Zašto je Jeremija rekao: „Proklet bio dan kad se rodih“?

Jeremija, kojeg ponekad nazivaju plačućim prorokom, imao je zahtjevnu službu. Toliko zahtjevnu da je jednoga dana uzviknuo: „Proklet bio dan kad se rodih, dan kad me rodi majka moja ne bio blagoslovljen!“ (Jeremija 20, 14)

Bog je unaprijed upozorio Jeremiju da će njegova proročka služba biti teška. Bog mu je rekao da će se oni kojima je poslan boriti protiv njega, ali da će ga Bog izbaviti. (Jeremija 1, 19)

Usred progona, Bog će Jeremiju učiniti poput utvrđenog grada, željezni stup, zid od bronce. (Jeremija 1, 18) Jeremija je svome narodu izrekao poruku suda. Rekao im je da je progonstvo u Babilonu neizbježno. (Jeremija 19) Ovo je bila vrlo nepopularna poruka, zbog čega su vođe onoga vremena poduzeli korake kako bi ušutkali Jeremiju.

Svećenik Pašur učinio je sljedeće: „A svećenik Pašhur, sin Imerov, vrhovni nadzornik Doma Jahvina, ču kako Jeremija prorokuje te riječi. I Pašhur dade Jeremiju batinati i baci ga u klade što se nalaze kod gornjih vrata Benjaminovih, a u Domu su Jahvinu.“ (Jeremija 20, 1-2) Nakon izricanja suda progonjenom svećeniku, (Jeremija 20, 4-6) Jeremija je u frustraciji zaplakao Bogu.

„Proklet bio dan kad se rodih.“

Jeremija se potužio da je prorokovanje Božje Riječi rezultiralo samo prijekorima i ismijavanjima. (Jeremija 20, 7-8) Jeremija je osjetio da ga je Bog prevario, jer je vjerojatno očekivao da će narod bolje prihvatiti poruku. Njegova frustracija bila je toliko duboka da je izrekao: „Proklet bio dan kad se rodih.“ (Jeremija 20, 14)

Jeremija je želio prestati prorokovati, ali nije mogao. Jeremija je objasnio, kada ne bi prorokovao ono što mu je Bog rekao da prorokuje, Riječ bi bila poput buktinje u njemu. (Jeremija 20, 9) Slično onome što je Pavao kasnije prošao: „Jer što navješćujem evanđelje, nije mi na hvalu, ta dužnost mi je. Doista, jao meni ako evanđelja ne navješćujem.“ (1. Korinćanima 9, 16) Jeremija je znao da mora ispuniti svoju službu, usprkos tomu što mu je to zadavalo velike probleme. Znao je da neprijatelji kuju planove protiv njega i da očekuju njegov pad. (Jeremija 20, 10) Usprkos tomu, Jeremija je razumio da je Bog s njime i da u konačnici, njegovi progonitelji neće uspjeti. (Jeremija 20, 11) Čeznuo je za time da se izvrši Božja pravda nad onima koji su ga progonili. (Jeremija 20, 12) Jeremija je znao da je Bog bio jedini Onaj koji ga može izbaviti. (Jeremija 20, 13)

VIDI OVO: Znači li stih iz Jeremije 29, 11 da Bog neće dopustiti da mi se dogode loše stvari?

Progoni su bili teški, a bol je bila stvarna

Usprkos toj spoznaji, Jeremija je bio u teškom stanju. Progoni su bili teški, a bol je bila stvarna. Jeremija vapi: „Proklet neka je dan kada sam rođen.“ (Jeremija 20, 14) Jeremija oplakuje sve ono što je vezano uz taj dan. (Jeremija 20, 14-16) Jeremija čak i priželjkuje da je osoba koja je njegovom ocu donijela vijesti o njegovom rođenju ubila Jeremiju, umjesto da mu je pomogla da bude rođen. (Jeremija 20, 17) Jeremija se pita sljedeće: „O, zašto izađoh iz majčina krila? Da vidim jad i nevolju i u sramoti da dokončam dane!“ (Jeremija 20, 18)

Izgleda kao da je Jeremija privremeno zaboravio na upute i pripreme, koje je prošao s Bogom. Bog je dao Jeremiji upozorenje, no to nije olakšalo bol niti je smanjilo težinu njegove službe. Slično tomu, oni koji žele istinski služiti Bogu danas mogu se susresti s velikim poteškoćama. Pavao je upozorio Timoteja da će svi oni, koji žele živjeti pobožno u Kristu, biti proganjani. (2. Timoteju 3, 12) Krist je upozorio svoje učenike da, ako su ljudi mrzili Njega, onda će mrziti i one koji Krista slijede. (Ivan 15, 18)

Strpljiva, ustrajna vjera u Boga bit će nagrađena

Iako se većina nas vjerojatno neće susresti s takvim problemima u službi zbog kojih bismo izjavili ”proklet neka je dan kada sam rođen/a”, možemo naučiti iz Jeremijinog primjera. Premda je Jeremija prolazio veliku agoniju zbog službe koju mu je Bog dodijelio, ustrajao je i vjerno je proklamirao Božju Riječ. Jeremija je vidio uništenje grada i naroda kojeg je volio. Iako je žalovao, o čemu je pisao u knjizi koja se zove Tužaljke, Jeremija je isto tako prepoznao da čak i u najvećim poteškoćama Božja ljubav i briga ostaju i da je Božja vjernost velika. (Tužaljke 3, 21-24) Jeremijina nada bila je u Bogu. Znao je da je Bog dobar prema onima koji na Njega čekaju. (Tužaljke 3, 25)

Kada se osjećamo kao da bismo mogli reći ”proklet neka je dan kada sam rođen/a”, trebamo vidjeti, kao što je i Jeremija vidio, da je Bog strpljiv. Strpljiva, ustrajna vjera u Boga bit će nagrađena.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.