Dobili ste talente. Znate li koji su? Znate li kako su vrijedni? Bog ih vam je dao kako biste ih koristili. I jednoga dana on će za to korištenje tražiti račun.

Ovo je nešto što vas treba razbuditi. Tako treba biti. Ali to je u isto vrijeme i jako oslobađajuće.

”Talenti” dolaze od Isusa – i sama riječ i ono što ta riječ znači. Riječ se nalazi u našem riječniku zbog Isusove usporedbe o talentima (Matej 25, 14-30). U usporedbi gospodar svakome sluzi povjerava neke talente kako bi ih uložili dok gospodara nema.

PROČITAJTE: 3 načina na koje možete otkriti darove koje vam je Bog podario

Onima koji slušaju Isusovu Riječ, talent označava ogromnu novčanu svotu. Ljudi koji su imali jedan talent smatrani su siromašnima. Oni koji su imali mnoge smatrani su bogatima. Ipak, ova usporedba nije o stjecanju novca. Ona je o korištenju darova i sposobnosti koje je svakome od nas Bog dao. Iz tog razloga engleska (a ni hrvatska) riječ ”talent” ne označava novac, već darove i sposobnosti. Kada kažemo da je netko talentiran mi pritom ne mislimo da je on bogat već da je darovit.

Talenti su darovi milosti

Prvu stvar koju možemo opaziti u vezi slugu u Isusovoj usporedbi jest to da su talenti njima dati. „Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti“. (Matej 25, 15) Gospodar nije imao obavezu ništa im dati. Svaki sluga koji je dobio talent dobio ga je po milosti.

Ovo nam govori jednostavnu stvar: nitko od nas se ne treba hvaliti svojim talentima. Što je istina o dobivanju Radosne Vijesti i o dobivanju talenata: „Ta tko tebi daje prednost? Što imaš da nisi primio? Ako si primio, što se hvastaš kao da nisi primio“? (1. Korinćanima 4, 7)

Isus u Mateju 25, 15 govori jednu jasnu stvar. „On je dao svakome talente po njegovoj sposobnosti“. U engleskom jeziku to može biti malo zbunjujuće s obzirom da talenti i sposobnosti mogu biti istoznačnice. To može zvučati kao da Isus govori da Bog daje talente s obzirom na naše sposobnosti. Ipak, u grčkom jeziku značenje je jasnije. Riječ koja označava talente je ”dunamis” koja najbliže odgovara riječima ”snaga” ili ”mogućnosti”.

Ono što Isus ovdje govori jest to da Bog milostivo daje svojim slugama određene vještine i količin snage kako bi ih oni mogli koristiti. Bog nam daje određene sposobnosti i određene mogućnosti.

Talenti su vrijedni

Druga stvar koja se može opaziti u vezi odabira talenata jest metafora za sposobnosti koje nam Bog povjerava gdje Isus jasno govori kako Bog cijeni darove koje nam daje.

Gotovo je nemoguće pretvoriti vrijednost novca iz prvog stoljeća u moderne valute. Ali kako bismo bolje shvatili tadašnju kupovnu moć, neki učenjaci su došli do zaključka da je jedan talent vjerojatno vrijedio oko 600 000 američkih dolara.

Ako tu vrijednost uzmemo radi pojašnjavanja i vratimo se na sluge iz Isusove usporebe onda bi prvi sluga koji je dobio 5 talenata dobio 3 000 000 USD, drugi koji je dobio 2 talenta bi dobio 1200 000 USD, a treći sluga 600 000 USD. Može se pretpostaviti da je sluga sa manje talenata zavidio slugama koje su imale više. Ipak, u stvarnosti, vrijednost koju je dobio svaki sluga je bila jako velika.

Ovo nama govori još jednu stvar: nikada ne smijemo potcjenjivati ono što smo dobili. Nekima je dato više, nekima manje, ali svakome je dato puno. A Isus nam govori „A koji ga ne zna i radi što zaslužuje kaznu, dobit će malo udaraca. Kojemu je mnogo dano, od njega će se mnogo tražiti; kojemu je mnogo povjereno, od njega će se još više iskati“. (Luka 12, 48)

PROČITAJTE: Kako razlikovati prirodne talente od duhovnih darova?

Iz tog razloga je gospodar bio toliko ljut na slugu kada je vidio da on sa svojim talentom nije učinio ništa (Matej 25, 26-27). Za svoju neodolučnost sluga je krivio gopsodarevu osobnost (Matej 25, 24-25). Ipak, gospodar je vidio kroz ono što sluga govori i rekao sluzi ono što on jest: opak i lijen. (Matej 25, 26)

Ovo su riječi koje mi nikada ne želimo čuti od Gospodara. Ova usporedba bi u nama trebala stvoriti prirodan strah od Boga i ponukati nas da se pitamo što mi činimo s milošću koja nam je dana.

Milost je darovana tebi

Pavao je volio sintagmu „darovana milost“. On ju je koristio i kada je govorio za sebe:

– „Po milosti koja je meni darovana govorim ovdje među vama…“ (Rimljanima 12, 3). Ovdje Pavao prepoznaje da mu je Bog dao jedinstveni autoritet kao apostolu.

„Po milosti Božjoj koja mi je dana ja kao mudri graditelj postavih temelj…“ (1. Korinćanima 3, 10). Bog je Pavlu dao jedinstvene sposobnosti (talente) kako bi došao do što većeg broja ljudi, ”posijao” crkve i utemeljio temelj kršćanstva.

„Ali po milosti Božjoj jesam, što jesam, i milost njegova prema meni nije bila prazna…“ (1. Korinćanima 15, 10). Bog mu je povjerio i jedinstvene mogućnosti (dunamis) kako bi pokazivao svoj jedinstveni autoritet i kako bi upotrijebio svoje jedinstvene sposobnosti.

On je ovu sintagmu koristio i u vezi nas:

„A imamo različite darove po milosti, koja nam je dana: ako proročanstvo, neka bude po mjeri vjere“. (Rimljanima 12, 6)

„A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao. (Efežanima 4, 7)

PROČITAJTE: Koji su darovi Duha Svetoga?

Oslobađajuće i razbuđujuće

Svatko od nas se treba zapitati: što je ono što mi činimo sa svojim darovima i s milošću koju nam je Bog dao? Ovo pitanje je u isto vrijeme i oslobađajuće i razbuđujuće.

Razbuđujuće je zbog toga što smo svjesni svoje sebičnosti, zbog toga što znamo da smo skloni da se zbog naše grešne prirode ponašamo kao bezvrijedni sluge koji zanemaruju svoj položaj upravitelja. Ali čak i ta razbuđujuća misao je milost zbog toga što nas ona može ”protresti” iz naše egocentričnosti i motivirati nas da budemo marljiviji.

Pitanje je isto tako i oslobađajuće i to barem zbog 2 razloga: 1) Bog nas oprema svime što nam je potrebno; i našim talentima i našom snagom kako bismo mogli upravljati i našim mogućnostima i našim sposobnostima. 2) Shvaćanje ovoga nas oslobađa od toga da se uspoređujemo s drugima. Možemo biti slobodni i ne moramo više zavidjeti slugama za koje mislimo da imaju bolje sposobnosti od nas. Isto tako, možemo biti slobodni i od osuđivanja slugu za koje mislimo da su manje talentirani ili da imaju manje sposobnosti od nas. Bog je taj koji daje i talente i snagu, a svakoga od nas drži odgovorne za milost koju nam je dao.

I vama su darovani talenti koje Bog jako cijeni. Što vi činite s njima? Neka vas ovo pitanje i probudi i oslobodi. Jer svakome sluzi koji bude vjeran s talentima koje mu Gospodar povjeri, Gospodar će mu reći: „Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga“. (Matej 25, 23) A to je ono što želimo čuti.

Svoje talente dobro koristite, za slavu.

Autor: Jon Bloom; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org