Kada počinje Advent 2023.?

Advent 2023. počinje u nedjelju, 3. prosinca, i traje do nedjelje, 24. prosinca na Badnjak. Prve nedjelje Adventa se pali prva svijeća od ukupno četiri svijeće.

Inače, advent ili došašće je vrijeme pripreme i iščekivanja rođenja Isusa Krista, koje se slavi 25. prosinca. Počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava prvim slavljem Božića (polnoćkom) na Badnjak. Svake godine, advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca.

Tijekom Adventa, kršćani se duhovno pripremaju za dolazak Spasitelja, uglavnom moleći, posteći i čineći dobra djela.

Mnogi običaji i tradicije obilježavaju ovo razdoblje, kao što su postavljanje paljenje adventskih svijeća, postavljanje adventskih vijenaca i jaslica, pjevanje božićnih pjesama i darivanje siromašnih.

VIDI OVO: Adventski vijenac: Kako je nastao i što simbolizira?

U Hrvatskoj, advent je također vrijeme veselja i slavlja, posebno u glavnom gradu Zagrebu, koji je više puta proglašen najboljom europskom adventskom destinacijom.

Posjetitelji Zagreba mogu uživati u raznim događanjima, poput koncerata, izložbi, sajmova, klizališta i gastronomske ponude. Glavne atrakcije su Trg bana Jelačića, Zrinjevac, Tomislavac, Gornji grad i Europski trg, gdje se nalaze drvene kućice koje prodaju rukotvorine, pečene kestene i kuhano vino.

Advent nije zabava, nego prije svega prilika da se približimo Bogu i bližnjima, osjetimo radost i mir koji nam donosi Isusovo rođenje, te da Mu zahvalimo na svim blagoslovima koje smo primili od Njega. Ono je isto tako radosno iščekivanje i priprema za Njegov drugi dolazak k nama.

NAJNOVIJE!