Kada si u kušnji da odustaneš od nečega

Možda se danas suočavate s krizom i u napasti ste da odustanete.

Ovaj biblijski redak predstavlja dobar izazov onda kada si u kušnji da prebrzo i previše lako odustaneš od nečega.

“Ako s pješacima trčiš pa te izmore, kako ćeš se onda s konjima utrkivati? I kad te u mirnoj zemlji u kojoj se ti osjećaš sigurnim izmuče, kako ćeš se onda nositi s naplavcima jordanskim?” (Jeremija 12,5)

Ovaj redak predstavlja dobar izazov onda kada smo u kušnji da prebrzo i previše lako odustanemo. Ako se ne možemo nositi s manjim poteškoćama, kako možemo očekivati da ćemo se suočiti s velikima? Ako se svijamo pod neznatnim udarcima života, kako ćemo podnijeti udarce malja?

Ima kršćana koji se dure i mrgode jer ih je netko povrijedio. Drugi postanu rezignirani jer ih je netko kritizirao. Ima i onih koji zamjeraju što neka njima draga ideja nije naišla na odobravanje.

Ljudi s manjim tjelesnim oboljenjima često jauču kao ranjeni medvjed. Čovjek se pita što bi činili da boluju od neke teške bolesti. Ako se poslovni čovjek ne može nositi sa svakodnevnim problemima, malo je vjerojatno da će biti u stanju suočiti se s velikima.

Svima nam je potrebna određena doza nesentimentalnosti. Time ne mislimo da trebamo biti oštri ili neosjetljivi. Bolje rečeno, mislimo da trebamo biti u stanju savijati se s udarcima. Treba nam takva elastičnost koja će nas vratiti natrag i nastaviti nositi.

Možda se danas suočavate s krizom. Trenutno se ona pričinja monumentalnom. U napasti ste da odustanete. A ipak za godinu dana računajući od danas ona se uopće neće činiti važnom. Ovo je vrijeme kad zajedno s psalmistom treba reći: “Jer s tobom jurišam na četu protivničku, s Bogom svojim preskačem zidine” (Psalam 18,29).

Nepoznati pisac Poslanice Hebrejima onima koje izazva na izdržljivost iznosi interesantno zapažanje. On im govori: “Još se do krvi ne oduprijeste” (Hebrejima 12,4). Drugim riječima, niste platili konačnu cijenu – mučeništvo. Ako se kršćani slome zbog razbijene zdjele, izgubljene mačke, razočaranja u ljubavnoj vezi, što bi učinili da se suoče s mučeništvom?

Mnogi od nas odavno bismo bili odustali da smo dali mjesta svojim osjećajima. Ali u duhovnom vojevanju nema odustajanja. Podigneš se s tla, streseš prašinu i ideš dalje u bitku. Pobjeda u manjim okršajima pomoći će nam izvojevati veće bitke.

Autor: William MacDonald

NAJNOVIJE!