati.

Kada dopustim Bogu da uđe u moju dušu, On iza sebe zaključava vrata. Da bi sotonine laži, šaptanja i iskušenja utjecala na moj život, ja ih prvo trebam prihvatiti u danoj situaciji. Ali ako zalutamo na krivi put, možemo se povući, iskupiti i vratiti Onome kojeg moja duša zaista voli.

6. Biti svugdje u isto vrijeme

Sotona ne može svugdje biti u isto vrijeme, on može samo lutati (Job 1, 7). On nije sveprisutan, poput Boga. Bog ispunjava nebesa i zemlju (Jeremija 23, 24). Nikada ne mogu pobjeći od Božje prisutnosti. Bog je prisutan kada ga slavim, On je prisutan i kada sam u problemima i kada mi očajnički treba pomoć.

Sotona se obično ne pojavljuje kada slavimo ili kada očajnički trebamo pomoć. On ne voli kada slavimo Boga, ali voli kada negodujem. Njemu je drago kada mi očajnički treba pomoć, jer to mu je i cilj, da budem u što većoj nevolji.

7. Ništa bez Božjeg dopuštenja

Gospodin je dao dopuštenje Sotoni da oduzme sve što je Job imao (Job 1, 12; 2, 6). Iako je on trenutni vladar svijeta, on nije pušten s lanca.

Bog je dopustio Sotoni da uzrokuje tragedije i kušnje. Bog mu je dao i ograničenja u tome. Bog mu daje dopuštenje samo ako iz toga može proizaći nešto dobro.

8. Ukrasti mi vjeru

Job je izgubio sve: prijatelje, djecu, ženu, status i zdravlje, ali vjeru nije nikada izgubio. Da, imao je mnoštvo pitanja, nije razumio zašto je Bog to dopustio, ali mu je ostao vjeran.

Kada na sebe stavim cijelu Božju opremu (Efežanima 6, 13-17) zaštićen sam opasačem istine i Božje pravednosti. Cipele mira pokrivaju mi noge i pomažu da širim radosnu vijest. Štit vjere štiti me od strelica laži koje dolaze na mene. Kaciga spasenja daje mi pouzdanje za hod naprijed. Božja Riječ mi je municija. Tako se mogu oduprijeti sotoni.

9. Usmjeriti mi budućnost

Iako vodim veliku bitku dobra protiv zla, na pobjedničkoj sam strani jer je Bog na mojoj strani. Bog mi daje besmrtan život i nikada neću nestati. U životu ću imati probleme, ali oni su jako mali s gledišta vječnosti.

Nitko me ne može ugrabiti iz Božje ljubavi (ni Sotona) jer moj je Otac u nebesima moćniji od ičega. Njegova će me ruka držati u sigurnosti (Ivan 10, 28-29).

10. Pobijediti  

Sotona će pobijediti u mnogim bitkama na zemlji, kao što je i nacistička vojska osvojila neke bitke. Međutim, Bog će na kraju pobijediti. Kristova će pravednost pobijediti putem jaganjčeve krvi (Otkrivenje 12, 10-11).

Jaganjčeva krv svjedočanstvo je da se svi ljudi trebaju predati Kristu. Svaki puta kada se ne upustim u kušnju, to je svjedočanstvo Božje moći. Svaki puta kada se ne prepustim grijehu, nego se pokajem i vratim Bogu, to je još jedno svjedočanstvo. Svaki puta kada iz neke teške situacije izađem sa sačuvanom vjerom u Boga, to daje novo svjedočanstvo Božjoj veličini.

Sotona gubi pod snažnim svjedočanstvima Božje ljubavi i milosti!

Autorica: Jennifer Heeren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: