Što učiniti kada vam se ne da imati spolni odnos s vašim supružnikom?

Mnogi dođu u situaciju da im se jednostavno ne da imati spolni odnos sa supružnikom. Što možemo učiniti u takvim situacijama?

Jedna žena povukla me na stranu nakon završetka druženja, nakon čega mi je šapnula: „Jedan mali savjet: ako budeš osjećala da te tvoj muž iritira, to može biti zato što niste imali spolni odnos kroz duže vrijeme.“

Nisam mogla vjerovati da je ona bila dovoljno opuštena da mi ponudi ovaj savjet. Nismo bile bliske prijateljice. No isto tako sam mislila da je luda. Nisam mislila da će moći proći i jedan dan, a da moj suprug i ja nemamo odnose.

Poput mnogih kršćanskih djevojaka koje su bile odgojene unutar američke kampanje iz devedesetih, koja je proklamirala da se za pravu ljubav treba čekati, čvrsto sam odlučila ostati djevica sve do svoje prve bračne noći.

No isto tako sam mislila da će spolni odnosi biti ugodan i svakodnevan dio bračnog života. Ako su mnogi govorili da je seks iskustvo za koje se isplati čekati, onda on mora biti nešto odlično.

Bila sam u pravu i u krivu. Seks u braku je lijep. No to je nešto daleko kompliciranije nego što sam prvotno mislila.

Ako Bog kaže da je seks dobar, zašto je onda toliko kompliciran?

Kao mlada mladenka, nisam uvijek uživala u spolnim odnosima onako kako sam mislila da hoću. Moj suprug je bio nježan i dobar, no ponekad su u počecima našega braka nejednake želje za spolnim odnosom znale dovoditi do napetosti.

Dobili smo četvero djece u četiri godine i moja želja za seksom drastično je opala. Moje tijelo se promijenilo. Imali smo manje vremena. Bila sam umornija i zbog svega toga seks je često bio posljednja stvar koju sam imala na umu.

Frustrirana, iscrpljena i tužna zbog ovih promjena, okrenula sam se Bibliji i ondje pokušavala pronaći sve što sam mogla u vezi seksa. Umjesto da Bibliji pristupim poput uzbuđene trinaestogodišnjakinje ili djevojke koja jedva čeka da postane mladenka, Pismu sam pristupila kroz molitvu: „Bože, ako je ovo Tvoja Riječ, onda ona mora biti za moje dobro. Molim Te, pomozi mi da naučim i promijeni me.“

Moje istraživanje rezultiralo je promijenjenom perspektivom u vezi onoga za što je Bog osmislio seks, kao i u vezi važnosti koju seks ima u braku. Bračni seks je dobar i prekrasan dar, darovan od Boga. (Postanak 2, 24-25). On ne služi samo za razmnožavanje. Pozvani smo na suzdržavanje od seksa do braka, na to da čuvamo i cijenimo seks. (Hebrejima 13, 4) Seks u braku ispunjenom ljubavlju prikazan je kao nešto radosno i vrijedno slavljenja. (Pjesma nad pjesmama 1, 2-4) Na neki misteriozan način, seksualno ujedinjenje između muža i žene upućuje nas na naše ujedinjenje s Kristom, povećavajući našu radost u Njemu. (Efežanima 5, 28-32) Seks je dar kojeg treba cijeniti, u kojem treba uživati i za kojim treba čeznuti.

No kao što je slučaj sa svakim drugim dobrim darom u životu, grijeh je zaprljao seksualnu intimu. (Postanak 3, 16-19) Prošli seksualni grijesi i prošlost ispunjena seksualnim zlostavljanjem mogu stvoriti prepreke između emocionalne povezanosti i zajedničkog ispunjenja. Zdravstveni problemi, stres, dob, svakodnevni sukobi i iritabilnost mogu nas spriječiti u želji za spolnim odnosima. Tada seks može biti čak i tjelesno bolan. Kada seks ne stvara novi život za kojeg smo se nadali, možemo osjećati gorčinu u vezi seksa u braku.

