NaslovnicaDuhovnostŠto je Jezabelin duh i kako djeluje?

Što je Jezabelin duh i kako djeluje?

Jezabelin duh je drugačiji od mnogih vrsta zlih duhova iz Sotoninog kraljevstva. Radi se o vrsti zlog duha koji je inteligentniji, lukaviji i opakiji od mnogih drugih.

Nakon Sotoninog pada na Zemlju, s ostalim anđelima koji su odlučili tada slijediti Lucifera, na Zemlji su počeli biti prisutni zli duhovi. Ovisno o vrsti, zli duhovi znaju se manifestirati na različite načine. Jedan od takvih duhova jest i Jezebelin duh, o kojem ćemo nešto više reći u nastavku ovoga članka.

Jezebelin duh kao jedan od najopasnijih i najlukavijih Sotoninih duhova

Jedan od najgorih i najopakijih duhova iz Sotoninog kraljevstva svakako je Jezebelin duh. Ovaj duh je kroz povijest čovječanstva bio odgovoran za mnoge zle stvari koje su se događale, kao što raspadi brakova, raspadi crkava, razdori među kršćanima, razdori među crkvama, itd. Ako ste se i sami susreli s ovom vrstom zlog duha, onda će vam ono o čemu ćemo govoriti u nastavku članka biti itekako poznato. 

Što jest Jezebelin duh – podrijetlo imena?

Jezebelin duh je jedan od zlih duhova. Ako je ovo jedan od duhova i ako je Jezebelin duh jedna od vrsta duhova, to logično znači da postoje i druge vrste duhova, kao i to da postoje mnogi drugi zli duhovi. 

Jezebelin duh je svoj naziv dobio od kraljice Jezabele ili Izabele, o kojoj čitamo u 1. Kraljevima. Kraljica Izabela vladala je s kraljem Ahabom i tijekom svoje vladavine okrutno je postupala i čak je ubijala mnoge Božje proroke. Toliko je bila okrutna i opasna da se čak i prorok Ilija uplašio nje i da je pobjegao u špilju. 

Zli duhovi imaju različita imena, ovisno o njihovoj ”namjeni”. Nešto više možete pročitati ako kliknete na sljedeću poveznicu. Kako to da demoni imaju imena? Iz jednostavnog razloga. Demoni su, prije svoje pobune protiv Boga, bili anđeli koji su služili Bogu, što znači da je Bog svakome od tih anđela nadjenuo ime. No nakon pobune i izbacivanja iz raja, svaki od demona poprimio je svoje novo, demonsko ime, ovisno o tome za koji segment ljudskog života je demon bio povezan. Tako danas imamo na primjer zle duhove ubojstva, zle duhove mržnje, gnjeva, ljubomore, itd. Na primjer zli duh mržnje željet će čovjekovo srce ispuniti mržnjom prema drugom čovjeku.

Zao duh ljubomore željet će čovjeka ispuniti ljubomorom. No Jezabelin duh je drugačiji od mnogih vrsta zlih duhova iz Sotoninog kraljevstva. Radi se o vrsti zlog duha koji je inteligentniji, lukaviji i opakiji od mnogih drugih. Možemo reći da je Jezabelin duh jedan od visoko-pozicioniranih duhova u Sotoninom kraljevstvu. (Matej 12, 43)

Jedna stvar koja je simptomatična kod svakog demona jest da djeluje na manje-više iste načine. Na primjer, zao duh gnjeva željet će čovjeka ispuniti gnjevom. Jezabelin duh isto tako djeluje na iste načine, no razlika je u tome što ovaj duh djeluje na više načina od mnogih drugih zlih duhova, što je razlog zbog čega je teže detektirati i obračunati se s ovim demonom, nego na primjer s demonom bluda. Ovdje leži najveća opasnost s duhom Jezabele.

S obzirom na to da ovaj duh djeluje na više načina, to znači da je duh daleko više destruktivniji od ostalih duhova i ako se ne obračunamo s ovim duhom, on može razoriti obitelji, brakove, zajednice vjernika i naravno osobe koje demon opsjeda i zaposjedne. 

VIDI OVO: 9 tipičnih aktivnosti demona: Evo što rade ljudima!

Obilježja Jebelinog duha

Ovo su neka od obilježja Jezebelinog duha kao i ono što ovaj duh najviše mrzi: 

 • Jezebelin duh u osobi želi razviti čisto, nemilosrdno zlo i mržnju.
 • Ovaj duh odlikuje se iznimnom podlošću i lukavošću.
 • Duh kod čovjeka izaziva iznimne količine ponosa.
 • Čovjek pod utjecajem ovoga duha ponašat će se iznimno zavodnički i lascivno.
 • Duh je sam po sebi vrlo egocentričan i narcisoidan.
 • Uvijek će nastojati biti u središtu pozornosti.
 • Čovjek pod utjecajem ovog duha bit će vrlo osuđujuće nastrojen, kritičan, željet će omalovažavati i ponižavati.
 • Čovjek pod utjecajem ovog duha bit će iznimno zahtjevan i sklon manipulacijama.
 • Čovjek pod utjecajem ovog duha bit će hladan, nemilosrdan, lukav i proračunat.
 • Duh također posjeduje osobine borbenosti, što znači da će osoba pod njegovim utjecajem biti iznimno svadljive prirode, spremna za borbu (tjelesnu pa čak i na rat).
 • Ovaj je duh iznimno dobar u laganju i varanju.
 • Ovaj duh ne podnosi nikakvu vrstu konstruktivne kritike.
 • Mrzi sve proroke, molitve i sve što ima veze s duhovnim ratovanjem.
 • Bit će sposoban davati lažna proročanstva, vizije i snove.

Bog je jedina zaštita 

Bez obzira na djelovanje zlih duhova, ono što je najvažnije jest da smo mi, ako smo povjerovali u Krista, postali članovi Božje obitelji, što znači da smo unutar Božje zaštite.

Kao što kaže Psalam 23, 4: „Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.“ Bez obzira na ono kroz što prolazimo, Bog je u svojoj Riječi obećao da će uvijek biti s nama: „Ali u svemu ovome pobjeđujemo zbog onoga, koji nas je ljubio. Jer sam uvjeren, da ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sila, ni visina, ni dubina, ni drugo kakvo stvorenje ne može nas rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.“ (Rimljanima 8, 37-39)

Kao što nas uči Efežanima 6, 10-18: „Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju. Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete.“ 

Bog nas nikada neće ostaviti niti će nas prepustiti zlim silama. Uvijek je s nama i uvijek će biti s nama, sve do završetka svijeta. Na nama je da se trudimo biti što je bliže moguće Bogu, što činimo kroz molitvu, čitanje Božje Riječi i kroz održavanje zajedništva s ostalom braćom i sestrama vjernicima. 

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare