Jedno pitanje na koje Bog uvijek daje odgovor

Sjećam se kad je moj najstariji sin prvi put počeo postavljati pitanja o životu i svijetu oko sebe. Bilo je nevjerojatno gledati ga kako razmišlja o onome što je naučio i daje smisao svemu tome. „Mama, zašto su klice loše?“, „Mama, kako radi auto radio?“, „Mama, hoće li biti Lego kockica u raju?“

Pitanje o životu

Jednako kao što je moje dijete postavljalo pitanja o životu, i ja imam svoja pitanja. Kad me iznenada zahvatila oluja života, odmah sam se pitala: „Zašto se to događa meni?“ Nedugo nakon toga je slijedilo: „Kako to mogu zaustaviti?“ Kako je iskušenje bjesnilo, pitala sam: „Što će mi se dogoditi? Kako će završiti? Gdje mogu naći uzrok da bih to spriječila ubuduće?“

Pitanja poput „Zašto“ i „Kako“ su pitanja koja si svi postavljamo kad se suočimo s teškoćama i iskušenjima. Ne znam za vas, ali moj prvi odgovor na takva pitanja obično uključuje traženje rješenja. Imam tendenciju učiniti što i ostatak našeg društva čini kad se suoči s problemom: odem na Google, potražim blogove, ili najnovije knjige o samopomoći. Ako to ne pomogne, brinut ću se i uzrujavati i tada možda naći nešto što će mi odvratiti misli poput kupovine, jela ili višesatnog gledanja televizije.

Ipak, Sveto Pismo nam pokazuje drukčiji odgovor. Pokazuje nam da možemo dati Bogu ova i sva druga pitanja. Psalmist je imao teška pitanja o životu, baš kao što i mi imamo. I on je želio znati zašto se loše stvari događaju njemu i koliko dugo će ih morati trpjeti. Stavio je ta pitanja pred Boga u tužaljki: „Dokle ćeš me, Gospode, sasvim zaboravljati? Dokle ćeš odvraćati lice svoje od mene? Dokle ću se domišljati u duši svojoj, mutiti se u srcu svom dan i noć? Dokle će se neprijatelj moj podizati nada mnom?“ (Psalam 13,1-2). „Zašto, Gospode, stojiš daleko, kriješ se kad je nevolja?“ (Psalam 10,1).

Psalmi nam pokazuju da je postavljanje pitanja normalan odgovor na bolne okolnosti u našem životu. Trebamo donijeti ta pitanja pred Boga – ne na prkosan način kako su Izraelci učinili tijekom pustinjskih lutanja, nego kao netko tko vjeruje da ga Bog čuje i da Mu je stalo. Postavljamo ta pitanja jer znamo da je Bog izvor svih naših odgovora. Baš kao što nama djeca dolaze sa svim svojim pitanjima, i mi trebamo doći svom Nebeskom Ocu sa svime što nam je na srcu.

Jedno pitanje

Dok su pitanja „Zašto?“, „Kako?“ i „Što?“, pitanja koja naše srce postavlja i pitanja koja trebamo pitati, tu je jedno pitanje koje ne smijemo ne postaviti. To je jedno pitanje na koje Bog voli dati odgovor: „Tko?“. To pitanje glasi: Tko će me spasiti? Tko će mi dati milost? Tko će me izbaviti? Tko me voli bezuvjetno? Tko zna moj svaku misao? Koga briga za svaku moju potrebu? Tko me podupire?

Psalmist nije pitao: „Zašto?“ i „Koliko dugo?“, i ostao na tome. Ostao je na putovanju i krenuo naprijed, fokusirajući svoje srce na to tko je Bog, što je učinio, i što je obećao za svoj narod. Dok je obitavao na tim istinama, psalmist je pronašao odgovor na to jedno pitanje koje uvijek trebamo postavljati. „A ja se uzdam u milost Tvoju; radovat će se srce moje za spasenje Tvoje. Pjevat ću Gospodu, koji mi dobro čini.“ (Psalam 13,5-6). „Ti vidiš; jer gledaš uvrede i muke i pišeš ih na ruci. Tebi predaje sebe ubogi; siroti Ti si pomoćnik.“ (Psalam 10,14).

Kao što je psalmist zaključio, Bog je odgovor. On je onaj koji voli, koji spašava, i koji pomaže. Na ovoj strani povijesti otkupljenja, Isus je odgovor na naše pitanje „Tko?“ On je odgovor na najdublje čežnje našeg srca. On je izvor sve naše nade, našeg mira, naše ljubavi, naše snage, našeg spasenja, i našeg života. On je naše sve i bez njega, mi smo ništa.

Bog ne obećava da će odgovoriti na sva naša pitanja. Poput Joba, mi nikada ne možemo znati zašto su se neke stvari dogodile nama. No, u Kristu nam je dao odgovor na ono što očajnički najviše trebamo:

  • Isus je izjavio: „Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.“ (Evanđelje po Ivanu 6,35).
  • „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.“ (Evanđelje po Mateju 11,28-29).
  • „Onomu koji vas može očuvati od pada i besprijekorne postaviti pred svoju Slavu u klicanju – jedinomu Bogu, Spasitelju našemu, po Isusu Kristu, Gospodinu našemu: slava, veličanstvo, vlast i moć i prije svakoga vijeka, i sada, i u sve vijeke. Amen.“ (Poslanica Jude apostola 24-25).

Mi služimo Bogu koji želi da mu dođemo sa svim pitanjima koja su nam na srcu. Ponekad odgovori na ta pitanja, ali ponekad i ne. Ali pitanje na koje uvijek daje odgovor je „Tko?“. A kada znamo odgovor na to pitanje, pronašli smo odgovor na najvažnije pitanje koje smo mogli postaviti.

Autorica: Christina Fox; Prijevod: Blaženka Š.

NAJNOVIJE!