Kako ću znati da sam našao osobu koju mi je Bog namijenio?
Foto: Samuel Hearn/Flickr

Biblija ne govori o tome kako naći „savršenog bračnog druga, niti je specifična koliko bismo mi možda htjeli o tome kako pronaći pravoga bračnog partnera. Jedna stvar koju Božja riječ eksplicitno kaže jest da svakako ne smijemo izabrati nevjernika (2. Korinćanima 6,14-15).

Prva Korinćanima 7,39 podsjeća nas da, iako se slobodno možemo ženiti/udavati, to trebamo činiti s onima koji su Bogu prihvatljivi: drugim riječima, kršćanima. Izvan toga, Biblija ništa ne kaže o tome kako možemo znati da ulazimo u brak s „pravom“ osobom.

Dakle, zašto nam Bog jasno ne kaže što trebamo tražiti u mužu ili ženi? Zašto nemamo više specifičnih stvari o tako važnom pitanju? Istina je da je Biblija toliko jasna u pogledu toga tko je kršćanin i kako se trebamo ponašati da nam ne trebaju detaljni opisi. Kršćani trebaju slično razmišljati o važnim pitanjima, i ako je dvoje kršćana predano svome braku i poslušnosti Kristu, već posjeduju neophodne sastojke za uspjeh. Međutim, budući da je naše društvo preplavljeno mnogim ljudima koji kažu da su kršćani, bilo bi mudro pomno razmisliti prije no što se posvetimo cjeloživotnoj obavezi braka. Kada se odrede prioriteti u pogledu potencijalnoga bračnog druga, odnosno jesu li on ili ona uistinu predani Kristu, onda je detalje lakše otkriti i pozabaviti se njima.

Kao prvo, trebamo biti sigurni da smo spremni za brak. Moramo biti dovoljno zreli da možemo gledati dalje u budućnost i moći se obavezati na vezu s tom jednom osobom do kraja života. Također moramo shvatiti da brak zahtijeva žrtvovanje i nesebičnost. Prije braka, par bi trebao proučavati uloge i dužnosti muža i žene (Efežanima 5,22-31; 1. Korinćanima 7,1-16; Kološanima 3,18-19; Titu 2,1-5; 1. Petrova 3,1-7).

Par bi trebao biti siguran da se poznaju dovoljno dugo prije no što počnu razgovarati o braku. Trebaju gledati kako druga osoba reagira u različitim situacijama, kako se ponaša oko njene obitelji i prijatelja i s kakvim ljudima provodi vrijeme. Nečije ponašanje uvelike je pod utjecajem onih s kojima se druži (1. Korinćanima 15,33). Trebali bi se složiti u pogledu tema kakve su moralnost, financije, vrijednosti, djeca, dolaženje i uključenost u crkvu, odnosi sa širom rodbinom i zaposlenje. To su područja potencijalnog sukoba braku i trebaju se pažljivo unaprijed razmotriti.

Naposljetku, bilo koji par koji razmišlja o braku morao bi najprije ići na predbračno savjetovanje sa svojim pastorom ili drugim kvalificiranim kršćanskim savjetnikom. Tu će naučiti dragocjene vještine za izgradnju svoga braka na temelju vjere u Krista, a također će naučiti kako se nositi s neizbježnim sukobima. Kada se ispune svi ti kriteriji, par je spreman da u molitvi odluči žele li se udružiti u bračnu zajednicu. Tražimo li revno Božju volju, On će usmjeriti naše putove (Izreke 3,5-6).

IZVORGotquestions.org