Jesu li učenici ukrali tijelo

Ako su učenici ukrali Isusovo tijelo, zašto su gubili vrijeme na skidanje povoja i slaganje rupca za glavu? Zašto bi učenici htjeli ukrasti tijelo?

“Ovi se sastaše sa starješinama i održaše vijećanje te dadoše vojnicima velik novac govoreći: ‘Recite: Noću, dok smo mi spavali, dođoše njegovi učenici i ukradoše ga.'” (Matej 28,12-13)

Tek što je Gospodin Isus uskrsnuo od mrtvih, njegovi su neprijatelji počeli smišljati alibi kako bi otklonili pomisao da se radilo o čudu. Najbolja laž koju su u to vrijeme mogli smisliti bila je ta da su učenici došli noću i ukrali tijelo. (Teorija o nesvijesti koja predlaže da Isus zapravo nije umro, nego da se samo onesvijestio, javila se tek stoljećima kasnije.)

Nažalost po teoriju o krađi tijela, kao i po sve druge teorije, više je bilo pitanja koja su one otvorile, nego na koja su dale odgovore. Pogledajmo nekoliko primjera.

Zašto svećenički glavari i starješine nisu istražili izvorni izvještaj stražara o praznom grobu? Prihvatili su ga kao istinitog i požurili pronaći objašnjenje o tome kako se sve dogodilo.

Zašto su vojnici spavali kada su trebali biti na straži? U Rimu je za spavanje na dužnosti slijedila smrtna kazna. A njima je ipak bilo obećano da će ih poštedjeti kazne. Zašto?

Kako su svi vojnici mogli zaspati u isto vrijeme? Treba biti lakovjeran da se pomisli kako su svi riskirali smrt radi sna.

Kako su učenici mogli odmaknuti kamen, a da ne probude stražare? Kamen je bio velik i nije se mogao nečujno pomaknuti.

Kako su učenici uopće mogli pomaknuti kamen? Na tipičnom grobu iz Herodova doba kamen se valjalo dok ne bi upao u niži žlijeb. Lakše je bilo takav grob zapečatiti, nego ga otvoriti. Osim toga, grob je bio “osiguran” na način kako su to rimske vlasti znale učiniti.

Je li vjerojatno da bi učenici, koji su neposredno prije toga bili toliko prestrašeni i bježeći spašavali živote, imali dovoljno hrabrosti suočiti se s rimskom stražom i pokrasti grob? Oni bi znali da se ovakav prekršaj kažnjava strogom kaznom.

Ako su svi vojnici spavali, kako su znali da su učenici ukrali tijelo?

Ako su učenici ukrali tijelo, zašto su gubili vrijeme na skidanje povoja i slaganje rupca za glavu? (Luka 24,12; Ivan 20,6-7). Zašto bi učenici htjeli ukrasti tijelo?

Nisu za to imali razloga. Zapravo bili su iznenađeni i u nevjerici kada su saznali da je uskrsnuo.

I konačno, bi li učenici, pošteni kakvi su bili, išli i propovijedali uskrsnuće uz veliki osobni rizik da su znali da je sve to laž? Paul Little rekao je: “Ljudi ne umiru za ono što znaju da je laž.” Oni su iskreno vjerovali da je Isus uskrsnuo. Gospodin je uskrsnuo! Uistinu je uskrsnuo!

Autor: William MacDonald