Naslovnica Život Kada ste povrijeđeni, odaberite oprost, a ne gorčinu

Kada ste povrijeđeni, odaberite oprost, a ne gorčinu

Svatko živ će biti povrijeđen, mnogo puta. Ponekad ćete biti namjerno povrijeđeni. Ponekad će vas netko slučajno povrijediti. Način na koji odgovarate na povrijeđenost će odrediti kako ona utječe na vas. 

Ako opraštate, onda možete prijeći preko povrede i pronaći sreću. Ako postanete ogorčeni, možete dopustiti da jedna povreda okalja cijeli vaš život. Shvatit ćete da je ogorčenost kao bumerang. Ona se uvijek vraća i vrijeđa vas više od bilo čega drugoga. 

Pavao, jedan od ranih kršćana, govori o tome koliko je ogorčenost destruktivna. U njegovom pismu crkvi u Efezu, on kaže: „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.” (Efežanima 4,31-32). 

VIDI OVO: 4 sigurna načina da uočite korijen gorčine u srcu

Što je protuotrov za ogorčenost? Oprost. Pavao vam kaže da slijedite Božji oprost koji vam je oprostio u Kristu. 

Postoji li netko protiv koga možda gajite ogorčenost? Bivši dečko ili djevojka? Poslodavac? Bivši supružnik? Roditelj ili dijete? Učitelj, susjed ili prijatelj? Neka Isus ispere ogorčenost iz vašeg sustava. Odaberite oprostiti toj osobi kao što Bog vama oprašta. Neka vas Bog oslobodi ogorčenosti i napravi mjesta za dobrotu i suosjećanje u vašim srcima. 

Kada je Isus učio svoje sljedbenike kako moliti, rekao im je da ovo kažu: „I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! ” (Matej 6,12). 

VIDI OVO: 4 koraka kako se riješiti ogorčenosti zbog uvreda drugih

To je doslovno kao reći: „Gospodine, oprosti Mi koliko ja opraštam drugima”. Visok je to standard. No ako ga slijedite, i opraštate ljudima na isti način na koji vi želite da se vama prašta, onda ćete držati ogorčenost daleko od vas. 

Možda ste duboko povrijeđeni. Možda mislite da je nemoguće oprostiti – možda i je nemoguće da sami oprostite. Zbog toga trebate Isusa Krista. 

Jedino moć Božja može zamijeniti mržnju s ljubavi i osloboditi vas ogorčenosti koja može izrasti iz duboke povrijeđenosti. 

Autor: Rick Warren; Izvor: Pastorrick.com

NAJNOVIJI ČLANCI