NaslovnicaDuhovnostKad učiniš zavjet Bogu, ne oklijevaj izvršiti ga!

Kad učiniš zavjet Bogu, ne oklijevaj izvršiti ga!

Kad učiniš zavjet Bogu, ne oklijevaj izvršiti ga, jer njemu nisu mili bezumnici. Što si zavjetovao, izvrši!" (Propovjednik 5,4)

Svi znamo za čovjeka koji se zavjetuje Bogu kad se zatekne u nezgodnoj situaciji. On obećava da će se u njega pouzdati, ljubiti ga i služiti mu zauvijek ako ga Bog spasi. Ali kad kriza prođe, zaboravlja sve na što se zavjetovao i nastavlja živjeti starim životom.

Kakvo mjesto zauzimaju zavjeti u životu kršćanina i kakve smjernice nalazimo u Božjoj riječi na tu temu?

U prvom redu nije potrebno činiti zavjete. Nikakva nas zapovijed na to ne obvezuje, nego su oni općenito dragovoljna obećanja dana Gospodinu u znak zahvalnosti za njegovu blagonaklonost. Tako čitamo u Ponovljenom zakonu 23,22: “No ako se uzdržiš od zavjetovanja, neće ti biti grijeh.”

Kao drugo, trebamo biti oprezni da ne činimo brzoplete zavjete, tj. zavjete koje nećemo biti u stanju izvršiti ili koje ćemo kasnije zažaliti. Salomon nas upozorava: “Ne nagli ustima svojim i neka se srce tvoje ne požuri izraziti riječ pred Bogom; jer Bog je na nebu, a ti si na zemlji – stoga neka bude malo riječi tvojih” (Propovjednik 5,2).

Bolje je ne učiniti zavjet nego učiniti, a ne izvršiti

Ali ako se već zavjetujemo, moramo paziti da zavjet izvršimo. “Ako koji čovjek učini zavjet Gospodu ili prisegom zaprisegne vezavši svezom dušu svoju, neka ne krši svoju riječ; neka izvrši sve što je iz njegovih usta izašlo” (Brojevi 30,2). “Kad zavjetuješ zavjet Gospodu, Bogu svojemu, ne oklijevaj ispuniti ga, jer Gospod, Bog tvoj, zacijelo će ga tražiti od tebe; i bio bi ti grijeh” (Ponovljeni zakon 23,21).

Bolje je ne učiniti zavjet nego učiniti, a ne izvršiti. “Bolje da ne zavjetuješ negoli da zavjetuješ, a ne izvršiš” (Propovjednik 5,5).

Postoje iznimni slučajevi kad bi bilo bolje prekršiti zavjet nego ostati u njemu. Prije svojega obraćenja čovjek je mogao učiniti zavjete u lažnoj religiji ili tajnom bratskom redu. Ako bi izvršenje tih zavjeta bilo protivno Božjoj riječi, tada treba poslušati Pismo, čak i pod cijenu kršenja zavjeta. Ako su učinjeni zavjeti jednostavno obvezivali na neodavanje određenih tajna, tada čovjek o njima može do kraja života šutjeti, čak i onda nakon što je raskinuo veze s tim redom.

Zavjet koji se danas možda najčešće krši bračni je zavjet. Uzvišena obećanja dana u Božjoj prisutnosti gaze se kao da nemaju veliku važnost. Ali Božji pravorijek ostaje: “Gospod, Bog tvoj, zacijelo će ga tražiti od tebe; i bio bi ti grijeh” (Ponovljeni zakon 23,21).

Autor: William MacDonald