Bog sve okreće na dobro
Foto: Unsplash

“Osim toga, iako ste vi namjeravali da meni naudite, Bog je bio ono okrenuo na dobro: da učini što se danas zbiva” (Postanak 50,20)

Josipov život je bio sve, samo nije bio miran. Bio je prodan u ropstvo od strane ljubomorne braće i bačen u tamnicu jer je lažno optužen. A ipak, ostao je slobodan od ogorčenosti i žalosti i vidio je Boga kao “velikog Inženjera” koji se nalazi iza najtežih okolnosti.

U posljednjem obračunu sa svojom braćom, primijetio je: “iako ste vi namjeravali da meni naudite, Bog je bio ono okrenuo na dobro.”

“Bog je okrenuo na dobro” znači:

Možete prihvatiti prošlost. Nijedan grijeh, nijedno djelo, nijedan izbor s vaše strane nije previše težak za Boga da ga riješi, niti preveliki da bi nama izašao na dobro (Rimljanima 8,28). Pitajte Josipa! Još bolje, pitajte njegovu braću koja su se na kraju oslanjala na njega za vlastitu egzistenciju.

Možete prihvatiti sadašnjost. Nema potrebe da igrate “što ako” igru. Prošlost je oproštena i nestala je, a budućnost leži u Božjim svemoćnim rukama; zato ste slobodni da se fokusirate na sadašnjost: “Gdje god se nalazili, svim svojim bićem, budite tamo.”, kaže Jim Elliot. Bog vas želi u sadašnjosti jer se tu nalazi njegova milost.

Možete s radošću iščekivati ​​budućnost. Čak i ako učiniti pogreške danas, Bog i dalje kontrolira vašu budućnost. Hodate u Duhu, možete živjeti ispunjen život, bez straha od pogrešaka koje ćete možda počiniti i koje će vas ukloniti iz Božje kontrole. Čak i kada stvari djeluju strašno, možete vjerovati da Bog i dalje izvodi svoj božanski plan za vaš život.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Pastorrick.com