5 moćnih molitvi za mir usred pandemije

U nemirnim vremenima, kao što je pandemija, svoj mir možemo pronaći u Gospodinu. On je jedini Onaj koji može učinkovito spriječiti zaraznu pandemiju straha. 

Ipak, živimo u palom svijetu, koji nas drži u strahu od jedne krize do iduće. Izgleda kao da se svakoga jutra probudimo s novom opasnošću: pandemijom virusa, novim oblikom gripe, ebolom, recesijom, potresima, tornadima, tsunamijem, poplavama, požarima i drugim prirodnim katastrofama, čak i prijetnjama da će nas druge države napasti. Postoje i naše vlastite financijske, tjelesne, odnosne, zdravstvene i osobne krize, koje nas često uhvate iznenada i pobude strah u našim srcima. Osjećamo se bespomoćno dok se događaji vrte izvan naše kontrole. 

Strah je poziv na davanje povjerenja Gospodinu

Strah je snažan ljudski osjećaj, koji može uzrokovati da neprikladno reagiramo ili nas može motivirati na poduzimanje pozitivnih akcija. Strah ima sposobnost paralizirati nas od poduzimanja bilo kakvih akcija. 

VIDI OVO: 10 Božjih odgovora na strah

Strah nas čak može spriječiti da se okrenemo Bogu, našem Spasitelju, koji zna svaku osobnu i svjetsku katastrofu s kojom se susrećemo. Njegova bezvremenska Riječ, Biblija, sadrži sve odgovore i lijekove kako da budemo mirni, staloženi i sabrani. 

Bog nas uvjerava: „Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“. (Izaija 41, 10) 

Želimo vjerovati Bogu, no postoje razdoblja kada mir ”bježi” od nas. Zabrinuti smo i tjeskobni. Ne želimo biti hrabri ovaj put. Tada nas Bog podsjeća: „Zapovijedam ti dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se, jer Gospod, Bog tvoj, s tobom je u svemu, Što poduzmeš“. (Jošua 1, 9) 

Hrabrost je strah koji moli i zaziva Boga. 

Evo pet moćnih molitvi za pandemiju, koje će nam pomoći da u vjeri prijeđemo iz panike u mir. 

1. Predajte svoje brige Gospodinu

Gospodine, znam da je sotona stvorio duh straha, tjeskobe, sumnje i brige kako bi mučio i zarobio moj um i ukrao od mene radost, mir i san. Kada me usred noći probude ”što ako” pitanja, pomozi mi da odbacim sotonu i prisjetim se 1. Petrove 5, 7, gdje Ti kažeš da je unutrašnji mir jednostavan kao odlaganje svih mojih tjeskoba na Tebe, jer Ti brineš za mene. 

Tješi me to što Ti vidiš dubine moga srca i unutrašnjost moga uma, gdje boravi nezdravi strah. Ti već znaš što me muči, no želiš da svoje probleme podijelim s Tobom, kako bih otpustio/la čvrsti stisak kojima oni drže moje osjećaje i misli. 

Oče, vjerujem kako Ti ne želiš da potratim ijedan trenutak moga života bojeći se. Molim Te umiri moje uzrujano srce, ispuni moj uznemireni um nadom, a moj duh mirom. Uvjeri me kako niti jedno oružje koje je stvoreno protiv mene neće opstati te da Ti imaš plan i svrhu za mene u razdoblju ovih nevolja. Pokaži mi Tvoje načine i podari mi hrabrost da slijedim gdje Ti vodiš. Amen. 

VIDI OVO: 3 savjeta za borbu protiv vlastitih strahova

Izaija 26, 3: „Čvrsta je svijest njegova i trajno ćeš mu spasenje dati, jer se uzda u tebe“. 

Psalam 27, 1: „Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim“? 

Ivan 16, 33: „Ovo vam rekoh, da u meni mir imate. U svijetu imate tjeskobu; ali se radujte: Ja sam nadvladao svijet“. 

