Je li se Adamu i Evi obratila zmija

Tko se točno obratio Adamu i Evi u Edenskom vrtu – zmija ili Sotona kroz nju? Zašto im nije bilo čudno što im je progovorila životinja?

Zanimljivo, zmija koja govori Adamu i Evi nije jedini slučaj u Bibliji kada životinje govore. Proroka Bileama prekorila je njegova magarica (vidi Brojevima 22,21-35).

Moramo se sjetiti da, iako životinje nisu u stanju govoriti, postoje moćna bića (Bog, anđeli, Sotona, demoni) koja su u stanju izvoditi čuda, uključujući učiniti da životinje govore.

Većina bibličara smatra da je u Edenskom vrtu Sotona bio taj koji je govorio kroz zmiju, a ne da je govorila sama zmija. Dakle, Postanak 3 ne sugerira da bi zmijama intelekt dozvolio da doslovno govore.

Ipak, zašto Adamu i Evi nije bilo čudno da im se obraća životinja? Malo je vjerojatno da su Adam i Eva na isti način gledali na životinje kao i mi danas. U naše doba, iz iskustva znamo da životinje nisu u stanju govoriti na istoj razini kao i ljudi.

Adam i Eva nisu imali djetinjstvo, niti su imali druge ljude od kojih su mogli naučiti. S obzirom da su Adam i Eva vjerojatno bili živi tek nekoliko dana, nije nerazumno da su vjerovali kako su bar neke životinje u stanju govoriti. Također je moguće da ovo nije bilo prvi puta da su se Adam i Eva susreli sa životinjom koja govori.

Možda je Sotona ili čak sam Bog i prije koristio životinje kako bi komunicirao s Adamom i Evom. Postoji tako malo pojedinosti u vezi ovoga, a mnogo više je prepušteno nagađanju i pretpostavljanju.

Izvor: Gotquestions.org