Kada se netko krene svađati s vama, kršćanski je ovako reagirati

Kako kršćani trebaju reagirati kada se netko počne svađati s njima? U Bibliji postoji dobar savjet: „Ne odgovaraj bezumniku po njegovoj ludosti, da mu i sam ne postaneš jednak.“ (Mudre izreke 26, 4)

Kada je pojave sukobi, često se želimo suprotstaviti i braniti svoje stavove. Možda se čak osjećamo da opravdano krivimo druge.

Međutim, Jakov 1, 19 nam daje drukčiji savjet oko svađi i prijepora: „Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu.“ Drugim riječima, više ćemo toga postići tihim i mirnim pristupom situaciji. Biblija nam isto tako preporučuje da se…

Molimo. Prvo, Gospodina trebamo zamoliti da čuva naša usta i da nam podari prave riječi (Luka 12, 12). Isto tako bismo trebali tražiti da možemo razaznati korijen problema i slučajeve kada je krivnja naša.

Gledamo božanskom perspektivom. Naš Gospodin koji je vladar svaku situaciju upravlja nama na korist kao vjernicima (Rimljanima 8, 28). On koristi teške situacije da bi nas poučio, ali nam dopušta i da oponašamo Krista svojim djelima.

VIDI OVO: Kako vikanje utječe na djecu? Ovo bi trebao pročitati svaki roditelj!

Opraštamo. Čak i ako nas je netko povrijedio i započeo svađu trebamo im oprostiti. Isus je umro da bi oprao naše grijehe, a mi, zauzvrat, trebamo opraštati drugima. Zapravo, ako to ne napravimo, životi nam postanu opterećeni ogorčenjem i lošim vezama.

Reagiramo. Ako smo učinili nešto loše, moramo se ispričati i zatražiti oprost. Trebamo i biti zahvalni što je druga osoba s nama podijelila svoje brige. Trebamo uvažiti njihove osjećaje i pažljivo saslušati njihove komentare.

Kako vi reagirate u sukobu? Molite se za snagu da ostanete mirni i da učinite što je potrebno, čak i tijekom teških i emocionalnih situacija.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org

NAJNOVIJE!