2. Vjerujte da Bog čuje vaše molitve

Gospodine, rastužuje me to što toliki broj ljudi ne razumije moć molitve i što se čak izruguju meni, zbog toga što svoje brige predajem Tebi u molitvi. Stoga, molim najprije za one koji ne vjeruju u Tebe. Gdje počiva njihova nada? 

Priznajem Ti, ponekad mi djeluješ tiho kada očajnički želim nešto čuti od Tebe. Muka je čekati na Tebe, no ipak čekam jer znam da moje molitve nisu uzalud. Ne znam hoće li najnovija kriza zahvatiti moju obitelj ili mene, no Ti si svemogući Bog, stoga molim da nas poštediš. 

No ako bolest zahvati bilo koga od mojih voljenih, molim Te utješi ih svojim iscjeliteljskim dodirom. Ponekad nam naši vlastiti rizici donose rizik. Stoga Gospodine, molim za to da svi budemo mudri u našim djelima i interakcijama. 

Mogu ostati u savršenome miru, jer svoju budućnost polažem u Tvoje sposobne ruke. Amen. 

VIDI OVO: 11 istina iz Psalma 91 koje mogu slomiti svaki strah

Tužaljke 3, 57: „Bio si blizu mene, kad sam te zvao, rekao si: “Ne boj se”“! 

Mudre izreke 3, 5-6: „Uzdaj se u Gospodina svim srcem! Na svoju razboritost ne oslanjaj se! Misli na njega na svim putovima svojim; i on će ti ravnati staze“. 

Psalam 91, 1-2: „Onaj koji stanuje u zaštiti Svevišnjega, koji boravi u sjeni Svemoćnoga. Govorit ću ovako Gospodu: “Ti si utočište moje i branik moj, Bog moj, l kojega se uzdam”“! 

3. Molite s očekivanjem i predosjećajem

Gospodine, dok molim s pouzdanjem i velikim očekivanjem, predosjećam Tvoje milosrdne odgovore na moje molitve. Kada se prisjetim Tvoje vjernosti svim naraštajima, uzbuđenje i želja zamjenjuju brigu i obeshrabrenje. 

Molim Te podsjeti me na to da sumnja i vjera ne mogu zajedno postojati u mome srcu. Ako sumnjam ili sam tjeskobna, moj štit vjere je pao. Bože, znam da Ti vidiš sve, a da ja mogu samo vidjeti malene, iskrivljene djeliće vlastite zbunjenosti i perspektive. Shvaćam da vjera ne znači da neće biti podbačaja ili teških razdoblja, no ako želim da se tvoje moći pokažu, onda u molitvi trebam vjerovati da ćeš učiniti na Zemlji kako je na nebesima. Molim za čudo Tvog stvaranja. 

Tvoj odgovor nije uvijek ono što želim čuti ili mogućnost za koju sam se nadala, no kakav god da jest, uvijek ću Te slaviti, jer bez obzira na rezultat, moja vječnost je s Tobom. Hvala Ti Gospodine, na Tvome Sinu, Isusu Kristu, koji je izdržao brutalnost na križu radi pobjede nad našim grijesima i bolestima. Uzimam tu pobjedu za svoj život i za moje voljene. Amen. 

VIDI OVO: Isusove riječi koje nas mogu osloboditi od straha i brige

Jakovljeva 1, 6: „Ali neka traži s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu“. 

Hebrejima 11, 1: „A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo“. 

Psalam 46, 10: „Prestanite i spoznajte, da sam ja Bog! Slavit će me među narodima i uzvisivati na zemlji“. 

4. Ostanite mudri i pronicljivi

Gospodine, želim očajnički Tvoju Riječ položiti u svoje srce, no okružuje me tsunami negativnosti i straha. Moje misli bježe prema najgorim mogućim scenarijima. Potreban mi je Tvoj uvid kako bih mogla pravilno razdvajati istinite činjenice od prenaglašene histerije. Molim Duha Svetoga za vodstvo u filtriranju onoga što bih trebala izbjegavati slušati ili razmatrati. Gospodine, napoji me pronicljivošću i mudrošću. Podari mi jasnoću uma i srca. 

Zaštiti moja usta kako ne bih širila tračeve i glasine, kojima bih uzrujala druge. Pomozi mi da prikazujem ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrotu, vjernost, nježnost i samokontrolu. Poput apostola Pavla, neka naučim tajnu zadovoljstva u svakoj okolnosti, znajući da sve mogu učiniti u Tebi, koji mi daješ snagu i ispunjavaš moje želje. Slava Tebi Gospodine, amen

VIDI OVO: Je li strah u ljudima znak da Isus uskoro dolazi?

Mudre izreke 1, 5: „Čuje li ih mudrac, u znanju će porasti; razum će sebi steći životnu mudrost“. 

Jakovljeva 1, 5: „Ako li kojemu od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga, koji daje svima obilato, i ne kori, i dat će mu se“. 

Rimljanima 8, 5-6: „Jer koji su po tijelu, tjelesno misle, a koji su po Duhu, duhovno misle. Jer mudrost tijela smrt je, a mudrost Duha život je i mir“. 

5. Tražite prilike da tješite druge

Gospodine, nećemo živjeti u savršenom svijetu sve dok se ne pridružimo Tebi u raju. Ova trenutna situacija neće biti posljednja kriza za mene na ovome svijetu. Ne mogu pobjeći, obrisati, nadmudriti ili nadživjeti nevolju. Ona ima načine kako da se pojavi, čak i u dobrim i prosperitetnim razdobljima u kulturi, mome životu i u životima mojih bližnjih. 

Gospodine, utišaj moje razbjesnjele osjećaje kako bih mogla biti svjetionik iscjeliteljske ljubavi i mira za one u mojoj sferi utjecaja, koji su preplavljeni panikom i strahom. Molim Te pomozi mi da upamtit Ivanovo 14, 1 i da to podijelim s drugima koji me pitaju odakle potječe moj mir: „Neka se ne plaši srce vaše! Vjerujte u Boga, i u mene vjerujte“! To su riječi koje je Tvoj Sin izgovorio svojim učenicima kako bi ih utješio i one daju meni utjehu kada ne znam kako priča završava. 

VIDI OVO: Od panike do molitve: Kada smo u nevolji, to trebamo činiti!

Upotrijebi me Gospodine kao svoju učenicu, kako bi donio iscjeljenje ranjenom svijetu. Volim Te Gospodine. Amen. 

1. Ivanova 4, 18: „Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi. 

Filipljanima 4, 4-7: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“. 

Prihvatimo ove podsjetnike dok se krećemo kroz svijet nepoznatog. 

Tražite mir, ne nemir  

Senzacionalistička izvještavanja u vezi pandemije čine nas nervoznima, uplašenima i pod stresom, zbog toga što se vijesti koje govore o strahu prodaju. Medijski stvorena ili politički motivirana panika stvorit će više straha od pandemije i posljedica nego izvor krize. Ostanite u tijeku s važnim vijestima koje se mogu odnositi osobno na vas, no nemojte se preplaviti čitanjem svega što piše na internetu. 

Poduzimanje preporučenih i razumnih koraka kako biste zaštitili sebe i svoje voljene pružit će vam osjećaj kontrole, koji će vam pomoći u borbi s nesigurnošću. Promišljeno nastavite sa svojim uobičajenim aktivnostima koje vam obično donose radost. Zdravi mehanizmi suočavanja poput tjelovježbe, odmora, pravilne prehrane, čitanje Biblije, povezanosti sa bližnjima i obitelji, slušanje glazbe slavljenja mogu smiriti nadražene živce. Ako imate medicinski problem tjeskobe, kontaktirajte liječnika. 

VIDI OVO: Kako nadvladati napade panike i straha? Ova molitva vam može pomoći!

„Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu“! (Filipljanima 4, 8) 

Autorica: Janet Thompson; Izvor: Ibelieve.com