Kada će završiti pandemija koronavirusa? Evo što predviđaju stručnjaci

Na pitanje kada će konačno završiti pandemija koronavirusa, stručnjaci odgovaraju da neće biti jednostavno doći do kraja krize.

Andrej Trampuž, slovenski liječnik i infektolog, te šef odjela za infektologiju i septičku kirurgiju u bolnici Charité u Berlinu, za slovenske medije dao je određene prognoze i simulacije o razvoju pandemije koronavirusa u Europi, uz ocjenu da vrhunac epidemije nije tako blizu.

U razgovoru za Slovensku televiziju, on je kazao da vrh epidemije u Njemačkoj vjerojatno neće uslijediti prije sljedeće dva tjedna, a da još ovaj tjedan očekuje bitno povećanje novih zaraza, ali i onih oboljelih koji će trebati intenzivno liječenje, prenose slovenski mediji.

Projekcije budućeg razvoja situacije su nužne, a u Chariteu su, kaže, napravili simulacije i za Njemačku i za Sloveniju koje pokazuju da bi se broj teže oboljelih mogao dramatično povećati.

VIDI OVO: 5 moćnih molitvi za mir usred pandemije koronavirusa

Ako je danas u Sloveniji 480 potvrđenih slučajeva, onda bi ih za deset dana moglo biti 5.090, a kroz 14 dana 14.500, kazao je da to pokazuje projekcija koja kako kaže dopušta neka odstupanja, ali na te dramatične brojke ipak treba računati.

Ako se za pretpostavku uzme da će deset posto oboljelih trebati liječenje na intenzivnim odjelima, onda bi to značilo da će intenzivno liječenje s takvim tempom širenja zaraze trebati za desetak dana oko 500 pacijenata, a kroz 14 dana čak 1450, upozorio je doktor Trampuž, prenosi Tportal.

Svi pacijenti na intenzivnoj njezi inače ne trebaju nužno respirator, no takva bi situacija dramatično premašila sadašnje bolničke kapacitete, upozorava Trampuž.

Pandemija koronavirusa bi mogla trajati 18 mjeseci

Aljzazeera je objavila predviđanja bivše službenice američkog Ministarstva unutrašnje sigurnosti Juliette Kayyem koja piše kako očekuje da će se aktualna kriza, koja je bacila sjenu na različite aspekte života ljudi, produžiti.

U članku koji je objavio The Atlantic pod naslovom “Kriza bi mogla trajati 18 mjeseci. Pripremite se” Kayyem kaže da se uvođenje “masovnih karantena i zatvaranje gradova odvijalo vrlo brzo”.

VIDI OVO: Simptomi koronavirusa iz dan u dan: Evo što zaraženi mogu očekivati

U nekim slučajevima sve se dogodilo u samo nekoliko dana, poput primjera Kalifornije, gdje je u četvrtak izdana naredba da svi građani ostanu kod kuće do daljnjeg. Naglašava da neće biti jednostavno doći do kraja krize, a da brzina donošenja odluke o karantenu i zatvaranju govori da se to neće dogoditi u skorije vrijeme.

Kad je riječ o završetku pandemije, Kayyem kaže da, prema standardima u vezi s javnim zdravljem, pandemija koronavirusa neće prestati još 18 mjeseci. Svoj stav potkrepljuje time da bi jedino rješenje za trenutnu krizu moglo biti cjepivo protiv smrtonosnog virusa, ali da to iziskuje određeno vrijeme.

NAJNOVIJE!