Jedno je čuti Riječ, a sasvim je drugo primiti Isusa u srce
Foto: Pixabay

Dušo moja, ispitaj se danas u svjetlu ovoga teksta. S veseljem si primila Riječ, uzburkali su ti se osjećaji; ona te se živo dojmila. Ipak, zapamti, jedno je čuti Riječ, a sasvim je drugo primiti Isusa u srce. Površni se osjećaji često vezuju uz tvrdo srce i dojam koji Riječ ostavlja nije uvijek trajan.

U ovoj usporedbi, jedno je sjeme palo na kamenito tlo, prekriveno tankim slojem zemlje. Kad je sjeme počelo rasti, tvrdi je kamen zasmetao korijenu te je biljka rasla samo u visinu.

Korijen nije dobio potrebnu hranu i vlagu pa se biljka osušila. Je li tako sa mnom? Jesam li se hvalisao u tijelu, bez odgovarajućeg nutarnjeg života?

Dobar se rast istovremeno odvija prema gore te prema dolje. Jesam li ukorijenjen u iskrenoj vjernosti i ljubavi u Isusu?

VIDI OVO: Što Isus daje onima koji Ga vjerom prihvate?

Ako milost nije omekšala i oplodila moje srce, dobro će sjeme jedno vrijeme napredovati, ali će se na kraju osušiti. Sjeme riječi ne može uspijevati u kamenitom, neslomljenom te neposvećenom srcu.

Trebam se bojati pobožnosti koja brzo raste, a neizdržljiva je poput Joninog bršljana. Moram izračunati koliko će me koštati ako slijedim Isusa. Iznad svega, moram osjećati snagu Duha Svetoga pa će sjeme u mojoj duši biti trajno i otporno.

Ako mi um ostane prirodno tvrdoglav, nepokriveno će sjeme izgorjeti na suncu nevolja, a moje ga tvrdo srce još više spržiti. Moja će vjera tada umrijeti i moj će očaj biti strašan. Zato, Nebeski Sijaču, prvi poori moje srce, zatim u njega baci istinu te mi pomozi da rodim obilnu ljetinu.

Autor: Charles Spurgeon