No ako Bog može donijeti iscjeljenje i otkupljenje za ostale aspekte braka, On također može otkupiti seks. Kristova smrt donosi otkupljenje od grijeha, dok sila Njegovog uskrsnuća stvara novi život. (Efežanima 1, 7; 19-20) Sila uskrsnuća utječe na svaki aspekt života, uključujući i seks. Shvatila sam da se mogu boriti, zahvaljujući Kristovoj sili koja je u meni, protiv svakog pokušaja da se ovo tjelesno ujedinjenje između mene i supruga uništi.

VIDI OVO: SEKS U BRAKU: Što je ono s čime se Bog slaže?

Bog može popraviti bračni seks

Tijekom vremena, kroz tri jednostavne prakse otkrila sam radost bračnog seksa.

1. Kroz molitvu

Priznajem, ovo djeluje čudna stvar u vezi koje treba moliti. No ako smo pozvani na to da seks bude prioritet u braku (1. Korinćanima 7, 2-5), onda bi molitva trebala biti integralni dio ovoga. Evo nekih od molitava koje sam molila tijekom godina:

Molitva za želju. Ako smo umorne ili ako nas naši muževi živciraju, tada nam neće biti do seksa. Ne želimo da nas se dira. Ponekad se nedostatak želje naših muževa može spojiti s našom i oboje možemo biti nezainteresirani za spolni odnos. Nakon što sam redovito počela moliti Boga neka poveća moju želju za seksom, On mi je ostvario tu želju. Ako bi se moja želja smanjivala, vraćala bih se ovoj molitvi, nakon čega bih svjedočila promjenama.

Molitva za uklanjanje onoga što vas može omesti. Na želju za seksom mogu utjecati različita ometanja: od plača djeteta, sjećanje na jučerašnju svađu ili kucanje na vrata sobe tijekom čina. Ako nam bilo kakvo ometanje uzrokuje tjeskobu i utječe na seksualnu intimu, možemo zamoliti Boga neka ovo ukloni od nas ili da nam podari mudrost, kako bismo ispravno znali reagirati na ometanja.

Molitva za užitak. Dame, u redu je ako zavodite svoje muževe. U redu je ako vaši muževi zavode vas i u redu je ako se to sviđa i nama i muževima. (Izreke 5, 18-19) Zajednički užitak povećava emocionalnu povezanost i izgrađuje povjerenje.

2. Razgovor o seksu

Razgovori o ovoj temi vrsta su razgovora u kojima ćemo se osjećati jako ranjivo. Čak i oni supružnici koji su u zdravim brakovima mogu imati problema s otvorenim razgovorima o onome što vole, o onome što ih ljuti i o njihovim strahovima. No takve razgovore trebamo voditi.

Kada smo prilazili ovakvim vrstama razgovora kroz poniznost i želju za slušanjem jedno drugoga, (Jakovljeva 1, 19) moj suprug i ja prepoznali smo naš vlastiti ponos, sebičnost i načini kako naša djela utječu na naše seksualno iskustvo. Ponekad su tu suze i razočaranja, nakon čega se ispričavamo i opraštamo. No u konačnici, rezultat je želja za međusobnim zadovoljstvom.

3. Imajte spolne odnose

Ovo je malo čudno za priznati, ali nakon šesnaest godina braka, mogu s pouzdanjem reći da je seks izvrstan i da postaje sve bolji. No ovo mogu otkriti samo ako aktivno sudjelujem u njemu.

Seks unutar zdravog, sigurnog braka služi obnavljanju i jako je potreban. Seks osnažuje našu međusobnu posvećenost, obnavlja savez kojeg smo izrekli ispred Boga, potpaljuje našu žudnju i zadovoljstvo u jednoj od dobrobiti koje donosi brak.

Seks nas spaja na tjelesan način, no isto tako na nas utječe s duhovne i emocionalne strane te doprinosi zdravom braku. Zbog ovakve vrste intimnosti bračni odnos je poseban i upravo zato Bog zapovijeda neka bračna postelja ostane čista i neokaljana. (Hebrejima 13, 4)

Seks u braku je dragocjen dar. Jako sam zahvalna na tomu što me netko povukao na stranu i ohrabrio me na posvećivanje više pozornosti mom seksualnom životu.

Autorica: Lauren Washer; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.