Kako biti bolji otac?

Kako muškarac može postati bolji otac? Donosimo nekoliko savjeta na temelju biblijskog citata: „A vi, očevi, ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte stegom i urazumljivanjem Gospodnjim!“ (Efežanima 6,4). 

Budući da sam priznao svoje manjkavosti kao otac prije 15-20 godina, mnogo sam istraživao i proučavao krizu očinstva u Americi. Jedna stvar koju sam otkrio je da, više od bilo čega drugoga, i bez obzira kakav je tko otac, nema vremena u životu djeteta kada ono ne žudi za očevom ljubavlju. 

Pokažite djetetu da ga volite

Možda niste u mogućnosti provoditi puno vremena sa svojim djetetom zbog slomljenog braka ili putovanja zbog posla, ili možda i možete, ali mislim da je najvažnija stvar da budete dobar otac osigurati da u svakoj interakciji sa svojim djetetom, tom djetetu pokažete da ga volite.

Možda će to biti samo e-mail ili poruka ako ne možete vidjeti svoje dijete uživo, ali oni trebaju staviti svoju glavu na jastuk svaku večer sigurni i uvjereni u očevu ljubav. 

VIDI OVO: Citati o ocu: Najljepše izreke o očevima koje im možete poslati

Otac treba vjerovati u svoju djecu

Nakon što su uvjereni u ljubav svog oca, sljedeća stvar koju djeca trebaju čuti jest da njihov otac vjeruje u njih. Bez obzira na to što njihovi prijatelji ili učitelji ili čak njihova majka kažu o tome koliko su oni sposobni i posebni, to nikada nema istu težinu kao kada dolazi od oca.

Ako izrazite svoju vjeru u svoje dijete, redovno i određeno, onda će im to služiti za uklanjanje sumnji koje se mogu ušuljati i lišiti ih njihovog samopouzdanja i pozitivnog pogleda na sebe. 

To je iznimno važno tijekom osnovne i početkom srednje škole u kojima vidimo mnoge primjere zlostavljanja i posramljivanja na društvenim mrežama. Bez obzira na to što svijet kaže o njima, ako dijete iznutra zna: „Moj otac vjeruje u mene i vidi vrijednost u meni, bez obzira na to što tko drugi kaže“, onda će lakše odbaciti i pridavati manje vrijednosti vanjskim negativnim mišljenjima. 

Dobar otac ne može odobriti svako ponašanje svoje djece

U konačnici, iako trebamo uvjeriti našu djecu da ih volimo i da vjerujemo u njih, ujedno trebamo učiniti jasnim da, iako ih volimo, ponekad ne možemo odobriti njihovo ponašanje. Naša djeca trebaju biti svjesna granica, i da, budući da ih njihov otac voli i želi ih zaštiti, će biti posljedica ako izađu izvan tih granica. 

Djeca mogu razumjeti, čak i ako to ne mogu verbalizirati, da ih možete voljeti i prihvatiti bez da volite i prihvaćate svako njihovo ponašanje. Oni mogu prepoznati da je riječ o ljubavi koja ih želi zaštititi od posljedica koje dolaze zbog neposluha. Ako im se ne postavljaju granice i ako ih se ne disciplinira, oni će primijetiti da nešto nedostaje ljubavi koju primaju.

VIDI OVO: Želi li Bog biti moj Otac?

Prava ljubav je bezuvjetna

Prava ljubav voli bezuvjetno, ali dolazi uz osjećaj odgovornosti. Djeca trebaju znati da su voljena, i voljena dovoljno da žele što je najbolje za njih, što znači i poneko ispravljanje. Očevi koji su odsutni se možda boje kazniti, vjerujući da će to udaljiti djecu od njih, ali to ne može biti dalje od istine, dokle god djeca znaju da disciplina dolazi iz ljubavi. 

Autor: Terence Chatmon; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com