Prva godina braka najteža
Foto: Unsplash

Prva godina braka ja najteža, kažu neki, dodajući: „Ako preživimo prvu godinu, onda će nam dalje biti lako.“ Ima li u tome istine?

Neprestano to čujete. Od stručnjaka za brak do parova u braku i ljudi koji nikad nisu bili u braku, ali nekako znaju da je to istina: „Prva godina braka jest najteža“. Ta se rečenica tako često izgovara da je postala prihvaćena činjenica koju zaručeni parovi uzimaju zdravo za gotovo. Može čak i postati neki cilj: „Ako preživimo prvu godinu, onda će nam dalje biti lako.“

Zbog toga je vrlo važno znati ima li istine u toj izjavi. Postavljanje lažnih očekivanja o tome kada brak treba biti težak ili lak može dovesti do jako loših predrasuda. Možda mislite da s vašim brakom nešto nije u redu ako on odudara od vaše pretpostavljene norme – čak i ako ta norma zapravo i nije norma.

Pa, je li prva godina zapravo najteža?

Zapravo su o ovom pitanju provedena brojna istraživanja, i dok rezultati variraju, niti jednom nije potvrđeno da je prva godina braka zapravo i najteža. Najnovije istraživanje iz Engleske je pokazalo da je prva godina braka zapravo prilično dobra. Izazovi stvaranja zajedničkog života jesu stvarni, ali njih često umanjuje početno ushićenje brakom. To znači da prva godina braka može imati svoje izazove – svaka godina braka ih ima – ali ona nije nužno najteža.

Prema istraživanju, peta godina braka se od strane parova gleda kao najteža. Početno ushićenje nestaje, obitelj i financije polako dopiru do vas te se morate početi boriti.

VIDI OVO: Najbolje vrijeme za brak: S koliko godina je najbolje ući u brak?

Zapamtite da ovo ne znači da je svima peta godina najteža, nema svaki par ista iskustva. Postoji neka statistika u ovome, ali ako se ta norma ne odnosi na vas, to ne znači da nešto s vama nije u redu. Peta je godina možda najteža za neke parove. Ali to može biti i treća godina. Ili nekoliko uzastopnih godina. Istraživanja kao što je ovo vam mogu pomoći da naučite kako vaš brak izgleda, ali ne trebate upravljati vaš brak prema njima. To su samo istraživanja.

prva godina braka najteža
Foto: Unsplash

Što su još ova istraživanja pronašla? Pa, za one koji smatraju da je peta godina braka najteža, imamo dobre vijesti. Parovi kojima je teško u petoj do sedmoj godini braka često imaju dulje i sretnije brakove. U mnogim slučajevima, teške godine ih uče kako se odnositi u konfliktnim situacijama i prioritiziranju svoje veze, a to čini veliku razliku sljedećih nekoliko desetljeća. Zapravo, prema istraživanju iz 2012. Godine, parovi koji su u braku 40 godina su sretniji nego novopečeni parovi.

Što možemo naučiti iz ovih istraživanja? Nekoliko stvari.

Prvo treba zapamtiti da svaki brak ima poteškoća. Vaših. Tuđih. Vrlo je učestalo da brak prođe kroz razdoblja u kojima se osjećate emocionalno nepovezani, kao i nepovezani s partnerom, ali i fizički nepovezani. Ne treba ignorirati ove stvari, ali vas one ne trebaju pretjerano brinuti. Neka te poteškoće budu znak da nešto trebate riješiti, a ne znak da vaš brak propada. Dobri brakovi isto prolaze teška vremena. Najbolji brakovi su postali takvima jer su mnogo toga prošli i izdržali.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

Drugo što treba zapamtiti je da postoje pozitivne strane teških trenutaka u braku. Financijske teškoće, frustracije s roditeljstvom i općeniti osjećaji dosade su nešto o čemu treba porazgovarati sa stručnjakom. Ovakve stvari su dio svakog braka, a što ih više pokušavate riješiti i razumjeti, to će vam brak biti snažniji na duge staze.

To nas dovodi do treće stavke. Pokušavajte neprestano tražiti pravu i opipljivu pomoć. Potražite savjetnike za veze i dogovorite se za termin čak i ako trenutno osjećate da vam to ne treba. Odmah počnite bolje raspolagati novcem kako bi vam u budućnosti bilo lakše. Što ste odlučniji u ovome, to će vam bolje biti u budućnosti.

Autor: Tyler Huckabee; Prijevod: Ida U.; Izvor: Relevantmagazine.com